Menu

Wanneer is er aanleiding tot wijziging van kinderalimentatie?

5 reacties
wijziging kinderalimentatie

Wanneer is er aanleiding tot wijziging van kinderalimentatie?

Simpel gezegd, wanneer de omstandigheden rond de alimentatie zich wijzigen. En inderdaad, dat gebeurt nogal vaak. Dus is er vaker dan men verwacht reden tot wijziging. Men kan dat onderling overeenkomen, (met behulp van een mediator bijvoorbeeld) of door de rechtbank laten bepalen, middels een advocaat.

Algemeen, de wet

Ieder ouder is onderhoudsplichtig naar zijn / haar kind jonger dan 21 jaar.

Zowel naar alle kinderen die deel uitmaken van zijn / haar gezin als naar (eigen) kinderen die niet meer thuiswonend zijn, maar bijvoorbeeld bij de ex-partner.

Hoogte kinderalimentatie bepalen

De hoogte van de kinderalimentatie wordt als volgt bepaald;

De kosten van de kind, worden op basis van ieders draagkracht tussen de(stief) ouders verdeeld, de kinderalimentatie is uiteindelijk het bedrag dat als aandeel is berekend en hetgeen men reeds betaald (kosten omgangsregeling). Indien de maximale draagkracht dit toelaat.

Bepaling kosten kind

Dan kan middels het opschrijven van alle kosten die voor het kind worden gemaakt, en het daar eens over worden. Of, hetgeen meestal gebeurd, middels het volgen van normeringen, waaronder de zogenaamde Nibudtabel; op basis van een onderzoek is berekend hoe hoog de kosten van een kind zijn, waarbij rekening wordt gehouden het netto gezinsinkomen tijdens de samenwoning, het aantal kinderen en de leeftijden van de kinderen.

De kosten worden onderverdeeld in kosten tijdens verblijfskosten (de woonlasten, eten/ drinken verzorging / kleding ) tijdens verblijf bij iedere ouder, en overige kosten (verblijfs-overstijgende kosten zoals school-, sport- en dergelijke kosten .

Bepaling ieders aandeel

Van iedere ouder wordt de draagkrachtberekend; ieders netto inkomen, plus het kindgebonden budget, minus de noodzakelijke kosten levensonderhoud, maal 70 %.

Bepaling reeds betaalde kosten

Afhankelijk van de dagen dat een kind bij iedere ouder verblijft wordt bepaald hoeveel de kosten tijdens het verblijf (omgangsregeling) in ieders gezin bedragen. Daarnaast tevens de kosten die de ouder betaalt naast de verblijfskosten.

Een voorbeeld van een berekening:

wijziging kinderalimentatie

Indien de omstandigheden wijzigen geeft dit dus meestal aanleiding tot wijzing van kinderalimentatie.

Voorbeelden van ‘’ te wijzigen omstandigheden’’

wijziging kinderalimentatie

Een of meerdere wijzigingen kunnen aanleiding zijn tot wijziging van de kinderalimentatie.

Wijziging kan meestal niet met terugwerkende kracht.

De hoogte van de wijziging kan middels een (her)berekening worden vastgesteld.

 

Henk

Alimentatiehaven

januari 2017

 

REACTIES

va - 11 jul 2017

Mijn ex gaat samenwonen met haar nieuwe vriend. Ben ik dan nog steeds verplicht om kinderalimentatie te betalen.

Lars - 28 jan 2018

Geachte heer mevrouw, Hoe groot is de kans dat mijn alknentatie verlaagd gaat worden wanneer mijn ex en ik beiden een nieuw geregistreerd partnerschap aangaan?

pc - 24 jan 2019

geachte heer/mevrouw. mijn ex en ik zijn al 10 jaar uit elkaar en er is bij de rechter vast gelegd wat de behoefte van de kinderen was en de draag kracht van ons als ouders. nu is mijn ex 3 jaar terug getrouwd met zijn nieuwe partner en ik ben afgelopen zomer verhuisd naar de andere kant van het land om samen te wonen met mijn nieuwe vriend. wij zijn niet getrouwd of hebben onderhoudsverplichtingen naar elkaar. hebben geen partnerschap of samenlevingscontract. nu heeft mijn ex een aanvraag gedaan voor herberekening van de allimentatie per advocaat. hiwrin wilde hij ok weten wat de inkomsten van mijn vriend zijn. ik heb zelf een advocaat in handen genomen maar volgens mij klopt er niks van wat hij allemaal zegt. we hebben 2 kinderen waar hij onderhoudsplichtig voor is. 1 is niet meer welkom bij hem (zijn keus) en komt al 4 jaar niet meer bij hem. hier vangt hij nog steeds zorg korting voor en volgens mijn advocaat heeft dit niet met de berekening iets van doen. zou zou ok de hoogte van de woonlast geen invloed hebben en de inkomste van zij vrouw ook niet. daarnaast betaald hij verder niks, geen les geld vor school geen vervoerkosten of andere bijkomstigheden die een kind nodig heeft. hij heeft altijd alleen puur de alimentatie betaald en meer niet. nu gaat de oudste (17) naar t MBO en de jonste (13) naar de MAVO. hij heeft zelf gekozen voor mindering in verdiensten nadat hij een nieuwe partner heeft en wil dit nu aanpassen in de draagkracht. er is een berekening gedaan waar ik het niet mee eens ben en ik bedragen zie die niet kloppen. laat ik voorop stellen dat de vraag van herberekening niet van mij komt en ik niet uit ben op meer dan nodig. graag wil ik weten wat mijn rechten nu zijn aangezien ik ook niet wijs word van de uitspraak van mijn advocaat en de informatie die ik op het internet kan vinden. waar moet ik nu mee rekening houden voor het berekenen? vallen schoolkosten reiskosten van het kind en andere bijzondere uitgaven (bijvoorbeeld een nieuwe fiets die nodig is voor het fietsen naar school) ook onder de alimentatie of moet dit nog verdeeld worden? alvast bedankt voor uw tijd.

Beld - 18 mei 2024

Vraag waar kan ik opvragen wat mijn vader moet betalen voor mij almitatie ivm duo financiële kant

REAGEER OP DEZE BLOG

Laat ook van je horen!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


drie × 6 =
Veel gelezen blogs

Scheiden en nu? Je scheiding aanvragen, hoe doe je dat? Alles wat je wilt weten over alimentatie na je scheiding Partneralimentatie gaat van twaalf naar vijf jaar Alles over partneralimentatie Alles over kinderalimentatie Kinderalimentatie en de nieuwe partner; hier moet je op letten! Alimentatie berekenen 13 tips voor gescheiden ouders 5 super tips voor het opstellen van het ouderschapsplan Co ouderschap, wat houdt dat precies in? Rechten van vader bij de omgangsregeling Toestemmingsformulier om te reizen met kind na scheiding Echtscheiding en hechting bij baby’s en peuters Verwerking van je scheiding Zo heb ik de eenzaamheid na de scheiding overwonnen Wat is een vechtscheiding nou eigenlijk? Wanneer mag ik weer moeder zijn? Frances blogt over ouderverstoting Narcisme in je relatie: herken de 3 fases Gaslighting en narcisme. Hoe ga je daar het beste mee om? Wat doet een mediator nou eigenlijk? Rechten van het kind (12-18 jaar) bij de scheiding Wat is narcisme?

Vlog

Hoe ga je verder met de opvoeding van je kinderen als je bent gescheiden? Zeker als je ieder een andere opvoedstijl hebt. Zoek de verbinding met elkaar want je wil allebei het beste voor je kinderen. Bekijk de vlog van Roos Boer, zij bespreekt hoe je met de verschillen in opvoedstijl kan omgaan. Kijk hier voor Lees verder > samen opvoeden gescheiden
Hoi, ik ben Annelies Hulsker en ik nodig je uit om lid te worden van onze Community om in contact te komen met andere ervarensdeskundigen.
Hoi, ik ben Elske Damen, wij willen je helpen om de periode tijdens en na je scheiding net wat makkelijker te maken, ik wens je veel plezier op deze site.