Menu

Vijf tips voor meer vrijheid en rust tijdens je scheiding

rust tijdens je scheiding

Scheiden is een ingrijpende ervaring en wordt vaak vergeleken met een rouwproces bij het verlies van een dierbare. Het is dan ook niet vreemd dat veel scheidingen moeizaam verlopen en soms zelfs uitmonden in een vechtscheiding. Hoewel een scheiding een groot verlies betekent, kan een scheiding daarnaast óók iets positiefs brengen zoals rust, vrijheid en persoonlijke groei.

Wat is er nodig om die persoonlijke groei, die vrijheid en rust tijdens je scheiding te kunnen bereiken? Voorwaarde is in ieder geval dat scheidende partners zich in het scheidingsproces redelijk en respectvol gedragen. Dit klinkt wellicht vanzelfsprekend en logisch, maar je redelijk en respectvol gedragen, is niettemin een grote opgave als er sprake is van pijn, verdriet, miskenning en onbegrip. Emoties die in een scheiding doorgaans ruimschoots aanwezig zijn.

Waar zou je als scheidende partner je tijdens het scheidingsproces heel bewust van moeten zijn? De volgende tips kunnen het scheidingsproces hanteerbaarder en inzichtelijker maken, waardoor er meer rust, vrijheid en groei kan ontstaan.

1. Committeer jezelf aan een redelijk en vredig proces Committeren betekent dat je je uiterste best zult doen om ervoor te zorgen dat het scheidingsproces soepel en redelijk verloopt. Dat je bewust de afspraak maakt met jezelf om niet te reageren op vervelende uitspraken van je ex-partner, om toch niet die ene mail eruit te doen of een narig berichtje te sturen via de what’s app, terwijl je dat uit frustratie en gekwetstheid het liefste wèl zou willen doen. Het betekent dat je afziet van (verbaal) geweld, geroddel en kwaadspreken over de ander (èn al helemaal niet in het bijzijn van je kind).

2. Hap niet toe! In een precaire situatie zoals een scheiding is de verleiding groot om in te gaan op negatieve, beschuldigende opmerkingen, mails, telefoontjes etc. van de ander, maar doe het vooral niet! Ook al doet de ander het wel, laat je er niet in meeslepen. Wèl reageren, brengt je niks goeds, het lost niets op, het werkt alleen escalerend. Door te reageren geef je de regie over hoe je wilt zijn uit handen en laat je de ander als het ware (mede) bepalen hoe je je voelt en hoe je dag eruit ziet. Juist iets dat je niet meer wilt laten gebeuren. Laat je dus niet verleiden, maar trek je terug uit de situatie. Bedenk vooral dat de boosheid van de ander eigenlijk pijn en verdriet is.

3. Bepaal zelf de koers die je wilt varen De wijze waarop je de relatie beëindigt, is bepalend voor de stappen die je in de toekomst zult zetten. Probeer het groter geheel te zien. Kies je voor een leven van bitterheid, boosheid en schuld òf een leven waarin je zelf aan het roer staat. Maak in het scheidingsproces de draai naar de toekomst. Je hebt invloed op hoe je nieuwe leven eruit zal gaan zien en een deel daarvan zal afhangen van je gedrag en je opstelling tijdens het scheidingsproces.

4. Laat los Het loslaten van de relatie, het loslaten van het gezin is een moeilijk en pijnlijk proces, maar noodzakelijk om na de scheiding een nieuw leven te kunnen opbouwen. Loslaten is accepteren dat de relatie voorbij is en daarvoor is nodig dat je door de pijn en het verdriet van het verlies heen gaat. In de inleiding schreef ik reeds dat scheiden ook een rouwproces is. Je moet rouwen om de relatie die voorbij is, om het gezin dat er opeens zo anders komt uit te zien, om alle verwachtingen die je had van de relatie, van het gezin en van je eigen leven. Schakel indien nodig een therapeut of een coach in.

5. Neem verantwoordelijkheid voor jouw aandeel in de scheiding De ander de schuld geven en veroordelen voor het niet slagen van de relatie is natuurlijk zo veel makkelijker, maar wat heb jij gedaan dat je relatie stuk is gelopen? De commitment indertijd aan je relatie maakt dat je ook verantwoordelijk bent voor de wijze waarop de relatie wordt beëindigd. Door je verantwoordelijkheid te nemen voor jouw aandeel in het niet slagen van de relatie –en je dus niet op te stellen als slachtoffer- des te beter kun je na de scheiding je nieuwe leven inrichten op de manier waarop het jou het beste past.

Een scheiding is ingrijpend en kost veel energie en geduld. De hierboven gegeven 5 tips kunnen handvatten zijn om het scheidingsproces voor alle betrokkenen beter te laten verlopen.

mr.dr. Anna Soedira, geregistreerd MfN- mediator

REAGEER OP DEZE BLOG

Laat ook van je horen!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


3 − = een




Veel gelezen blogs

Scheiden en nu? Je scheiding aanvragen, hoe doe je dat? Alles wat je wil weten over alimentatie Partneralimentatie gaat van twaalf naar vijf jaar Alles over partneralimentatie Alles over kinderalimentatie Kinderalimentatie en de nieuwe partner; hier moet je op letten! Alimentatie berekenen 13 tips voor gescheiden ouders 5 super tips voor het opstellen van het ouderschapsplan Co ouderschap, wat houdt dat precies in? Rechten van vader bij de omgangsregeling Toestemmingsformulier om te reizen met kind na scheiding Echtscheiding en hechting bij baby’s en peuters Verwerking van je scheiding Zo heb ik de eenzaamheid na de scheiding overwonnen Wat is een vechtscheiding nou eigenlijk? Wanneer mag ik weer moeder zijn? Frances blogt over ouderverstoting Narcisme in je relatie: herken de 3 fases Gaslighting en narcisme. Hoe ga je daar het beste mee om? Wat doet een mediator nou eigenlijk? Rechten van het kind (12-18 jaar) bij de scheiding Wat is narcisme?

Vlog

Bij een relatiecrisis of conflictscheiding gaat het vaak mis omdat de echte kernproblemen onbesproken blijven, wat leidt tot escalatie en afstand. Met de KernAanpak pakken we juist die onderliggende oorzaken aan. We zorgen ervoor dat de echte issues besproken worden, wat leidt tot beweging en hernieuwde verbinding tussen de partners, of je nu samen verdergaat Lees verder >
Hoi, ik ben Annelies Hulsker en ik nodig je uit om lid te worden van onze Community om in contact te komen met andere ervarensdeskundigen.
Hoi, ik ben Elske Damen, wij willen je helpen om de periode tijdens en na je scheiding net wat makkelijker te maken, ik wens je veel plezier op deze site.