Stel gratis je vraag over pensioen en scheiding!
Als je gaat scheiden komt er heel veel op je af. Er spelen zoveel onderwerpen die vragen oproepen. Gelukkig heeft Nieuwe Stap een partner waaraan je al jouw vragen over pensioen en scheiding kan stellen: Paul van Ravenzwaaij van JAN© Pensioenadviseurs B.V.! De beantwoording van je vraag is gratis! Tenzij er echt een dossier moet worden bestudeerd, maar dan geeft Paul dat aan.
Mail je vraag naar info@nieuwestap.nl
Reeds ingezonden en beantwoorde vragen:
Vraag: Effect inperking partneralimentatie op partnerpensioen
Onlangs ontdekte ik dat de regering in het belastingplan 2019 de aftrekbaarheid van de partneralimentatie wil gaan kortwieken m.i.v. 2020 voor diegenen die een marginaal belastingtarief hebben boven de 37,05%.
Onder de aftrek van partneralimentatie valt ook partnerpensioen. Voor gepensioneerden (toch al in de verdomhoek door de pensioenen die vaak al jaren niet zijn geïndexeerd (bijvoorbeeld: ABP, inkomensverlies van max. 15,82% in de afgelopen 10 jaar) die ook ooit gescheiden zijn, moet de broekriem nog wat strakker aangehaald worden. Bij een marginaal tarief van 51,95% en een gedeeld pensioen met de ex-partner, gaan deze mensen in drie jaar tijd nog eens 7,45% over dat pensioen inleveren (14.9%/2). Bovenop de 15,82% komt dan nog 7,45%; in het slechtste geval dus een inkomensverlies van 23,27%…
En dan hebben we het nog niet gehad over de geruchten dat de grote pensioenfondsen zeer waarschijnlijk moeten gaan korten op het pensioen met ingang van 2020…
Is daar bij u al over nagedacht?
Helaas begrijp ik uw reactie niet helemaal.
U stelt dat partnerpensioen onder de aftrek van partneralimentatie valt. Waarop baseert u dat? Partnerpensioen wordt namelijk door de pensioenuitvoerder rechtstreeks aan de partner uitbetaald na het overlijden van de pensioendeelnemer. De inperking van de aftrek partneralimentatie heeft hier dus niets mee te maken.
Als u doelt op de doorbetaling van een gedeelte van het ouderdomspensioen omdat iemand onder het regiem Boon/van Loon gescheiden is dan heeft u wel gelijk. Bij degene die het pensioen ontvangt, is het volledige pensioen belast en deze persoon trekt het gedeelte dat wordt doorbetaalt aan de ex-partner af en hierop is de inperking van de aftrekbaarheid wel van toepassing. De door u genoemde rekensom kan ik niet volgen maar dat dit een negatieve impact kan hebben op de financiën van een aantal gepensioneerden is wel een feit. Het gaat dan om de groep die het pensioen ontvangt tegen een hogere belastingschijf dan waartegen de doorbetaling straks nog aftrekbaar is.
Paul van Ravenzwaaij