Menu

We gaan scheiden: hij ging niet 100% voor mij

we gaan scheiden

We zitten aan tafel bij Franca en Daan. Ze gaan scheiden.

Regelen

“We willen gewoon alles regelen” hadden ze bij de intake gezegd. De praktische zaken bedoelen ze: ouderschapsplan, financiën, wonen, kortom: regelen die hap!

Bij het eerste mediationbijeenkomst vragen we wat voor hen prioriteit heeft om mee te beginnen.

Nou, zegt Daan…. Eigenlijk wil ik eerst wel mijn verhaal doen. Het gaat allemaal zo snel! Het zit hem hoog. En het zit het hem in de weg om direct al praktische afspraken voor de lange termijn te maken.

Één op één coaching

We besluiten hen elk apart voor een één op één coachgesprek uit te nodigen. 

In het gesprek met Daan blijkt dat hij niet begrijpt waarom Franca ineens zo’n haast heeft met de scheiding. Hoe kan ze zich nu ineens zó zakelijk en rationeel opstellen naar hem? Alsof hij niets heeft betekent voor haar… Ze heeft zelfs al een nieuwe relatie. Hij vindt er van alles van. Franca dit en Franca dat.

Als ik hem erop wijs dat hij er zélf bij was, hoe het is gelopen tussen hen, vallen er langzaam wat kwartjes. Als hij heel eerlijk is, was er bij Daan bijna vanaf dag 1 al een twijfel over hun relatie. 16 jaar geleden na een zoenpartij in het café vroeg Franca nogal stellig ‘En, hebben we nu een relatie of niet?’ Daan voelde zich overweldigd, hij twijfelde, maar wilde gedoe vermijden en zei dus ‘Ja’. En zo geschiedde.

Dominant

Toch hebben ze het goed gehad samen, en twee fantastische kinderen gekregen. Maar onbewust is Daan Franca altijd blijven verwijten dat ze dominant is. Heeft hij de verantwoordelijkheid voor hun relatie bij haar gelegd. En ging hij zelf ‘ondergronds’, flirten met andere dames zonder daar iets over te vertellen thuis. Achteraf is hij er zelf ook niet trots op.

Niet 100%

Beiden zijn ze bereid om een royale sorry uit te spreken aan de ander. Niet omdat iemand hier de ‘schuldige’ is, maar omdat ze volwassen mensen zijn die verantwoordelijkheid kunnen nemen voor hun aandeel. 

Logisch dus wel dat Franca er nu hélemaal klaar mee is, blijkt in het gesprek met haar. Al die jaren heeft ze nooit het gevoel gehad dat Daan 100% voor haar ging. Kwam ze niet op de 1e plek. Auch! En dat terwijl zij wel écht voor hem ging. Toch ziet ook zij in dat ze vanuit een gevoel van tekortschieten altijd de touwtjes in handen neemt, ze zich dominant opstelt en zijn problemen voor hem fixt. Ze houdt hem klein.

Samen zitten ze vast in dit patroon.

Ze zijn er nu wel klaar voor

Dat klaart de lucht. Het doet eer aan de relatie die ze hadden. Beiden kunnen zichzelf weer fier in de spiegel aankijken. Ze hebben vertrouwen in hun toekomst als collega-ouders.

De sessie erna zijn ze er allebei klaar voor om hun scheiding inhoudelijk te regelen. De oude ballast zit daarbij niet meer in de weg, zodat ze echt een frisse start kunnen maken.

Wil jij dat ook? Je bent welkom bij Dirk en Leontien, allebei familiemediator en coach, voor een gratis (online of fysieke) kennismaking. Je kunt die zelf hier inplannen: https://calendly.com/heldermediation/vrijblijvend-adviesgesprek

Heldermediation.nl

Liever bellen? Dat kan op werkdagen tussen 09.00 – 18.00 uur. 
Dirk Bugter 06 – 25 000 337
Leontien Fliek 06 – 21 887 918.

REAGEER OP DEZE BLOG

Laat ook van je horen!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


vijf + = 10
Veel gelezen blogs

Scheiden en nu? Je scheiding aanvragen, hoe doe je dat? Alles wat je wilt weten over alimentatie na je scheiding Partneralimentatie gaat van twaalf naar vijf jaar Alles over partneralimentatie Alles over kinderalimentatie Kinderalimentatie en de nieuwe partner; hier moet je op letten! Alimentatie berekenen 13 tips voor gescheiden ouders 5 super tips voor het opstellen van het ouderschapsplan Co ouderschap, wat houdt dat precies in? Rechten van vader bij de omgangsregeling Toestemmingsformulier om te reizen met kind na scheiding Echtscheiding en hechting bij baby’s en peuters Verwerking van je scheiding Zo heb ik de eenzaamheid na de scheiding overwonnen Wat is een vechtscheiding nou eigenlijk? Wanneer mag ik weer moeder zijn? Frances blogt over ouderverstoting Narcisme in je relatie: herken de 3 fases Gaslighting en narcisme. Hoe ga je daar het beste mee om? Wat doet een mediator nou eigenlijk? Rechten van het kind (12-18 jaar) bij de scheiding Wat is narcisme?

Vlog

Hoe ga je verder met de opvoeding van je kinderen als je bent gescheiden? Zeker als je ieder een andere opvoedstijl hebt. Zoek de verbinding met elkaar want je wil allebei het beste voor je kinderen. Bekijk de vlog van Roos Boer, zij bespreekt hoe je met de verschillen in opvoedstijl kan omgaan. Kijk hier voor Lees verder > samen opvoeden gescheiden
Hoi, ik ben Annelies Hulsker en ik nodig je uit om lid te worden van onze Community om in contact te komen met andere ervarensdeskundigen.
Hoi, ik ben Elske Damen, wij willen je helpen om de periode tijdens en na je scheiding net wat makkelijker te maken, ik wens je veel plezier op deze site.