Praten over financiën is niet het meest gezellige onderwerp. Ik merk dat vooral vrouwen het thema soms lastig vinden in relatie tot ex-partners of juist nieuwe partners. Let wel, dat geldt zeker niet voor alle vrouwen, maar toch waag ik er een blogpost aan. Zowel in een echtscheidingssituatie als bij het aangaan van een nieuwe relatie is het juist voor hen belangrijk op te komen voor de zakelijke kant van het verhaal, en daarmee voor duidelijkheid en rechtvaardigheid.
Wat valt op bij een echtscheiding?
Gaat een stel uit elkaar en is er een eigen onderneming bij betrokken, dan ligt de financiële verdeling complexer dan bij loondienst. Soms voeren de emoties de boventoon. Begrijpt een ex-partner niet precies hoe de onderneming financieel in elkaar zit, dan zie ik dat er vaak wordt vertrouwd op een goede afloop via de advocaat, zonder verdere verdieping in de cijfers.
Die advocaat blinkt vast en zeker uit in zijn of haar rechtsgebied, maar financiële expertise is echt wat anders. De jaar- en omzetcijfers van een bedrijf analyseren en interpreteren, begrijpen hoe het eigen vermogen is opgebouwd of hoe de pensioenen en deelnemingen geregeld zijn, vergt een financiële en fiscale achtergrond. Hoe worden de aandelen gewaardeerd? Hoe zit het met de pensioenopbouw? Het aanmerkelijk belang? Hoe ziet de belastingaangifte er nu uit, en hoe na de scheiding?
Daar is een heldere uitleg voor nodig, met een goed advies. Liefst van een onpartijdige expert. Krijg je die niet, eis die dan op als ex-partner. Zie dat niet als een motie van wantrouwen of ‘gedoe’, maar als een voorwaarde voor een eerlijke afwikkeling.
En hoe zit het als er een nieuwe partner in het spel is?
Ook dan blijken de financiën een ingewikkeld onderwerp om aan te snijden. Ga je echter samenwonen of trouwen en reageert je partner vaag op vragen over zijn financiën, dan mag je gerust een gezonde achterdocht hebben. Wees alert. Het kan op een grote teleurstelling uitdraaien als blijkt dat je nieuwe liefde een rugzak aan financiële sores meeneemt, terwijl je zelf de zaken op orde hebt.
Zo ontmoette ik onlangs een vrouw die opnieuw plannen had om te gaan samenwonen, maar haar nieuwe partner niet te veel wilde lastigvallen met privé vragen over geld. Wel merkte ze dat er een flinke alimentatielast op zijn schouders rustte, hij meerdere bv’s bezat en een forse schuld aan het aflossen was. Haar nieuwe partner was huiverig om openheid van zaken te geven. Toch hebben we samen alles op een rij gezet. Dat gaf beiden uiteindelijk een sterkere basis en resulteerde in duidelijke afspraken, waarbij zij samen een goede start konden maken.
Vertrouwen
Wellicht bang om scheurtjes in het liefdesleven te krijgen of de sfeer te verpesten liet deze dame in eerste instantie echt doorvragen achterwege. Naar mijn idee ligt vertrouwen en een bepaalde openheid aan de basis van een goede relatie. Dat wil niet zeggen dat je alles hoeft te vertellen, te delen en te verantwoorden. Maar als je gezamenlijk de lasten gaat betalen van een gezamenlijke rekening, dan is het fijn om te weten dat het voor beiden haalbare kaart is.
Tenslotte gaat iedereen anders met geld om. Ook daarin moet je aan elkaar wennen. Het Nibud heeft zelfs een instrument om te kijken of je een financiële match bent. Ben je dat niet, dan is het wellicht slim om de financiën gescheiden te houden.
Maar of het nu om een echtscheiding gaat of juist om die nieuwe liefde, sta op je strepen als het om de financiën gaat en schroom niet advies in te winnen. Het kan veel ellende en teleurstelling voorkomen.
Edward Gaakeer RA
Finc Accountants
Lees ook de andere blogs van Finc Accountants.
AvG - 29 apr 2021
Ik ben voor mijn dossier op zoek naar een expert die me bij kan staan bij een scheiding waarbij meerdere BV's zijn betrokken. Naar wat voor iemand moet ik dan op zoek voor financiele expertise, anders dan mijn advocaat? Hoe moet ik zoeken naar een onafhankelijke expert op dit gebied? Alvast hartelijk dank.
Nieuwe Stap - 29 apr 2021
Hoi AvG, onze partner Finc accountants zou je daar heel goed bij kunnen helpen.