Menu

(Financiële) Vragen over echtscheiding

Stel gratis je (financiële) vraag over echtscheiding!

Als je gaat scheiden komt er heel veel op je af. Er spelen zoveel onderwerpen die vragen oproepen. Gelukkig heeft Nieuwe Stap een partner waaraan je al jouw (financiële) vragen over je echtscheiding kan voorleggen. De beantwoording van je vraag is gratis! Tenzij er echt een dossier moet worden bestudeerd, maar dan geven we dat aan.

Mail je vraag naar info@nieuwestap.nl

 

Reeds ingezonden en beantwoorde vragen:

Vraag: Hoe krijg ik het huis op mijn naam?

Ik zou graag willen weten hoe je kan regelen dat de verdienende partner het huis op zijn naam krijgt, en de achtergebleven partner met de kinderen het huis kan huren. Kent u die constructie?

Vraag: Woning onverdeeld laten bij scheiding

Ik neig er naar om het huis onverdeeld te laten. Situatie: ik ben uit het huis weggegaan, mijn ex en ons jongste kind wonen er nog. Ex heeft geen actie ondernomen om het huis op zijn naam te krijgen. Ik betaal nog steeds mee aan de hypotheek. Uit loyaliteit naar ons kind, het is zijn echte thuis, dichtbij zijn school/vrienden enz.

Inmiddels is ex zijn baan kwijt, maar wil hij wel samen gaan wonen met zijn vriendin in het huis (zij heeft ook nog een koopwoning dus kan niet bij de hypotheek op).

Wat is wijsheid? Een convenant opstellen waarin staat dat ik vanaf het convenant niet meer meebetaal. En het huis laten taxeren en de waarde op papier laat zetten, zodat ik dat “ooit” krijg bij verkoop of als hij het op zijn naam kan krijgen?

Bestaat deze mogelijkheid, en moet zoiets via een dure advocaat of kan het ook via een scheidingsbureau?

Vraag: wat te doen met lening ouders bij uit elkaar gaan

Onze dochter gaat scheiden en wij hebben als ouders een paar jaar geleden geld geleend aan onze dochter voor de aankoop van de huidige woning. In het kader van de verbreking samenleving vragen wij ons af hoe moet worden omgegaan met de verstrekte lening van € 5.000,-.

Vraag over spaarrekening kinderen

Ik loop er ook tegen aan dat mijn ex mij geen inzage wil geven op de spaarrekening van de kinderen (waarop we destijds de kinderbijslag hebben gestort). Hij heeft beloofd de afschriften te mailen maar dat doet hij niet. Hij heeft alleen een bedrag overgemaakt op een nieuwe spaarrekening voor de kinderen. Mijn vraag is heb ik recht op inzage? Ik hoor het graag

Ik was getrouwd toen mijn ex deze spaarrekening opende. We hadden besloten een spaarrekening te openen voor de kinderen door daar de kinderbijslag op te storten. Hij wilde graag een andere bank daarvoor gebruiken dus hij heeft dat geregeld.

We hebben beide gezag over de kinderen. Ze zijn alleen ingeschreven bij mij,  wonen 10 van 14 dagen bij mij. De overige 4 bij mijn ex.

In het ouderschapsplan staat niks over de spaarrekening van de kinderen genoemd. We hebben een kindrekening waar we de kosten voor de kinderen van betalen. Daarbij een spaarrekening. Hij heeft er geld naar over gemaakt van de oude spaarrekening en mij via mail toegezegd de afschriften te sturen. Alleen doet hij dat niet. Volgens mij heb ik recht op inzage. Klopt dat?

Vraag einde gemeenschap van goederen

Er staat in deze blog wel dat vanaf 2012 de partners vanaf het moment dat het verzoek tot echtscheiding bij de rechtbank ligt, niet meer aansprakelijk zijn voor een schuld die de partner aangaat, maar zijn vanaf dat moment de banktegoeden ook voor ieder de helft en kunnen de partners dan niet meer beschikken over de helft van de ander?

Dus als er 40.000 euro aan banktegoeden staan, krijgt ieder dan €20.000 en kan, als één partner dat opmaakt, hij dan nog de helft van de partner eisen die het niet heeft opgemaakt?

Vraag aanpassing ouderschapsplan

Mijn ex heeft mij gisteren verwittigd dat zij alles op alles wil gaan zetten om de kinderen meer bij haar te laten verblijven in plaats van de huidige week om week regeling. 

Nu zou ik graag willen weten in hoeverre zij kans heeft om dit voor elkaar te krijgen? Wat zijn de dingen die gaan gebeuren? Ik weet nog niet of ze een advocaat wil gaan inschakelen etc. We gaan eerst ouderschapsbemiddeling doen en daar zal zij het ook naar voren brengen. 

Ik heb uiteraard al lang nagedacht over haar voorstel (want ze heeft het eerst geprobeerd te bespreken met mij), maar ik heb haar verteld dat ik er geen heil in zie. Ikzelf zie geen signalen bij de kinderen als ze hier zijn. In de week dat ze bij mij zijn, zijn ze gewoon vrolijk en spelen ze en kletsen ze. Tuurlijk als ze naar bed gaan zeggen ze wel eens als ze naar beneden komen, dat ze mama missen of dat ze mij gaan missen (en dat gebeurd dan ook midden in de week). 

In hoeverre heeft zij kans om dit te doen slagen? Ik maak me hier erg zorgen om omdat ik mijn kinderen niet kwijt wil of minder wil zien. Ik heb net zoveel recht als dat zij heeft als het aankomt op de kinderen en de huidige afspraken zijn hierin prima naar mijn idee.. Zo mogen ze namelijk in de week dat ze bij de ander zijn, twee keer de ander opzoeken (Ex woont inmiddels 65 meter hemelsbreed bij mij vandaan met nieuwe partner). En mijns inziens is dit meer dan voldoende. 

Vraag over te laat betalen van alimentatie

Ik ben sinds december van het vorig gescheiden.In maart ik ben ik met mijn zoons verhuisd.Ik moet helaas elke keer achter de kinderalimentatie aan en ik krijg iedere keer een verhaal over waarom het niet op de afgesproken dagen gestort wordt.Dit vind ik zeer lastig en ik krijg soms blikken en antwoorden waardoor de moed mij in de schoenen zakt.
Mijn zoons zijn nog heel jong(8 en 4),dus ik wil graag samen door 1 deur met de vader.Hoe pak ik dit aan?
NB: ik verwijs mijn ex-man vaak naar de gemaakte afspraken in het ouderschapsplan.Dit helpt niet.

Vraag Erfenis

Geen kinderen, wel eigen huis, in gemeenschap van goederen getrouwd. Zij werkt fulltime en betaalt de hypotheek, hij werkt incidenteel. Zijn inkomsten bestaan uit een fikse erfenis die hij er nu heeft doorgejaagd. Zij wil het huis verkopen maar hij niet. Weegt een rechter die erfenis mee in het bepalen van de alimentatie die zij hem zal moeten betalen?

Vraag Mediationkosten 

Zijn de kosten van mediation aftrekbaar?

Vraag Co-ouderschap voor altijd?

Wij hebben co-ouderschap over mijn dochters..maar nu is het zo dat de verhoudingen tussen vader en dochter niet lekker lopen, zeg maar gerust slecht. Kan hier op terug gekomen worden, omdat dit eerst door de rechter is goed gekeurd..







Veel gelezen blogs

Scheiden en nu? Je scheiding aanvragen, hoe doe je dat? Alles wat je wil weten over alimentatie Partneralimentatie gaat van twaalf naar vijf jaar Alles over partneralimentatie Alles over kinderalimentatie Kinderalimentatie en de nieuwe partner; hier moet je op letten! Alimentatie berekenen 13 tips voor gescheiden ouders 5 super tips voor het opstellen van het ouderschapsplan Co ouderschap, wat houdt dat precies in? Rechten van vader bij de omgangsregeling Toestemmingsformulier om te reizen met kind na scheiding Echtscheiding en hechting bij baby’s en peuters Verwerking van je scheiding Zo heb ik de eenzaamheid na de scheiding overwonnen Wat is een vechtscheiding nou eigenlijk? Wanneer mag ik weer moeder zijn? Frances blogt over ouderverstoting Narcisme in je relatie: herken de 3 fases Gaslighting en narcisme. Hoe ga je daar het beste mee om? Wat doet een mediator nou eigenlijk? Rechten van het kind (12-18 jaar) bij de scheiding Wat is narcisme?

Vlog

Vreemdgaan Als je partner vreemdgaat, is de leugen vaak het meest pijnlijke aspect. Daar moet aan gewerkt worden. Bij de KernAanpak kijken we zowel naar de bedrogen partner als naar degene die vreemdging, omdat beiden iets anders nodig hebben om dit te verwerken, of ze nu uit elkaar gaan of samenblijven. Onze aanpak is specifiek Lees verder > Vreemdgaan / Logo Kernaanpak
Hoi, ik ben Elske Damen, wij willen je helpen om de periode tijdens en na je scheiding net wat makkelijker te maken, ik wens je veel plezier op deze site.

Tips voor je scheiding

Ontvang iedere week positieve tips over scheiden en lees de mooiste blogs van andere ervaringsdeskundigen!

Schijf je nu gratis in!x

NieuweStap maakt gebruik van cookies om de website te verbeteren en jouw voorkeuren te onthouden.

Ik geef toestemming Privacy Statement