Menu

Wat is alimentatie?

na mijn scheiding

Wat is alimentatie

Alimentatie is een term die veel gehoord is als het over scheiden gaat. Wat is het precies? Wie heeft er wanneer recht op? Hoe vraag je het aan? In dit artikel vertellen we je er alles over.

Wat betekent alimentatie?

De betekenis van alimentatie is volgens het Nibud heel duidelijk omschreven: alimentatie is een wettelijke onderhoudsplicht. Zie het als een financiële bijdrage aan de kosten van levensonderhoud van je kinderen en je ex-partner na een scheiding. In Nederland geldt dit bij een huwelijk of geregistreerd partnerschap. Simpeler gezegd: je moet delen in elkaars kosten van levensonderhoud en dat van de kinderen. Dus ga je scheiden? Dan blijft de onderhoudsplicht gelden. De alimentatieregeling is feitelijk dan de financiële regeling die jullie overeenkomen waarbij een van beiden geld krijgt van de ander om te voorzien in het levensonderhoud of dat van de kinderen.

Soorten alimentatie

In Nederland zijn er twee soorten van echtscheidingsalimentatie: kinderalimentatie en partneralimentatie.

wat is alimentatie?

Kinderalimentatie

Als ouders blijf je na een scheiding de zorgplicht houden voor kinderen tot ze volwassen zijn. De kinderalimentatie is dan ook verplicht. Wonen de kinderen bij jou na de scheiding? Dan moet je gecompenseerd worden in de kosten die je maakt voor de kinderen. Het kind moet alles blijven kunnen doen wat hij/zij voor de scheiding ook kon doen. Alle kosten moeten van de kinderalimentatie worden betaald: eten, drinken, kleding, kinderopvang, zwemles, sport, kinderfeestjes, enzovoort. Zodra het kind 18 wordt, is het weliswaar meerderjarig, maar blijft de kinderalimentatie blijft nog verplicht tot het 21e levensjaar.

Daarna wordt verwacht dat je als ouders je kind mogelijk acht binnen een redelijke termijn hun studie af te ronden en je ze dus nog wel een financieel handje helpt als dat nodig. Heb je samen co-ouderschap? Dan is er nog steeds sprake van kinderalimentatie. Je maakt dan onderling financiële afspraken. Degene met een lager inkomen dient nog steeds een bijdrage te krijgen van degene met het hogere inkomen. Bij co-ouderschap kan je bijvoorbeeld de kinderbijslag of kinderopvangtoeslag verdelen.

Partneralimentatie

Kinderalimentatie gaat altijd voor partneralimentatie. Dat is wettelijk zo vastgelegd. Stel dat de alimentatie betalende ouder daarna geen financiële ruimte meer heeft voor partneralimentatie, dan heeft de partner die eigenlijk alimentatie nodig heeft, pech.  Je hebt na de scheiding recht op partneralimentatie als je niet in staat bent in je eigen levensonderhoud te voorzien. Je moet hier dus afspraken over maken. Zodra degene die partneralimentatie ontvangt, met een nieuwe partner gaat trouwen of samenwonen, vervalt de alimentatieregeling. Tot 2020 gold dat als de alimentatie-ontvangende geen nieuwe relatie kreeg, de alimentatieplicht na 12 jaar verviel. Nu is dat veel korter. Iemand moet zijn minder verdienende ex-partner vanaf het moment van echtscheiding de helft van het aantal huwelijksjaren partneralimentatie betalen, met een max van vijf jaar. Als je vier jaar getrouwd was, moest er dus voor twee jaar betaald worden.

Hoe alimentatie aanvragen 

Alimentatie kan je als een ‘nevenverzoek’ indienen bij het verzoek tot echtscheiding. Alimentatie kan ook tijdensde echtscheidingsprocedure worden aangevraagd. Na de scheiding kan ook altijd nog, maar dan moet er wel een nieuwe procedure opgestart worden. Dit kan soms een beetje lastig zijn. 

Hoe alimentatie berekenen

Alimentatie kan je zelf berekenen. Online vind je hier allemaal tools voor, maar het berekenen is niet heel makkelijk. De rechter kijkt vervolgens of het overeengekomen bedrag reëel is, kijkende naar de situatie. Er is een minimale alimentatieplicht van € 25,- per maand per kind bij een netto-inkomen lager dan € 1250,- per maand. De hoogte van de alimentatie hangt af van veel zaken zoals leeftijd van de kinderen, de woonsituatie van de kinderen na de scheiding, de inkomens van beide partners, enzovoort. Het is veel makkelijker om je te laten adviseren door een juridisch expert bij het bepalen van de hoogte van de alimentatie. Dan weet je zeker dat de berekening goed is en niets wordt vergeten. Dit kan je tijdens het scheidingsproces meenemen. En het is wel zo prettig als je weet dat je hulp en advies krijgt van een professional. 

Wil je meer weten over alimentatie en de hulp die je daarbij kunt krijgen van experts? Bij Judex vind je hier alle informatie over die je nodig hebt. Bijvoorbeeld als je kiest voor een online scheiding, kan je hier ook hulp bij vragen over hoe de juiste alimentatiebedragen berekend moeten worden. Wel zo handig!



REAGEER OP DEZE BLOG

Laat ook van je horen!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


− zes = 0




Veel gelezen blogs

Scheiden en nu? Je scheiding aanvragen, hoe doe je dat? Alles wat je wil weten over alimentatie Partneralimentatie gaat van twaalf naar vijf jaar Alles over partneralimentatie Alles over kinderalimentatie Kinderalimentatie en de nieuwe partner; hier moet je op letten! Alimentatie berekenen 13 tips voor gescheiden ouders 5 super tips voor het opstellen van het ouderschapsplan Co ouderschap, wat houdt dat precies in? Rechten van vader bij de omgangsregeling Toestemmingsformulier om te reizen met kind na scheiding Echtscheiding en hechting bij baby’s en peuters Verwerking van je scheiding Zo heb ik de eenzaamheid na de scheiding overwonnen Wat is een vechtscheiding nou eigenlijk? Wanneer mag ik weer moeder zijn? Frances blogt over ouderverstoting Narcisme in je relatie: herken de 3 fases Gaslighting en narcisme. Hoe ga je daar het beste mee om? Wat doet een mediator nou eigenlijk? Rechten van het kind (12-18 jaar) bij de scheiding Wat is narcisme?

Vlog

Bij een relatiecrisis of conflictscheiding gaat het vaak mis omdat de echte kernproblemen onbesproken blijven, wat leidt tot escalatie en afstand. Met de KernAanpak pakken we juist die onderliggende oorzaken aan. We zorgen ervoor dat de echte issues besproken worden, wat leidt tot beweging en hernieuwde verbinding tussen de partners, of je nu samen verdergaat Lees verder >
Hoi, ik ben Annelies Hulsker en ik nodig je uit om lid te worden van onze Community om in contact te komen met andere ervarensdeskundigen.
Hoi, ik ben Elske Damen, wij willen je helpen om de periode tijdens en na je scheiding net wat makkelijker te maken, ik wens je veel plezier op deze site.