Menu

Waarom vrouwen op hun financiële strepen moeten staan

2 reacties
financiën en vrouwen

Praten over financiën is niet het meest gezellige onderwerp. Ik merk dat vooral vrouwen het thema soms lastig vinden in relatie tot ex-partners of juist nieuwe partners. Let wel, dat geldt zeker niet voor alle vrouwen, maar toch waag ik er een blogpost aan. Zowel in een echtscheidingssituatie als bij het aangaan van een nieuwe relatie is het juist voor hen belangrijk op te komen voor de zakelijke kant van het verhaal, en daarmee voor duidelijkheid en rechtvaardigheid.

Wat valt op bij een echtscheiding?

Gaat een stel uit elkaar en is er een eigen onderneming bij betrokken, dan ligt de financiële verdeling complexer dan bij loondienst. Soms voeren de emoties de boventoon. Begrijpt een ex-partner niet precies hoe de onderneming financieel in elkaar zit, dan zie ik dat er vaak wordt vertrouwd op een goede afloop via de advocaat, zonder verdere verdieping in de cijfers.

Die advocaat blinkt vast en zeker uit in zijn of haar rechtsgebied, maar financiële expertise is echt wat anders. De jaar- en omzetcijfers van een bedrijf analyseren en interpreteren, begrijpen hoe het eigen vermogen is opgebouwd of hoe de pensioenen en deelnemingen geregeld zijn, vergt een financiële en fiscale achtergrond. Hoe worden de aandelen gewaardeerd? Hoe zit het met de pensioenopbouw? Het aanmerkelijk belang? Hoe ziet de belastingaangifte er nu uit, en hoe na de scheiding?

Daar is een heldere uitleg voor nodig, met een goed advies. Liefst van een onpartijdige expert. Krijg je die niet, eis die dan op als ex-partner. Zie dat niet als een motie van wantrouwen of ‘gedoe’, maar als een voorwaarde voor een eerlijke afwikkeling.

En hoe zit het als er een nieuwe partner in het spel is?

Ook dan blijken de financiën een ingewikkeld onderwerp om aan te snijden. Ga je echter samenwonen of trouwen en reageert je partner vaag op vragen over zijn financiën, dan mag je gerust een gezonde achterdocht hebben. Wees alert. Het kan op een grote teleurstelling uitdraaien als blijkt dat je nieuwe liefde een rugzak aan financiële sores meeneemt, terwijl je zelf de zaken op orde hebt.  

Zo ontmoette ik onlangs een vrouw die opnieuw plannen had om te gaan samenwonen, maar haar nieuwe partner niet te veel wilde lastigvallen met privé vragen over geld. Wel merkte ze dat er een flinke alimentatielast op zijn schouders rustte, hij meerdere bv’s bezat en een forse schuld aan het aflossen was. Haar nieuwe partner was huiverig om openheid van zaken te geven. Toch hebben we samen alles op een rij gezet. Dat gaf beiden uiteindelijk een sterkere basis en resulteerde in duidelijke afspraken, waarbij zij samen een goede start konden maken.

Vertrouwen

Wellicht bang om scheurtjes in het liefdesleven te krijgen of de sfeer te verpesten liet deze dame in eerste instantie echt doorvragen achterwege. Naar mijn idee ligt vertrouwen en een bepaalde openheid aan de basis van een goede relatie. Dat wil niet zeggen dat je alles hoeft te vertellen, te delen en te verantwoorden. Maar als je gezamenlijk de lasten gaat betalen van een gezamenlijke rekening, dan is het fijn om te weten dat het voor beiden haalbare kaart is.

Tenslotte gaat iedereen anders met geld om. Ook daarin moet je aan elkaar wennen. Het Nibud heeft zelfs een instrument om te kijken of je een financiële match bent. Ben je dat niet, dan is het wellicht slim om de financiën gescheiden te houden.

Maar of het nu om een echtscheiding gaat of juist om die nieuwe liefde, sta op je strepen als het om de financiën gaat en schroom niet advies in te winnen. Het kan veel ellende en teleurstelling voorkomen.

Edward Gaakeer RA

Finc Accountants

Lees ook de andere blogs van Finc Accountants.

REACTIES

AvG - 29 apr 2021

Ik ben voor mijn dossier op zoek naar een expert die me bij kan staan bij een scheiding waarbij meerdere BV's zijn betrokken. Naar wat voor iemand moet ik dan op zoek voor financiele expertise, anders dan mijn advocaat? Hoe moet ik zoeken naar een onafhankelijke expert op dit gebied? Alvast hartelijk dank.

    Profielfoto van Nieuwe Stap

    Nieuwe Stap - 29 apr 2021

    Hoi AvG, onze partner Finc accountants zou je daar heel goed bij kunnen helpen.

REAGEER OP DEZE BLOG

Laat ook van je horen!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


zeven + 4 =
Veel gelezen blogs

Scheiden en nu? Je scheiding aanvragen, hoe doe je dat? Alles wat je wilt weten over alimentatie na je scheiding Partneralimentatie gaat van twaalf naar vijf jaar Alles over partneralimentatie Alles over kinderalimentatie Kinderalimentatie en de nieuwe partner; hier moet je op letten! Alimentatie berekenen 13 tips voor gescheiden ouders 5 super tips voor het opstellen van het ouderschapsplan Co ouderschap, wat houdt dat precies in? Rechten van vader bij de omgangsregeling Toestemmingsformulier om te reizen met kind na scheiding Echtscheiding en hechting bij baby’s en peuters Verwerking van je scheiding Zo heb ik de eenzaamheid na de scheiding overwonnen Wat is een vechtscheiding nou eigenlijk? Wanneer mag ik weer moeder zijn? Frances blogt over ouderverstoting Narcisme in je relatie: herken de 3 fases Gaslighting en narcisme. Hoe ga je daar het beste mee om? Wat doet een mediator nou eigenlijk? Rechten van het kind (12-18 jaar) bij de scheiding Wat is narcisme?

Vlog

Hoe ga je verder met de opvoeding van je kinderen als je bent gescheiden? Zeker als je ieder een andere opvoedstijl hebt. Zoek de verbinding met elkaar want je wil allebei het beste voor je kinderen. Bekijk de vlog van Roos Boer, zij bespreekt hoe je met de verschillen in opvoedstijl kan omgaan. Kijk hier voor Lees verder > samen opvoeden gescheiden
Hoi, ik ben Annelies Hulsker en ik nodig je uit om lid te worden van onze Community om in contact te komen met andere ervarensdeskundigen.
Hoi, ik ben Elske Damen, wij willen je helpen om de periode tijdens en na je scheiding net wat makkelijker te maken, ik wens je veel plezier op deze site.