Menu

Wat is een akte van verdeling?

akte van verdeling

Een scheiding of uit elkaar gaan komt met veel veranderingen, zo ook voor de woonsituatie. Wanneer er sprake is van een koophuis, kan het zo zijn dat een van jullie het huis wil overnemen. Om dit mogelijk te maken is er een aantal praktische zaken die geregeld moeten worden. Een akte van verdeling is daar een belangrijk onderdeel van. 

Wat is een akte van verdeling?

Een akte van verdeling is een officieel document, dat je bij de notaris moet regelen als een huis eerst van jullie samen was en nu één van jullie het koophuis overneemt. In deze akte wordt de woning verdeeld en worden zaken rondom een eventuele hypotheek meegenomen. Een akte van verdeling regel je bij de notaris. Vervolgens zal de notaris de akte inschrijven bij het Kadaster waardoor de woning op naam van een van jullie komt te staan. Dit zorgt ervoor dat het vanaf dat moment voor iedereen duidelijk is wat de nieuwe eigendomsverhouding is. 

Waarom heb je het nodig? 

Een akte van verdeling is nodig wanneer je voldoet aan één van deze voorwaarden:

  • Je bezit gezamenlijk een huis, doordat jullie dit samen hebben gekocht
  • Het huis staat op beider namen
  • Je bent in gemeenschap van goederen getrouwd
  • In de huwelijkse voorwaarden staat dat het huis gemeenschappelijk eigendom is

En:

  • Eén van jullie wil het huis overnemen. 

De persoon die uit de woning vertrekt, wil (meestal) niet meer delen in de kosten van de woning. Het is daarom belangrijk om het huis en zo nodig de hypotheek op naam van de achterblijvende partner te zetten. Om dit officieel te regelen is een akte van verdeling nodig. 

Let op: wanneer je het huis wilt verkopen is geen akte van verdeling nodig. 

Op welk moment regel je het?

Dit hangt af van of je getrouwd was. De akte van verdeling kan namelijk pas geregeld worden nadat de scheiding formeel is. Dit betekent dat de scheidingsdocumenten ingediend moeten zijn bij de rechtbank en de rechter de scheiding officieel moet hebben uitgesproken. Praktisch gezien kunnen de voorbereidingen voor een akte van verdeling wel al eerder worden begonnen. Je verzamelt de stukken die nodig zijn en dan hoef je alleen te wachten totdat het bewijs van de scheiding er is om het dossier compleet te maken. Dat scheelt tijd. 

Als je niet getrouwd was, maar wel samen eigenaar was van het huis kun je direct aan de slag. 

Wat heb je nodig om te beginnen? 

Als je getrouwd was heb je om te beginnen heb je een echtscheidingsconvenant nodig. De afspraken die je daarin gemaakt hebt vormen de basis voor de akte van verdeling. 

Vaak is een taxatierapport nodig om de waarde van het huis vast te stellen. Ook de eventuele overwaarde of restschuld speelt een rol: deze moet worden berekend. Daarnaast moeten jullie bekijken of de achterblijvende partner voldoende vermogen heeft om de ander uit te kopen of dat de hypotheek verhoogd moet worden. Een hypotheekverstrekker kan dit beoordelen en helpen bij het aanpassen van de hypotheek of het regelen van een nieuwe hypotheek. Als je de hypotheek behoudt en in je ééntje overneemt, moet je voor je vertrekkende partner ‘ontslag uit hoofdelijke aansprakelijkheid’ regelen. Dit wordt ook vastgelegd in de akte van ontslag, opgemaakt door de hypotheekverstrekker. Deze akte en de akte van verdeling tekent u vervolgens bij de notaris.

De akte kan officieel gemaakt worden als je in het bezit bent van: 

  • Wanneer je bent getrouwd: een getekend echtscheidingsconvenant en de echtscheidingsbeschikking van de rechtbank;
  • Bij een geregistreerd partnerschap: als de ontbinding van het geregistreerd partnerschap is ingeschreven bij de gemeente en u in het bezit bent van een getekend echtscheidingsconvenant;
  • Alleen samenwonend: er moet een onderhandse overeenkomst worden opgesteld waarin alle gemaakte afspraken staan. 

Wat kost een akte van verdeling? 

De kosten voor een akte van verdeling verschillen per notaris. Een notaris mag zelf zijn tarieven bepalen. Daarom lopen de tarieven nogal uiteen. De kosten voor een akte van verdeling liggen tussen de € 500 en € 1.600. De kosten zijn afhankelijk van de notaris, de contactmomenten en uw situatie. Meestal betaalt degene die het huis overneemt deze kosten, maar je kunt hier ook andere afspraken over maken. 

Zelf je scheiding regelen, dat kan bij Uitelkaar.nl. Wanneer je via Uitelkaar.nl online je scheiding regelt, betaal je € 499,- voor de akte van verdeling. Uitelkaar.nl werkt samen met een gerenommeerde partij, waardoor de akte van verdeling eenvoudig en voordelig geregeld kan worden.

Lees ook de andere blogs van Uitelkaar.nl.

REAGEER OP DEZE BLOG

Laat ook van je horen!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


zeven − 5 =
Veel gelezen blogs

Scheiden en nu? Je scheiding aanvragen, hoe doe je dat? Alles wat je wilt weten over alimentatie na je scheiding Partneralimentatie gaat van twaalf naar vijf jaar Alles over partneralimentatie Alles over kinderalimentatie Kinderalimentatie en de nieuwe partner; hier moet je op letten! Alimentatie berekenen 13 tips voor gescheiden ouders 5 super tips voor het opstellen van het ouderschapsplan Co ouderschap, wat houdt dat precies in? Rechten van vader bij de omgangsregeling Toestemmingsformulier om te reizen met kind na scheiding Echtscheiding en hechting bij baby’s en peuters Verwerking van je scheiding Zo heb ik de eenzaamheid na de scheiding overwonnen Wat is een vechtscheiding nou eigenlijk? Wanneer mag ik weer moeder zijn? Frances blogt over ouderverstoting Narcisme in je relatie: herken de 3 fases Gaslighting en narcisme. Hoe ga je daar het beste mee om? Wat doet een mediator nou eigenlijk? Rechten van het kind (12-18 jaar) bij de scheiding Wat is narcisme?

Vlog

Hoe ga je verder met de opvoeding van je kinderen als je bent gescheiden? Zeker als je ieder een andere opvoedstijl hebt. Zoek de verbinding met elkaar want je wil allebei het beste voor je kinderen. Bekijk de vlog van Roos Boer, zij bespreekt hoe je met de verschillen in opvoedstijl kan omgaan. Kijk hier voor Lees verder > samen opvoeden gescheiden
Hoi, ik ben Annelies Hulsker en ik nodig je uit om lid te worden van onze Community om in contact te komen met andere ervarensdeskundigen.
Hoi, ik ben Elske Damen, wij willen je helpen om de periode tijdens en na je scheiding net wat makkelijker te maken, ik wens je veel plezier op deze site.