Menu

Wat zijn de rechten en plichten van de vader/verwekker?

5 reacties
rechten en plichten van vader

In onze gratis vragenrubriek kwam de volgende vraag bij ons binnen:

Ik ben nu een alleenstaande moeder van een peuter. Ik heb geen samenlevingscontract en ben niet gehuwd geweest. Ex wil niks, o.a. geen kosten bijdragen en ons kind verzorgen. Mijn vraag is: wat zijn nu precies de rechten en plichten van de vader? Wat kan ik alvast op papier zetten, of zelf regelen? Bij voorbaat dank voor het lezen en de eventuele tips.

Het antwoord van Francesco van der Linden van ScheerSanders Advocaten is:

Niet gehuwd geen samenlevingscontract

U geeft aan dat u een affectieve relatie hebt gehad, welke inmiddels is beëindigd. Er is geen sprake van een huwelijk geweest, noch is er een samenlevingscontract gesloten.

Uit de relatie is een minderjarig kind geboren. Ook indien u niet gehuwd bent geweest, noch een samenlevingsovereenkomst hebt afgesloten, dienen er veel zaken geregeld te worden.

Vader is onderhoudsplichtig

In elk geval is de vader van uw minderjarige kind onderhoudsplichtig. Aan de hand van de daartoe geldende normen dient er dan ook te worden berekend welke bijdrage in de kosten van verzorging- en opvoeding van uw minderjarige kind hij aan u dient te voldoen.

Indien hij niet bereid is om enige bijdrage te betalen, dan rest niets anders dan het starten van een gerechtelijke procedure.

Recht op omgang

Daarnaast heeft uw ex-partner natuurlijk recht op omgang met zijn minderjarige kind. Eventuele afspraken hierover kunt u vast (laten) leggen in een zogenaamd ouderschapsplan. Indien uw ex-partner echter zijn kind niet wil zien, is het, juridisch, moeilijk om een zorgregeling afgedwongen te krijgen.

REACTIES

Lindert de Wilde - 4 okt 2019

De eerste vraag is of de ex juridisch gezien de vader is. Hiervoor is het noodzakelijk om het kind te erkennen. Tevens is het de vraag of er gezag is aangevraagd door de vader. Mocht dit niet het geval zijn is de vader wellicht wel de verwekker maar niet juridisch vader. Dit heeft gevolgen voor de onderhoudsverplichting en omgangsregeling.

SD uit H - 4 okt 2019

Als de vader het kind heeft erkent is hij onderhoudsplichtig. Punt. Daar hoeft geen ouderlijk gezag voor geregeld te zijn. Spreek uit eigen ervaring.

Carl - 10 okt 2019

@SD dus omtrent money is de vader verplichting en voor het gezag..niet..what a shame

MD - 24 okt 2019

En hoe zit het met de vader, die zijn kind erkent, heeft als moeder vertrekt?

    Profielfoto van Nieuwe Stap

    Nieuwe Stap - 26 okt 2019

    Beste MD, als de vader het kind heeft erkend heeft hij zeker recht op omgang met het kind. Misschien is het handig om deze blog over rechten van de vader even te lezen. Sterkte!

REAGEER OP DEZE BLOG

Laat ook van je horen!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


vier × = 16
Veel gelezen blogs

Scheiden en nu? Je scheiding aanvragen, hoe doe je dat? Alles wat je wilt weten over alimentatie na je scheiding Partneralimentatie gaat van twaalf naar vijf jaar Alles over partneralimentatie Alles over kinderalimentatie Kinderalimentatie en de nieuwe partner; hier moet je op letten! Alimentatie berekenen 13 tips voor gescheiden ouders 5 super tips voor het opstellen van het ouderschapsplan Co ouderschap, wat houdt dat precies in? Rechten van vader bij de omgangsregeling Toestemmingsformulier om te reizen met kind na scheiding Echtscheiding en hechting bij baby’s en peuters Verwerking van je scheiding Zo heb ik de eenzaamheid na de scheiding overwonnen Wat is een vechtscheiding nou eigenlijk? Wanneer mag ik weer moeder zijn? Frances blogt over ouderverstoting Narcisme in je relatie: herken de 3 fases Gaslighting en narcisme. Hoe ga je daar het beste mee om? Wat doet een mediator nou eigenlijk? Rechten van het kind (12-18 jaar) bij de scheiding Wat is narcisme?

Vlog

Hoe ga je verder met de opvoeding van je kinderen als je bent gescheiden? Zeker als je ieder een andere opvoedstijl hebt. Zoek de verbinding met elkaar want je wil allebei het beste voor je kinderen. Bekijk de vlog van Roos Boer, zij bespreekt hoe je met de verschillen in opvoedstijl kan omgaan. Kijk hier voor Lees verder > samen opvoeden gescheiden
Hoi, ik ben Annelies Hulsker en ik nodig je uit om lid te worden van onze Community om in contact te komen met andere ervarensdeskundigen.
Hoi, ik ben Elske Damen, wij willen je helpen om de periode tijdens en na je scheiding net wat makkelijker te maken, ik wens je veel plezier op deze site.