Menu

Wat heeft autisme met mijn huwelijk gedaan? Cathy blogt

1 reactie
Wat heeft autisme met mijn huwelijk gedaan?

Wat heeft autisme met mijn huwelijk gedaan? Één ding weet ik heel erg zeker: mijn huwelijk had er absoluut anders uitgezien als mijn ex geen autisme had of had erkend dat hij ook een rol speelde in het mislopen van ons huwelijk.

Omdat ik geen psychiater of psycholoog ben, mag ik die diagnose niet stellen. Ik heb er ook heel lang aan getwijfeld. Maar als het geen autisme is, zou mijn ex écht een heel gemene man zijn en dat kan ik ook niet geloven. Mijn gevoel, waar ik toen al niet meer erg op vertrouwde, zei me dat het een vorm van onmacht was, wat hem zo gemeen maakte. In mijn werk had ik dagelijks te maken met autisme, ADHD en andere problemen. Had me daarnaast in autisme verdiept vanwege het autisme van onze dochter. Daarom denk ik dat ik wel kan zeggen dat mijn ex een vorm van autisme heeft. Maar dat wist ik in het begin natuurlijk nog niet. Terugkijkend heb ik het mijn ex onbewust en onbedoeld ook best moeilijk gemaakt en had het autisme veel invloed op ons leven samen.

Iemand met autisme hecht veel aan een vaste structuur en voorspelbaarheid. Ze zijn weinig flexibel tot star. Ik was een spontaan en enthousiast mens, ik kon spontaan plannen maken om er op uit te trekken. Die plannen werden alleen niet enthousiast ontvangen, er waren altijd meer redenen om het niet te gaan doen. Op den duur verdween mijn enthousiasme langzaam maar zeker. Het feit dat je met kinderen flexibel moet zijn, in gaan op wat ze nodig hebben op dat moment, plannen moet kunnen aanpassen en dergelijke, zorgde er langzaam maar zeker voor dat ik dat steeds meer alleen moest doen. Mijn ex werd steeds minder flexibel en trok zich steeds meer terug. Ik hoopte zo samen oud te worden, dus voelde me daar in de steek gelaten. Waarschijnlijk voelde hij dat ook zo en werd daar niet ook niet vrolijker van. Het leven met kinderen was ook gecompliceerder dan toen we nog samen waren. Vermoedelijk was de aanpassing aan dat leven teveel gevraagd. Het lukte hem niet.

Iemand met autisme ziet ook niet wat zijn eigen aandeel is in situaties, vooral als die situaties mis lopen, voelt hij zich slachtoffer en de anderen zijn de veroorzakers. In de ogen van mijn ex maakte ik zijn leven moeilijk, ik was de oorzaak van veel stress. Ik met mij spontane ideeën en veranderende plannen. Een belangrijk onderwerp daarin, waar mijn huwelijk zeker op gestrand is, is het feit dat de kinderen niet bij hun vader wilden zijn. Vooral mijn dochter voelde zich niet fijn bij haar vader. Mijn ex gaf mij daarvan de schuld. Ik verwende de kinderen veel te veel, daarom wilde ze natuurlijk veel liever bij hun moeder zijn. Hij zag niet dat zijn negatieve gedrag, het gemopper, het zuchten en steunen, het steeds corrigeren, voor de kinderen niet fijn voelde. Hij was alle dagen boos op mij. Hij schold me uit, behandelde mij respectloos en maakte de ene denigrerende opmerking na de ander. Ik deed in zijn ogen alles fout. Had niet genoeg aandacht voor hem, voor het huishouden, voor alles. Ik voelde me steeds kleiner en kleiner, geloofde niet meer in mezelf, vertrouwde niet meer op mijn gevoel en intuïtie. Voelde me waardeloos. Ik geloofde op den duur ook dat ik het helemaal niet goed deed.

Cathy is 43 jaar. Moeder van een zoon (7) en een dochter (11). Anderhalf jaar geleden gescheiden van een man van wie men vermoedt dat hij een vorm van autisme heeft. Maandelijks schrijft ze over haar huwelijk, over autisme en scheiding en welk effect dat op haar leven had en nu nog heeft. Langzaam wordt ze weer zichzelf. Vooral hoopt ze lotgenoten te laten weten dat ze niet de enige zijn. Ze was erg eenzaam in haar huwelijk met een autistische man.

REACTIES

Profielfoto van Nathalie

Nathalie - 24 aug 2017

Beste Cathy, wat een treffend verhaal, het zou het mijne kunnen zijn, ook twee kinderen, dochter met autisme, ook nu midden in een scheiding, die nu nog soepel verloopt omdat we het huis hebben opgesplitst, maar nu ik voel dat ik het echt niet meer kan volhouden en aanstuur op twee huizen dreigt hij met een vechtscheiding; ook trekken de kinderen meer naar mij toe omdat hij gewoon heel vaak heel mopperig en onaardig doet, en verwijt mij dan dat ik ' ze ' van hem afpak oid....heeeeel vermoeiend en verdrietig; super dat het je toch gelukt is om te scheiden, ik put er moed uit om door te zetten en echt voor mijzelf te kiezen en samen met de kinderen een nieuw leven te gaan opbouwen. groet Nathalie

REAGEER OP DEZE BLOG

Laat ook van je horen!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


een × 7 =
Veel gelezen blogs

Scheiden en nu? Je scheiding aanvragen, hoe doe je dat? Alles wat je wilt weten over alimentatie na je scheiding Partneralimentatie gaat van twaalf naar vijf jaar Alles over partneralimentatie Alles over kinderalimentatie Kinderalimentatie en de nieuwe partner; hier moet je op letten! Alimentatie berekenen 13 tips voor gescheiden ouders 5 super tips voor het opstellen van het ouderschapsplan Co ouderschap, wat houdt dat precies in? Rechten van vader bij de omgangsregeling Toestemmingsformulier om te reizen met kind na scheiding Echtscheiding en hechting bij baby’s en peuters Verwerking van je scheiding Zo heb ik de eenzaamheid na de scheiding overwonnen Wat is een vechtscheiding nou eigenlijk? Wanneer mag ik weer moeder zijn? Frances blogt over ouderverstoting Narcisme in je relatie: herken de 3 fases Gaslighting en narcisme. Hoe ga je daar het beste mee om? Wat doet een mediator nou eigenlijk? Rechten van het kind (12-18 jaar) bij de scheiding Wat is narcisme?

Vlog

Hoe ga je verder met de opvoeding van je kinderen als je bent gescheiden? Zeker als je ieder een andere opvoedstijl hebt. Zoek de verbinding met elkaar want je wil allebei het beste voor je kinderen. Bekijk de vlog van Roos Boer, zij bespreekt hoe je met de verschillen in opvoedstijl kan omgaan. Kijk hier voor Lees verder > samen opvoeden gescheiden
Hoi, ik ben Annelies Hulsker en ik nodig je uit om lid te worden van onze Community om in contact te komen met andere ervarensdeskundigen.
Hoi, ik ben Elske Damen, wij willen je helpen om de periode tijdens en na je scheiding net wat makkelijker te maken, ik wens je veel plezier op deze site.