Menu

Wat maakt een scheiding zo complex?

scheiding

Zodra je eenmaal op dat vervelende punt komt dat een echtscheiding onvermijdelijk is, wil je er het liefst geen ingewikkeld en langdurend proces van maken. Ieder scheidend stel zou het liefste zeggen dat ze als vrienden uit elkaar gaan. Maar in heel veel gevallen lukt dat niet en wordt het alsnog een moeizaam verhaal. Hoe komt dat toch? En wat kan je doen om te voorkomen dat je in diezelfde valkuilen stapt zoals zovelen?

Wees open en eerlijk

Soms is het niet voor beide partijen even duidelijk waarom er toch een scheiding moet plaatsvinden. Verwijten over en weer, ruzie ontstaat. Wees altijd open en eerlijk waarom de relatie niet meer werkbaar is. Communicatie tijdens en na de scheiding is erg belangrijk. Zeker als je samen kinderen hebt. Dan moet je vooral ook na de scheiding nog op een normale manier met elkaar kunnen praten.

De kinderen

Een moeilijk onderwerp bij een scheiding is de kinderen. Je moet bij je scheiding een ouderschapsplan opstellen als ze nog minderjarig zijn en hierin leg je alle afspraken vast over hoe jullie nu als ouders verder gaan. Wat wordt de omgangsregeling, waar gaan ze wonen, hoe zit het met de alimentatie. De kinderen worden vaak het belangrijkste punt van discussie. De ouders denken vaak dat ze het belang van de kinderen vooropstellen, maar meestal is dat toch hun eigen belang als het om het kroost gaat. Daarom heeft minister Dekker van Rechtsbescherming samen met minister De Jonge het programma Scheiden zonder Schade gepresenteerd. Dit programma heeft als doel te voorkomen dat kinderen schade oplopen door de scheiding van hun ouders. Het programma is het vervolg van een verslag van AndréRouvoet genaamd ‘Scheiden…en de kinderen dan?’. Zo worden samen met gemeenten acties ondernomen zodat ouders daar makkelijker aan kunnen kloppen voor hulp bij scheiden als er jonge kinderen bij betrokken zijn. Bij een scheiding draait het erom dat de beste omgangsregeling de regeling is waarin voorgenomen wordt wat het beste is voor het kind. Dat geldt voor alles, van contact met de andere ouder als een eigen plekje in beide woningen. Hun kamer in het nieuwe huis moet net zo fijn zijn als hun oude vertrouwde slaapkamer.

Het woonhuis

Waar ook nog weleens frictie over ontstaat is het woonhuis, helemaal als het een koopwoning is. Want wie blijft er wonen? Of gaan jullie het huis verkopen? Hoe wordt de ander uitgekocht als een er wel blijft? Belangrijk is dat je rekening houdt met de fiscale gevolgen. De hypotheekrenteaftrek is bijvoorbeeld een complexe. Je kunt deze namelijk na het vertrek van een van de partners nog maar 2 jaar volledig aftrekken. Advies door een professional is dus wel heel handig.

Ouderdomspensioen

De wet schrijft voor dat bij alle echtscheidingen na 30 april 1995 je beiden recht hebt op de helft van het ouderdomspensioen wat tijdens het huwelijk is opgebouwd. Dit heet verevening. Wil je dit niet, dan kan je proberen daar andere afspraken over te maken. Je moet dit dan wel goed vastleggen in het echtscheidingsconvenant. Maak dit punt wel bespreekbaar om gedoe te voorkomen.

Alimentatie

Ouders zijn verplicht bij te dragen in de kosten van de kinderen tot ze volwassen zijn. Partneralimentatie is niet verplicht. Kinderalimentatie gaat ook altijd voor partneralimentatie. Je kunt ook afzien van partneralimentatie als je dat wilt. Bij kinderalimentatie moet je je ervan bewust zijn dat het gaat om het feit dat de kinderen na de scheiding dezelfde levensstandaard moeten kunnen behouden. En realiseer je dat niet alles voor de kinderen in het bedrag van de alimentatie zit. Kosten voor bijvoorbeeld een studie, medische zaken of sport vallen er niet per definitie onder.

Soepel scheiden mogelijk?

We hebben nu de voornaamste factoren genoemd waar je gemakkelijk discussie over kunt krijgen tijdens je scheiding. Het fijnst is natuurlijk een scheiding die soepel verloopt en in goed overleg gaat. Als je nog goed met elkaar kunt praten en je hebt juist geen discussie over alles wat je moet regelen, dan is een online scheiding de snelste, goedkoopste en bovendien gemakkelijkste manier van scheiden.

Judex

REAGEER OP DEZE BLOG

Laat ook van je horen!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


5 × = tien




Veel gelezen blogs

Scheiden en nu? Je scheiding aanvragen, hoe doe je dat? Alles wat je wil weten over alimentatie Partneralimentatie gaat van twaalf naar vijf jaar Alles over partneralimentatie Alles over kinderalimentatie Kinderalimentatie en de nieuwe partner; hier moet je op letten! Alimentatie berekenen 13 tips voor gescheiden ouders 5 super tips voor het opstellen van het ouderschapsplan Co ouderschap, wat houdt dat precies in? Rechten van vader bij de omgangsregeling Toestemmingsformulier om te reizen met kind na scheiding Echtscheiding en hechting bij baby’s en peuters Verwerking van je scheiding Zo heb ik de eenzaamheid na de scheiding overwonnen Wat is een vechtscheiding nou eigenlijk? Wanneer mag ik weer moeder zijn? Frances blogt over ouderverstoting Narcisme in je relatie: herken de 3 fases Gaslighting en narcisme. Hoe ga je daar het beste mee om? Wat doet een mediator nou eigenlijk? Rechten van het kind (12-18 jaar) bij de scheiding Wat is narcisme?

Vlog

Bij een relatiecrisis of conflictscheiding gaat het vaak mis omdat de echte kernproblemen onbesproken blijven, wat leidt tot escalatie en afstand. Met de KernAanpak pakken we juist die onderliggende oorzaken aan. We zorgen ervoor dat de echte issues besproken worden, wat leidt tot beweging en hernieuwde verbinding tussen de partners, of je nu samen verdergaat Lees verder >
Hoi, ik ben Annelies Hulsker en ik nodig je uit om lid te worden van onze Community om in contact te komen met andere ervarensdeskundigen.
Hoi, ik ben Elske Damen, wij willen je helpen om de periode tijdens en na je scheiding net wat makkelijker te maken, ik wens je veel plezier op deze site.