Menu

Wat maakt herstellen van narcisme zo moeilijk?

herstellen van narcisme

Een ‘gewone’ scheiding is zwaar, met alles wat erbij komt kijken. Het is niet voor niets een live-event. Alles regelen, wellicht verhuizen, een rouwproces, je nieuwe leven als alleenstaande (met kinderen) opbouwen etc. Wanneer je dan ook nog eens te maken had met een narcist, dan komt er nog een extra dimensie bij. Het maakt het nog zwaarder. In dit artikel leg ik je uit waarom.

Je bent helemaal op

Een narcist trekt je helemaal leeg. Je kampt met energiegebrek, bent vaak ziek, ervaart (chronische) lichaamsklachten etc. Wellicht ben je zelfs getraumatiseerd. Je begint al met een achterstand aan je herstel.

Je rouwproces is nog rauwer

Een scheiding brengt je in een rouwproces. Je rouwt om alles wat je verloren hebt. Je partner, je gezin, het leven dat je kende, je dromen, je huis etc. Bovenop dit alles ben je door de narcist ook nog eens jezelf verloren.

Je bent vreselijk in de war

Er is zo met je hoofd gespeeld dat je niet meer weet wie je bent, wat je belangrijk vindt, lekker vindt, wat je mening is etc. Als iemand je vaak genoeg verteld dat er niets aan je deugd, dat je stom bent, gek bent, dat alles aan jou ligt etc. etc. dan ga je er wel in geloven. Je twijfelt je aan alles.

Je bent je vertrouwen kwijt

Dat je partner zo met je om is gegaan, kun je niet begrijpen. Dat doet iemand die van je houdt toch niet. Je weet nu dat het aan narcisme ligt, maar toch. Hoe weet je of je je volgende liefde wel kunt vertrouwen? Of anderen om je heen? Je vertrouwt jezelf niet eens meer.

Je loopt op eieren

Je vraagt je continu af wat je ex-partner nu weer gaat doen. Je leeft in angst, je lichaam ervaart nog steeds continu stress. Als je hoofd en lijf niet tot rust komen, kun je ook niet goed herstellen. Zowel geestelijk als lichamelijk.

Je wilt nog steeds terug

Je begrijpt er niets van, ondanks het gedrag houd je nog van hem of haar. Misschien twijfel je zelfs wel of je terug wilt. Of weet je zeker van niet, maar zit je toch met dat gevoel. Dit maakt loslaten wel heel lastig.

Je ondervindt enorme tegenstand van je ex-partner

Het is niet klaar als je gescheiden bent van een narcist. Vaak escaleert het gedrag juist. Gescheiden zijn is een blamage voor de narcist, voor het beeld naar buiten. Zeker als jij de stap hebt genomen. De scheiding wordt op alle fronten tegen gewerkt.

Je moet nog steeds contact hebben

Herstellen gaat het beste als je helemaal los bent van de narcist. Jij wilt het niet omdat je nog van de narcist houdt of medelijden hebt. Je durft het niet uit angst voor de reactie. Je kunt het niet omdat je vanwege jullie kinderen, huis, bedrijf etc. Contact vertraagt je herstel enorm.

Je moet je kinderen opvangen

Ook je kinderen komen in een rouwproces terecht. Ook moeten zij met de nieuwe situatie om leren gaan. Mogelijk ondervinden zij ook last van het narcistisch gedrag en/of worden tegen je opgezet. Dit komt bovenop alles waar jezelf al mee loopt.

Je mist de steun van je naasten

Dit is heel belangrijk voor je herstel. Maar wellicht ben je veel mensen kwijtgeraakt door het gedrag van je ex-partner of zijn ze door hem of haar beïnvloed. Anderen kennen of begrijpen narcisme niet. Je voelt je enorm alleen staan.

Je blijft hangen in de slachtofferrol

Wat is je is aangedaan is vreselijk. De gevolgen ook. Dit heeft aandacht nodig, maar als je te lang blijft focussen op wat je is aangedaan en nog wordt gedaan, kom je niet verder met je leven.

Je kunt gelukkig wel herstellen

Misschien heb je het idee dat het nooit meer goed komt. Kun je zelfs nog meer opnoemen wat je tegenhoudt. Gelukkig is er heel veel wat je kunt doen om te herstellen. Je bent wel het slachtoffer van een narcist, maar je bent geen slachtoffer.

Je legt de focus weer op jezelf

Wat je nodig hebt, is dat je kiest voor jezelf. Verantwoordelijkheid voor je leven neemt. Zodat je niet meer omlaaggehaald wordt door zijn of haar gedrag, maar er mee om leert gaan. Erboven uitstijgt.

Neem de stappen die nodig zijn om te herstellen, om jezelf weer op te bouwen, om verder te komen met je leven.

Je neemt er de tijd voor

Het hoeft niet allemaal ineens. Het mag stap voor stap. Het mooie is dat welke stap je ook neemt, de andere stappen ook worden versterkt.

Je grijpt je kans

Zie je hele proces als de kans die het is. Mijn ervaring is dat je jezelf beter leert kennen dan ooit. Dat was nooit gebeurd als je leven rustig voorbij was gekabbeld.

Je zoekt hulp

Juist omdat het zo complex is, doe je het beter niet alleen. Ik help je daar graag bij. In een focussessie kijken samen naar wat jij nodig hebt. Klik hier om er meer over te lezen en om hem aan te vragen.

Vraag je je, al lezend, af wat narcisme nou eigenlijk is, lees dan vooral ook de andere artikelen die ik geschreven heb.

Willy Sietsma

TAGS :

REAGEER OP DEZE BLOG

Laat ook van je horen!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


3 − = nul
Veel gelezen blogs

Scheiden en nu? Je scheiding aanvragen, hoe doe je dat? Alles wat je wilt weten over alimentatie na je scheiding Partneralimentatie gaat van twaalf naar vijf jaar Alles over partneralimentatie Alles over kinderalimentatie Kinderalimentatie en de nieuwe partner; hier moet je op letten! Alimentatie berekenen 13 tips voor gescheiden ouders 5 super tips voor het opstellen van het ouderschapsplan Co ouderschap, wat houdt dat precies in? Rechten van vader bij de omgangsregeling Toestemmingsformulier om te reizen met kind na scheiding Echtscheiding en hechting bij baby’s en peuters Verwerking van je scheiding Zo heb ik de eenzaamheid na de scheiding overwonnen Wat is een vechtscheiding nou eigenlijk? Wanneer mag ik weer moeder zijn? Frances blogt over ouderverstoting Narcisme in je relatie: herken de 3 fases Gaslighting en narcisme. Hoe ga je daar het beste mee om? Wat doet een mediator nou eigenlijk? Rechten van het kind (12-18 jaar) bij de scheiding Wat is narcisme?

Vlog

Bij het opstellen van het ouderschapsplan komen er een heleboel situaties aan de orde. Situaties die zich vaak in de toekomst afspelen, want het ouderschapsplan wordt natuurlijk opgesteld voor de toekomst. Jullie kinderen worden ouder dus daar kun je op vooruit lopen. Maar vaak wordt er niet over nagedacht dat jullie zelf ook ouder worden Lees verder > begrafenis Opa of oma ana de scheiding
Hoi, ik ben Annelies Hulsker en ik nodig je uit om lid te worden van onze Community om in contact te komen met andere ervarensdeskundigen.
Hoi, ik ben Elske Damen, wij willen je helpen om de periode tijdens en na je scheiding net wat makkelijker te maken, ik wens je veel plezier op deze site.