Menu

Waar let je op als je na je scheiding samen eigenaar blijft van de woning?

samen eigenaar blijven woning

Sommige stellen houden na hun scheiding de gezamenlijke woning samen aan. Oftewel: ze laten de woning onverdeeld. Je bent en blijft dan beide eigenaar van de woning én aansprakelijk voor de hypotheek. Dit kan handig zijn als jullie beiden niet in je eentje de woning kunnen overnemen.

Deze constructie brengt zowel voor- als nadelen met zich mee.

Voordelen van het onverdeeld laten van de woning

  • De woning hoeft (nog) niet te worden verkocht en de kinderen kunnen hun vertrouwde omgeving behouden. Dat kan een groot voordeel zijn als er voor hen door de scheiding al veel veranderd.
  • Soms is er zicht op dat één van beiden op termijn de woning wél over kan nemen en de ex-partner kan uitkopen (in geval van overwaarde).
  • Of juist als de woning ‘onder water staat’ en er dus sprake is van een restschuld, kan het aantrekkelijker zijn de woning samen aan te houden, dan met (flink) verlies te verkopen.

Nadelen van het onverdeeld laten van de woning

  • Je bent allebei hoofdelijk aansprakelijk voor het gehele hypotheekbedrag. Je blijft dus financieel aan elkaar verbonden via de woning. Dit werkt vooral als je redelijk tot goed ‘on speaking terms’ bent met elkaar.
  • De vertrekkende partij kan om die reden vaak lastig een nieuwe hypotheek krijgen. Je bent al eigenaar van een woning en maar weinig mensen kunnen de lasten van twee woningen tegelijk dragen. Daarbij heb je ook de eventuele overwaarde nog niet ter beschikking. Een nieuwe koopwoning zit er dus voorlopig waarschijnlijk niet in.
  • De vertrekker heeft nog 24 maanden recht op hypotheekrenteaftrek voor zijn/haar deel van de woning. Hierna verhuizen de woning en hypotheek naar box 3. De financiële impact hiervan verschilt per situatie. Regelmatig wordt daarom gekozen om de woning voor maximaal twee jaar onverdeeld te laten.

Welke afspraken maak je hier zoal over samen?

  • Spreek een maximale termijn af en wat er daarna met de woning gebeurt: neemt één van jullie die alsnog over of zetten jullie de woning te koop?
  • Welke woningwaarde en uitkoopsom spreken jullie af? En wat als de woning in waarde stijgt of daalt? Gaan jullie nu al laten taxeren of aan het einde van de termijn?
  • Hoe verdelen jullie alle bij de woning behorende kosten? Denk bijvoorbeeld aan de hypotheekrente en -aflossing, onderhoudskosten, VvE kosten, WOZ-belasting en opstalverzekering. Wie betaald wat of in welke verhouding? Vaak wordt afgesproken dat de onderhoudskosten voor beider rekening komen en de gebruikerslasten (gas, water, licht, internet) voor degene die de woning bewoont. Over de hypotheeklasten (rente en aflossing) worden vaak aparte afspraken gemaakt omdat deze fiscale gevolgen kennen. Als de ander mee betaalt aan de hypotheeklasten, ziet de belastingdienst dat als een vorm van partneralimentatie.
  • Hoe gaan jullie om met de (dubbele) woonlasten van de vertrekkende partner? Goed om te weten: mogelijk hebben jullie recht hebben op meer toeslagen zodra jullie elk op een eigen adres staan ingeschreven.
  • Wat gebeurt er als degene die in de woning blijft, opnieuw wil gaan samenwonen?
  • Wat gebeurt er met de woning als één van jullie komt te overlijden?
  • Hoe verdelen jullie de kosten van de woning als jullie allebei een andere woning hebben gevonden en de gezamenlijke woning nog niet is verkocht?

Kortom, er komt als je het goed wilt regelen samen en gedoe in de toekomst wilt voorkomen, best wel wat bij kijken. Een mediator RFEA kan je hierbij helpen.

Wil je eens vrijblijvend sparren over je situatie? Dirk, onze financieel echtscheidingsspecialist, is bereikbaar op 06 25 000 337.

Helder Mediation en Financieel Advies

Lees ook de andere blogs van Helder Mediation.

REAGEER OP DEZE BLOG

Laat ook van je horen!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


× 3 = twaalf




Veel gelezen blogs

Scheiden en nu? Je scheiding aanvragen, hoe doe je dat? Alles wat je wil weten over alimentatie Partneralimentatie gaat van twaalf naar vijf jaar Alles over partneralimentatie Alles over kinderalimentatie Kinderalimentatie en de nieuwe partner; hier moet je op letten! Alimentatie berekenen 13 tips voor gescheiden ouders 5 super tips voor het opstellen van het ouderschapsplan Co ouderschap, wat houdt dat precies in? Rechten van vader bij de omgangsregeling Toestemmingsformulier om te reizen met kind na scheiding Echtscheiding en hechting bij baby’s en peuters Verwerking van je scheiding Zo heb ik de eenzaamheid na de scheiding overwonnen Wat is een vechtscheiding nou eigenlijk? Wanneer mag ik weer moeder zijn? Frances blogt over ouderverstoting Narcisme in je relatie: herken de 3 fases Gaslighting en narcisme. Hoe ga je daar het beste mee om? Wat doet een mediator nou eigenlijk? Rechten van het kind (12-18 jaar) bij de scheiding Wat is narcisme?

Vlog

Bij een relatiecrisis of conflictscheiding gaat het vaak mis omdat de echte kernproblemen onbesproken blijven, wat leidt tot escalatie en afstand. Met de KernAanpak pakken we juist die onderliggende oorzaken aan. We zorgen ervoor dat de echte issues besproken worden, wat leidt tot beweging en hernieuwde verbinding tussen de partners, of je nu samen verdergaat Lees verder >
Hoi, ik ben Annelies Hulsker en ik nodig je uit om lid te worden van onze Community om in contact te komen met andere ervarensdeskundigen.
Hoi, ik ben Elske Damen, wij willen je helpen om de periode tijdens en na je scheiding net wat makkelijker te maken, ik wens je veel plezier op deze site.