Menu

Wat als je ex met de kinderen wil verhuizen?

1 reactie
ex kinderen verhuizen

Tijdens de scheiding heb je met je ex-partner na veel of wellicht wat minder moeite afspraken gemaakt over de verdeling van de zorg voor jullie kinderen. Die afspraken zijn vastgelegd in een ouderschapsplan.

Meestal is in dat ouderschapsplan ook een afspraak gemaakt over de woonplaats van de kinderen. In veel model-ouderschapsplannen staat standaard een bepaling dat ouders met elkaar afspreken maximaal x kilometer van elkaar te zullen blijven wonen. Die straal hangt af van de afgesproken zorgverdeling. Een co-ouderschapsregeling is immers alleen mogelijk als de ouders binnen een kleine afstand van elkaar en van de school van de kinderen wonen. Een weekendregeling maakt een grotere woonafstand mogelijk.

De ‘rapen zijn gaar’ op het moment dat één van de ouders wil gaan verhuizen naar een woonplaats buiten deze afgesproken kilometerstraal, of althans naar een plek waardoor de eerder afgesproken zorgverdeling niet meer kan worden aangehouden. Meestal wil de verhuizende ouder dan ook dat de kinderen naar een andere school gaan in de nieuwe woonplaats. Kortom, dit geeft voer voor discussie en conflict.

Vervangende toestemming rechter

Op grond van de wettelijke regels heeft de verhuizende ouder toestemming nodig van de andere ouder om met de kinderen te kunnen verhuizen. Voorwaarde is wel dat de andere ouder ook het gezag heeft over de kinderen. Indien de andere ouder die toestemming niet geeft, mogen de kinderen wettelijk gezien niet meeverhuizen. Daarvoor kan dan vervangende toestemming aan de rechter worden gevraagd. Uit de rechtspraak volgt dat dit soort procedures heel feitelijk zijn en afhangen van alle omstandigheden van het geval. De uitkomst is daardoor moeilijk in te schatten en geeft over het algemeen een 50-50 kans op toe- of afwijzing. Los daarvan zet een dergelijke procedure de relatie van de ouders én daarmee ook met de kinderen verder onder de druk.

Een goed gesprek onder begeleiding van een mediator is in deze situaties eigenlijk de enige en beste optie, zowel voor de ouders alsook voor de kinderen. In die gesprekken komt vaak naar voren dat de verhuizende ouder een dilemma ervaart over de verhuizing: meestal is de aanleiding voor die verhuizing gelegen in een andere baan van hem- of haarzelf of diens nieuwe partner, of de wens om terug te keren naar de plaats van herkomst waar de eigen familie ook woont, of een andere goede persoonlijke reden.

Daar tegenover voelt deze ouder best ook dat dit impact heeft op de kinderen. Een verhuizing an sich is al ingrijpend, zeker als de kinderen ook naar een andere school moeten gaan, maar daarnaast heeft dit ook gevolgen voor de contactregeling met de andere ouder. Er moet langer gereisd worden en veelal zal een co-ouderschap praktisch gezien niet meer lukken, waardoor de andere ouder de kinderen per saldo minder gaat zien.

De grootste bron van frustratie

De niet-verhuizende ouder kampt met de grote vrees zijn/haar kinderen minder te zullen zien. Maar wat wordt onderschat is dat deze ouder het nog als veel ingrijpender ervaart, indien de verhuizende ouder over het verhuisplan niet of heel slecht met de andere ouder communiceert. Daardoor wordt vaak uit angst dat de andere ouder geen instemming geeft, het verhuisplan als een blote mededeling gedaan wanneer alles al in kannen en kruiken is. Dit geeft juist een averechts effect. De andere ouder voelt zich hierdoor niet gehoord, machteloos en gefrustreerd. Hem/haar wordt de mogelijkheid van inspraak en een goed overleg ontnomen.

Kortom, heb je verhuisplannen waarvan je weet dat dit impact zal hebben op de gemaakte afspraken in het ouderschapsplan? Communiceer en overleg dit tijdig met je ex-partner. Wanneer je weet of inschat dat dit discussie of gedoe zal gaan geven, schakel dan meteen een professionele mediator in, zodat je dit gesprek op een constructieve manier met elkaar kunt voeren.

Vanuit het Centrum voor Holistische Conflicthantering geven we komend najaar ook workshops voor iedereen die in scheiding zit, of een scheiding achter de rug heeft, waarin we je inzichten aanreiken die je helpen om nog bewuster en op een constructieve wijze om te gaan met deze en andere effecten van jouw scheiding.

Voor meer info en aanmelding: https://www.centrumconflicthantering.nl/1-op-1- trajecten/

Gratis e-books

Zoek je begeleiding van een deskundige mediator, die je helpt om een constructief gesprek te voeren? Dan ben je welkom bij één van de mediators van ons Centrum voor Holistische Conflicthantering.

Download onze gratis e-books: Stappenplan Scheiding en/of Conflict tot de dood ons scheidt.

Lees ook de andere blogs van Lieneke en Mariëlle

REACTIES

Henny - 25 jul 2024

Wat kan je doen als je ex verhuisd zonder toestemming of verhuisinformatie te verstrekken aan de niet-verhuizende ouder?

REAGEER OP DEZE BLOG

Laat ook van je horen!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


zes × = 12




Veel gelezen blogs

Scheiden en nu? Je scheiding aanvragen, hoe doe je dat? Alles wat je wil weten over alimentatie Partneralimentatie gaat van twaalf naar vijf jaar Alles over partneralimentatie Alles over kinderalimentatie Kinderalimentatie en de nieuwe partner; hier moet je op letten! Alimentatie berekenen 13 tips voor gescheiden ouders 5 super tips voor het opstellen van het ouderschapsplan Co ouderschap, wat houdt dat precies in? Rechten van vader bij de omgangsregeling Toestemmingsformulier om te reizen met kind na scheiding Echtscheiding en hechting bij baby’s en peuters Verwerking van je scheiding Zo heb ik de eenzaamheid na de scheiding overwonnen Wat is een vechtscheiding nou eigenlijk? Wanneer mag ik weer moeder zijn? Frances blogt over ouderverstoting Narcisme in je relatie: herken de 3 fases Gaslighting en narcisme. Hoe ga je daar het beste mee om? Wat doet een mediator nou eigenlijk? Rechten van het kind (12-18 jaar) bij de scheiding Wat is narcisme?

Vlog

Hoe ga je verder met de opvoeding van je kinderen als je bent gescheiden? Zeker als je ieder een andere opvoedstijl hebt. Zoek de verbinding met elkaar want je wil allebei het beste voor je kinderen. Bekijk de vlog van Roos Boer, zij bespreekt hoe je met de verschillen in opvoedstijl kan omgaan. Kijk hier voor Lees verder > samen opvoeden gescheiden
Hoi, ik ben Annelies Hulsker en ik nodig je uit om lid te worden van onze Community om in contact te komen met andere ervarensdeskundigen.
Hoi, ik ben Elske Damen, wij willen je helpen om de periode tijdens en na je scheiding net wat makkelijker te maken, ik wens je veel plezier op deze site.