Menu

Vragen over pensioen en scheiding

Stel gratis je vraag over pensioen en scheiding!

Als je gaat scheiden komt er heel veel op je af. Er spelen zoveel onderwerpen die vragen oproepen. Gelukkig heeft Nieuwe Stap een partner waaraan je al jouw vragen over pensioen en scheiding kan stellen: Paul van Ravenzwaaij van JAN© Pensioenadviseurs B.V.! De beantwoording van je vraag is gratis! Tenzij er echt een dossier moet worden bestudeerd, maar dan geeft Paul dat aan.

Mail je vraag naar info@nieuwestap.nl

 

Reeds ingezonden en beantwoorde vragen:

Vraag: Effect inperking partneralimentatie op partnerpensioen

Onlangs ontdekte ik dat de regering in het belastingplan 2019 de aftrekbaarheid van de partneralimentatie wil gaan kortwieken m.i.v. 2020 voor diegenen die een marginaal belastingtarief hebben boven de 37,05%.

Onder de aftrek van partneralimentatie valt ook partnerpensioen. Voor gepensioneerden (toch al in de verdomhoek door de pensioenen die vaak al jaren niet zijn geïndexeerd (bijvoorbeeld: ABP, inkomensverlies van max. 15,82% in de afgelopen 10 jaar) die ook ooit gescheiden zijn, moet de broekriem nog wat strakker aangehaald worden. Bij een marginaal tarief van 51,95% en een gedeeld pensioen met de ex-partner, gaan deze mensen in drie jaar tijd nog eens 7,45% over dat pensioen inleveren (14.9%/2). Bovenop de 15,82% komt dan nog 7,45%; in het slechtste geval dus een inkomensverlies van 23,27%…

En dan hebben we het nog niet gehad over de geruchten dat de grote pensioenfondsen zeer waarschijnlijk moeten gaan korten op het pensioen met ingang van 2020…

Is daar bij u al over nagedacht?

Helaas begrijp ik uw reactie niet helemaal.

U stelt dat partnerpensioen onder de aftrek van partneralimentatie valt. Waarop baseert u dat? Partnerpensioen wordt namelijk door de pensioenuitvoerder rechtstreeks aan de partner uitbetaald na het overlijden van de pensioendeelnemer. De inperking van de aftrek partneralimentatie heeft hier dus niets mee te maken.

Als u doelt op de doorbetaling van een gedeelte van het ouderdomspensioen omdat iemand onder het regiem Boon/van Loon gescheiden is dan heeft u wel gelijk. Bij degene die het pensioen ontvangt, is  het volledige pensioen belast en deze persoon trekt het gedeelte dat wordt doorbetaalt aan de ex-partner af en hierop is de inperking van de aftrekbaarheid wel van toepassing. De door u genoemde rekensom kan ik niet volgen maar dat dit een negatieve impact kan hebben op de financiën van een aantal gepensioneerden is wel een feit. Het gaat dan om de groep die het pensioen ontvangt tegen een hogere belastingschijf dan waartegen de doorbetaling straks nog aftrekbaar is.

Paul van Ravenzwaaij

JAN© Pensioenadviseurs B.V.Veel gelezen blogs

Scheiden en nu? Je scheiding aanvragen, hoe doe je dat? Alles wat je wilt weten over alimentatie na je scheiding Partneralimentatie gaat van twaalf naar vijf jaar Alles over partneralimentatie Alles over kinderalimentatie Kinderalimentatie en de nieuwe partner; hier moet je op letten! Alimentatie berekenen 13 tips voor gescheiden ouders 5 super tips voor het opstellen van het ouderschapsplan Co ouderschap, wat houdt dat precies in? Rechten van vader bij de omgangsregeling Toestemmingsformulier om te reizen met kind na scheiding Echtscheiding en hechting bij baby’s en peuters Verwerking van je scheiding Zo heb ik de eenzaamheid na de scheiding overwonnen Wat is een vechtscheiding nou eigenlijk? Wanneer mag ik weer moeder zijn? Frances blogt over ouderverstoting Narcisme in je relatie: herken de 3 fases Gaslighting en narcisme. Hoe ga je daar het beste mee om? Wat doet een mediator nou eigenlijk? Rechten van het kind (12-18 jaar) bij de scheiding

Vlog

Roos geeft in deze vlog 3 tips om je scheiding iets makkelijker te maken. In januari besluiten er relatief veel stellen om uit elkaar te gaan. Dit is een aantal jaar geleden ook bij Roos gebeurd. Zij weet hoe het voelt en wat er op je af komt. Met deze tips wordt deze nare periode Lees verder > 3 tips om je scheiding makkelijker te maken
Hoi, ik ben Annelies Hulsker en ik nodig je uit om lid te worden van onze Community om in contact te komen met andere ervarensdeskundigen.
Hoi, ik ben Elske Damen, wij willen je helpen om de periode tijdens en na je scheiding net wat makkelijker te maken, ik wens je veel plezier op deze site.