Menu

Voorkom een nieuwe scheiding

voorkom nieuwe scheiding

Elke maand deel ik een inzicht om een nieuwe scheiding te voorkomen als je iemand tegenkomt met kinderen.

Investeer in je eigen groei

Als je iemand nieuws ontmoet met kinderen, is de verliefdheid vaak intens. Je voelt dat jullie samen iets bijzonders kunnen opbouwen, een nieuwe toekomst tegemoet kunnen gaan. Maar een relatie met iemand die kinderen heeft, is niet zomaar een standaard relatie. Er komen extra lagen bij kijken die niet altijd makkelijk zijn, zoals de bestaande dynamiek van het gezin en loyaliteiten van de kinderen. Je denkt misschien dat liefde en inzet voldoende zijn om een sterk en harmonieus gezin op te bouwen. Toch blijkt vaak dat één belangrijke stap over het hoofd wordt gezien: blijven werken aan je eigen persoonlijke groei.

In de rush van verliefdheid is het verleidelijk om je volledig te richten op het nieuwe gezin en jezelf onderaan het lijstje te zetten. En dat is ook logisch, want; 

  • Je wil een leuke partner zijn, die (stiekem) meer speciaal is dan de ex waarmee er kinderen zijn
  • Je wil een leuk persoon zijn voor de kinderen
  • Je wil aardig gevonden worden door de nieuwe schoonfamilie 
  • Je wil dat deze relatie je niet meer ontglipt

Maar als bonusmoeder (of vader) ben je er niet alleen voor je partner en zijn of haar kinderen; je moet er ook voor jezelf zijn. Want als jij niet stevig en met liefde voor jezelf in het leven staat, ontstaat er snel een valkuil die in veel samengestelde gezinnen tot wrijving en zelfs relatiebreuken leidt: opoffering. Laten we eens kijken naar de risico’s als je die persoonlijke groei links laat liggen en wat het je oplevert als je hier wél bewust mee aan de slag gaat.

Risico’s als je niet genoeg aan jezelf denkt

Wanneer je in een samengesteld gezin stapt zonder aandacht voor je eigen ontwikkeling, ontstaan er vaak patronen die moeilijk zijn terug te draaien. Dit begint dus echt al helemaal aan het begin. Patronen ontwikkelen zich daar al. Bijna bij de eerste date 😉 

Een veelgehoorde valkuil is dat bonusmoeders zich volledig wegcijferen voor hun partner en diens kinderen. Ze willen ‘de perfecte bonusmoeder’ zijn en streven ernaar om alles goed te doen. Maar als je jezelf steeds opoffert, zonder ruimte te maken voor je eigen behoeften en doelen, kan dit op lange termijn grote schade aanrichten, zowel voor jou als voor je relatie. En geloof me; op een gegeven moment ben je overal helemaal klaar mee en staat alles op standje vrieskist. 

1. Opoffering leidt tot frustratie en wrok

Als je continu je eigen behoeften aan de kant zet, ga je op den duur dingen opkroppen. Je bent bezig met de kinderen en je partner, maar ondertussen raak je jezelf kwijt. Deze opgekropte gevoelens kunnen leiden tot wrok en frustratie, wat uiteindelijk in kleine en grote ergernissen naar buiten komt. Dit kan zo ver gaan dat je partner zich afvraagt waarom je plots zo anders doet, terwijl het voor jou al een hele tijd borrelt. Het gevaar? Dat de band met je partner onder spanning komt te staan door iets wat je simpelweg had kunnen voorkomen door aandacht te geven aan je eigen wensen en behoeften.

2. Gebrek aan weerbaarheid bij uitdagingen

Een samengesteld gezin brengt uitdagingen met zich mee die soms onverwacht en intens kunnen zijn. Als jij niet stevig in je schoenen staat, kunnen die moeilijke momenten je snel uit balans brengen. De kans is dan groter dat je in onzekerheid schiet of gaat twijfelen aan jezelf en je rol. Zonder persoonlijke groei wordt het moeilijk om sterk en veerkrachtig te blijven, wat je relatie onder druk kan zetten op momenten dat je juist steun en stabiliteit nodig hebt.

3. Ongezonde afhankelijkheid van je partner

Als je jezelf helemaal wegcijfert voor het gezin, ontstaat er vaak een ongezonde afhankelijkheid van je partner. Je hele geluk en vervulling hangen dan af van het gezin, wat zorgt voor extra spanning. Een relatie waarin je volledig afhankelijk bent van elkaar, kan verstikkend werken. Op termijn kan dit voor je partner ook belastend worden, omdat er geen ruimte meer is voor jou als individu met eigen ambities en dromen.

Wat persoonlijke groei je oplevert

Gelukkig zijn er ook veel voordelen te behalen door actief te investeren in je persoonlijke groei. Juist in een samengesteld gezin is het essentieel om een stevige basis te hebben, zodat je niet wordt overweldigd door alle nieuwe verantwoordelijkheden en verwachtingen. Door aan jezelf te werken, zet je een positieve toon voor de relatie en voor het gezin.

1. Je behoudt een gevoel van eigenwaarde en identiteit

Wanneer je jezelf toestaat om te blijven groeien en ontwikkelen, behoud je een sterk gevoel van eigenwaarde. Dit zorgt ervoor dat je niet volledig opgaat in je rol als bonusmoeder, maar ook je eigen interesses en dromen blijft volgen. Hierdoor blijf je als individu stevig staan, wat aantrekkelijk en inspirerend is voor je partner en een goed voorbeeld voor de kinderen.

2. Je kunt liefdevol en geduldig blijven, zelfs op moeilijke momenten

Een stevige basis in jezelf zorgt ervoor dat je minder snel uit balans raakt door lastige situaties. Persoonlijke groei helpt je om veerkracht op te bouwen, zodat je geduldig en liefdevol kunt blijven, zelfs wanneer het moeilijk wordt. Als je rust en zelfvertrouwen uitstraalt, geeft dat de kinderen en je partner het gevoel van veiligheid en vertrouwen.

3. Je bouwt een gezonde, gelijkwaardige relatie op

Door je eigen ambities en passies niet uit het oog te verliezen, zorg je ervoor dat de relatie gelijkwaardig blijft. Je partner waardeert je als zelfstandig persoon met een eigen leven, wat de aantrekkingskracht en verbinding versterkt. Je creëert een relatie waarin jullie elkaar kunnen ondersteunen zonder elkaar te verstikken. Dit zorgt voor een gezonde balans tussen geven en nemen, essentieel voor een langdurige en sterke relatie.

Een veel voorkomende valkuil; teveel opofferen

Een veelgehoorde valkuil in samengestelde gezinnen is dat bonusmoeders zich volledig opofferen voor het gezin, vaak gedreven door de wens om het ‘goed te doen’. Deze opoffering voelt aan het begin misschien vanzelfsprekend en zelfs nobel, maar kan zich na verloop van tijd tegen je keren. Wanneer je jezelf steeds op de tweede plaats zet, verlies je contact met wie je echt bent en wat je nodig hebt om gelukkig te zijn. En als deze patronen eenmaal vastliggen, zijn ze moeilijk om te buigen. Als je op den duur merkt dat je jezelf bent kwijtgeraakt, kan het een enorme uitdaging zijn om weer ruimte voor jezelf op te eisen zonder dat de kinderen of je partner zich afgewezen voelen.

Hoe doe je dat dan precies? 

Wil je als bonusmoeder investeren in je persoonlijke groei? Begin met kleine stappen. Hier zijn een paar ideeën om mee aan de slag te gaan:

Plan regelmatig tijd voor jezelf: Kies een moment in de week om iets te doen wat alleen voor jou is, of het nu lezen, sporten of creatief bezig zijn is.

Blijf leren en ontwikkelen: Volg een cursus, lees inspirerende boeken of zoek een coach die je helpt om sterker en veerkrachtiger te worden.

Sta stil bij je waarden en doelen: Wat zijn jouw eigen ambities en waarden? Hoe kun je die integreren in je leven naast je rol als bonusmoeder?

Communiceer je behoeften: Deel je ambities en verlangens met je partner. Door open te zijn over wat je nodig hebt, geef je je relatie meer ruimte om te groeien.

Blijven groeien als persoon is niet alleen een investering in jezelf, maar ook in je relatie en het samengestelde gezin. Het zorgt ervoor dat jij met kracht en liefde in het leven staat en biedt de kinderen een stabiel, positief rolmodel. Een sterk individu met eigen dromen en behoeften maakt een sterke, liefdevolle bonusmoeder. Dus gun jezelf die ruimte om te blijven groeien—het zal iedereen in het gezin ten goede komen.

Wil je hier beter in worden? Je mag natuurlijk altijd contact met me opnemen zodat ik jou hierbij kan helpen! 

Marieke Rutten

Gezinstherapeut en Bonusmoeder Expert

Lees ook de andere blogs van Marieke.

REAGEER OP DEZE BLOG

Laat ook van je horen!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


4 − twee =




Veel gelezen blogs

Scheiden en nu? Je scheiding aanvragen, hoe doe je dat? Alles wat je wil weten over alimentatie Partneralimentatie gaat van twaalf naar vijf jaar Alles over partneralimentatie Alles over kinderalimentatie Kinderalimentatie en de nieuwe partner; hier moet je op letten! Alimentatie berekenen 13 tips voor gescheiden ouders 5 super tips voor het opstellen van het ouderschapsplan Co ouderschap, wat houdt dat precies in? Rechten van vader bij de omgangsregeling Toestemmingsformulier om te reizen met kind na scheiding Echtscheiding en hechting bij baby’s en peuters Verwerking van je scheiding Zo heb ik de eenzaamheid na de scheiding overwonnen Wat is een vechtscheiding nou eigenlijk? Wanneer mag ik weer moeder zijn? Frances blogt over ouderverstoting Narcisme in je relatie: herken de 3 fases Gaslighting en narcisme. Hoe ga je daar het beste mee om? Wat doet een mediator nou eigenlijk? Rechten van het kind (12-18 jaar) bij de scheiding Wat is narcisme?

Vlog

Bij een relatiecrisis of conflictscheiding gaat het vaak mis omdat de echte kernproblemen onbesproken blijven, wat leidt tot escalatie en afstand. Met de KernAanpak pakken we juist die onderliggende oorzaken aan. We zorgen ervoor dat de echte issues besproken worden, wat leidt tot beweging en hernieuwde verbinding tussen de partners, of je nu samen verdergaat Lees verder >
Hoi, ik ben Annelies Hulsker en ik nodig je uit om lid te worden van onze Community om in contact te komen met andere ervarensdeskundigen.
Hoi, ik ben Elske Damen, wij willen je helpen om de periode tijdens en na je scheiding net wat makkelijker te maken, ik wens je veel plezier op deze site.