Menu

Waar moet je op letten als je een flink banksaldo hebt na de scheiding?

banksaldo na scheiding

Ga je als vermogend stel uit elkaar, dan wappert de financiële vlag ook na de scheiding nog uitbundig. Maar voor hoe lang? En heb je het verstandig weggezet? Een goed gevulde bankrekening kan voor slapeloze nachten zorgen. Ineens ben je eindverantwoordelijk voor een vermogen én voor je eigen financiële toekomst. Je moet je verdiepen in geldzaken: hoeveel heb je nodig of hoe laat je vrij vermogen renderen? En ook: hoe richt je het fiscaal slim in?

Onverwachte belastingaanslagen

Het komt regelmatig voor dat ex-partners geen idee hebben hoe ze hiermee om moeten gaan, omdat ze nooit eerder met dit bijltje hakten. Er volgen onverwachte belastingaanslagen, die ze wellicht hadden kunnen voorkomen. Of ze zien het interen op het vermogen aan, maar weten niet hoe ze het anders moeten doen. Er is hulp nodig van iemand die er verstand van heeft.

Vier aandachtspunten

Beland je in zo’n situatie, dan is een goed advies inwinnen belangrijk. Kies altijd iemand die je voor 100% kunt vertrouwen en die alleen het beste met jou voorheeft. Samen bekijk je je nieuwe, veranderde vermogenspositie en richt je deze in. Anticiperend op jouw wensen voor de toekomst en jouw belangen.

Vier aspecten die je daarbij zeker aan bod moet laten komen, zijn:

  • Je testament. Kom je te overlijden, wie erft dan het opgebouwde vermogen? Verander je niets na een scheiding, dan kan het betekenen dat het geld alsnog naar je ex-partner gaat in plaats van bijvoorbeeld je kinderen.
  • Optimaliseer je te betalen belasting. Jij en je ex -partner zijn geen fiscaal partners meer van elkaar, dus wees je er bewust van in welke box welk vermogen valt en hoe de aangifte er zo gunstig mogelijk uitziet.
  • Is het verstandig te sparen, te beleggen of te investeren? Welke risico’s wil je lopen, welke absoluut niet? Is het misschien gunstig om geld over te dragen of te schenken? Stuk voor stuk vragen die een goed adviseur met je doorneemt.
  • Kies een objectieve partij die samen met jou een persoonlijke financiële planning opstelt. Na een scheiding, ziet de toekomst er anders uit dan toen je trouwde. Je maakt een plan waarin je zaken opneemt als: hoe lang wil of moet ik nog werken? Hoeveel financiële ruimte blijft er over als op enig moment de alimentatie stopt? Of, hoeveel financiële armslag heb ik voor reizen, een seniorenwoning of zorg, als ik met pensioen ga of hoogbejaard ben? 

Graantje meepikken

Als accountantskantoor maken we helaas vaak mee dat veel adviseurs in de rij staan bij vermogende klanten, om een graantje mee te pikken. Altijd onder het mom van een goed advies. Maar let op de intenties. Ook is het verstandig na te gaan of je de administratie en belastingaangiftes zelf gaat verzorgen of aan een betrouwbare partij uitbesteedt.

Misschien zijn het niet de meest leuke dingen om over na te denken. Maar eenmaal goed geregeld, lig je niet meer wakker van je bankzaken. Sterker nog, je gaat met een gerust hart de financiële toekomst tegemoet.

Edward Gaakeer RA

Finc Accountants

REAGEER OP DEZE BLOG

Laat ook van je horen!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


een + 6 =
Veel gelezen blogs

Scheiden en nu? Je scheiding aanvragen, hoe doe je dat? Alles wat je wilt weten over alimentatie na je scheiding Partneralimentatie gaat van twaalf naar vijf jaar Alles over partneralimentatie Alles over kinderalimentatie Kinderalimentatie en de nieuwe partner; hier moet je op letten! Alimentatie berekenen 13 tips voor gescheiden ouders 5 super tips voor het opstellen van het ouderschapsplan Co ouderschap, wat houdt dat precies in? Rechten van vader bij de omgangsregeling Toestemmingsformulier om te reizen met kind na scheiding Echtscheiding en hechting bij baby’s en peuters Verwerking van je scheiding Zo heb ik de eenzaamheid na de scheiding overwonnen Wat is een vechtscheiding nou eigenlijk? Wanneer mag ik weer moeder zijn? Frances blogt over ouderverstoting Narcisme in je relatie: herken de 3 fases Gaslighting en narcisme. Hoe ga je daar het beste mee om? Wat doet een mediator nou eigenlijk? Rechten van het kind (12-18 jaar) bij de scheiding Wat is narcisme?

Vlog

Hoe ga je verder met de opvoeding van je kinderen als je bent gescheiden? Zeker als je ieder een andere opvoedstijl hebt. Zoek de verbinding met elkaar want je wil allebei het beste voor je kinderen. Bekijk de vlog van Roos Boer, zij bespreekt hoe je met de verschillen in opvoedstijl kan omgaan. Kijk hier voor Lees verder > samen opvoeden gescheiden
Hoi, ik ben Annelies Hulsker en ik nodig je uit om lid te worden van onze Community om in contact te komen met andere ervarensdeskundigen.
Hoi, ik ben Elske Damen, wij willen je helpen om de periode tijdens en na je scheiding net wat makkelijker te maken, ik wens je veel plezier op deze site.