Menu

Waarom je geen BFF hoeft te zijn met je ex

conscious uncoupling

Je hebt er vast wel eens van gehoord: Conscious uncoupling, oftewel bewust scheiden. Een term die is overgewaaid uit Amerika en waar ik groot voorstander van ben.

Bewust scheiden is iets wat je wilt overwegen als je gaat scheiden op het moment dat jullie kinderen hebben. Je bent en blijft immers allebei ouder van jullie kinderen.

Je hoeft geen beste vrienden te zijn

Maar laat ik ook meteen eerlijk tegen je zijn:

Bewust scheiden betekent niet dat je beste vrienden moet zijn met je ex. Hoe mooi dit ook mag klinken. Ik zal je uitleggen waarom.

Allereerst, toen jullie trouwden was dat een gezamenlijke keuze en trouwen doe je op 1 dag. Echter scheiden doe je niet op 1 dag.

Meestal is er één persoon binnen de relatie die de knoop doorhakt. Deze persoon heeft vaak al een hele weg bewandeld, voordat de beslissing om definitief te willen scheiden werd gemaakt. Het rouwproces van de ander begint vaak pas op het moment dat hij of zij definitief hoort dat de scheiding in gang gezet gaat worden.

Zelfs als je ‘samen’ de knoop hebt doorgehakt, loopt het rouwproces na een scheiding vaak niet gelijk.

Scheiden en het rouwproces na een scheiding is een individueel proces

De maatjes die je voor elkaar was tijdens het huwelijk, ben je vaak niet meer tijdens of na een scheiding. Simpelweg omdat je zelf aan het verwerken bent en jezelf opnieuw moet ontdekken, los van de relatie en los van je (ex) partner.

De praktische afwikkeling van een scheiding doe je samen, maar de emotionele afwikkeling niet.

Emotioneel scheiden is een proces dat niet lineair verloopt en dit ziet er voor iedereen anders uit. Het is een individueel proces.

Samen vrienden willen blijven omwille van de kinderen klinkt mooi maar is in de praktijk een stuk uitdagender en voor veel stellen onrealistisch.

Mijn advies

Neem allebei je ruimte om na de praktische scheiding, ook emotioneel te scheiden. Leg het jezelf niet op om vrienden te blijven als jullie rouwproces niet gelijk loopt. Dit zorgt alleen maar voor ruis tussen jullie als ouders.

Op de lange termijn helpt het je veel meer om eerst je eigen fundament te vinden, zodat je vanuit jouw eigen stevige fundament weer kunt verbinden als ouders.

Samyra Gorissen

Scheidingscoach voor gescheiden moeders

REAGEER OP DEZE BLOG

Laat ook van je horen!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


4 × zes =
Veel gelezen blogs

Scheiden en nu? Je scheiding aanvragen, hoe doe je dat? Alles wat je wilt weten over alimentatie na je scheiding Partneralimentatie gaat van twaalf naar vijf jaar Alles over partneralimentatie Alles over kinderalimentatie Kinderalimentatie en de nieuwe partner; hier moet je op letten! Alimentatie berekenen 13 tips voor gescheiden ouders 5 super tips voor het opstellen van het ouderschapsplan Co ouderschap, wat houdt dat precies in? Rechten van vader bij de omgangsregeling Toestemmingsformulier om te reizen met kind na scheiding Echtscheiding en hechting bij baby’s en peuters Verwerking van je scheiding Zo heb ik de eenzaamheid na de scheiding overwonnen Wat is een vechtscheiding nou eigenlijk? Wanneer mag ik weer moeder zijn? Frances blogt over ouderverstoting Narcisme in je relatie: herken de 3 fases Gaslighting en narcisme. Hoe ga je daar het beste mee om? Wat doet een mediator nou eigenlijk? Rechten van het kind (12-18 jaar) bij de scheiding Wat is narcisme?

Vlog

Hoe ga je verder met de opvoeding van je kinderen als je bent gescheiden? Zeker als je ieder een andere opvoedstijl hebt. Zoek de verbinding met elkaar want je wil allebei het beste voor je kinderen. Bekijk de vlog van Roos Boer, zij bespreekt hoe je met de verschillen in opvoedstijl kan omgaan. Kijk hier voor Lees verder > samen opvoeden gescheiden
Hoi, ik ben Annelies Hulsker en ik nodig je uit om lid te worden van onze Community om in contact te komen met andere ervarensdeskundigen.
Hoi, ik ben Elske Damen, wij willen je helpen om de periode tijdens en na je scheiding net wat makkelijker te maken, ik wens je veel plezier op deze site.