Menu

Wie ben jíj na je scheiding?

wie ben jij na je scheiding?

Na je scheiding zul je de vraag wie ben je, voor een deel anders gaan beantwoorden.

Dat kan je soms op de meest onverwachte momenten overvallen. Bijvoorbeeld wanneer je een opleiding gaat doen voor je werk of hobby en in het voorstel rondje wordt je gevraagd om iets over jezelf te vertellen.

Vroeger begon je dan misschien met je naam en daarna kwam: getrouwd, (wel of geen) kinderen en dan vertelde je mogelijk iets over je werk of je hobby.

Nu vertel je waarschijnlijk niets over je burgerlijke staat, maar begin je misschien direct met iets te zeggen over je werk of hobby.

Wie ben je zonder je man of vrouw

Getrouwd zijn was een deel van je identiteit, van wie je was.

Misschien was dat zelfs wel een heel groot deel van wie je was. Dat deel is nu weggevallen. Er zit als het ware een gat in je identiteit en over de vraag wie ben je moet je nu gaan nadenken

In het begin, wanneer je pas gescheiden bent of weet dat je huwelijk voorbij is, ben je alleen maar bezig met het verlies van dat deel van wie je bent.

De vrouw of man van… Je kunt het je waarschijnlijk nog helemaal niet voorstellen dat je niet meer getrouwd of samenwonend bent. Dat scenario had je nooit voorbereid.

Toch is dat nu de werkelijkheid en moet je nu, voor een deel, anders over jezelf gaan denken. Je bent niet meer een deel van een twee-eenheid. Wanneer je uit die eerste moeilijke en pijnlijke fase bent gekomen, kun je gaan nadenken over de vraag wie ben ik.

Open plek

Het feit dat een deel van je identiteit is weggevallen betekent dat er een open plek is in je leven. Het is aan jou om je identiteit te vernieuwen.

Jij bent degene die jouw, deels nieuwe, identiteit na je scheiding vorm moet gaan geven.

Wie ben je nu?

Je kunt, wanneer je daar aan toe bent, die vrij gekomen plek in jouw identiteit op verschillende manieren gaan vullen.

Sommigen vullen die plek op met een nieuwe man of vrouw.
Sommigen vullen die plek op met meer aandacht voor kinderen of hun werk.
Sommigen gaan op onderzoek uit en vullen die plek op met iets heel nieuws.
Sommigen vullen die plek met een beetje van alles.

Hoe ga jij in de toekomst de vraag “Wie ben je?” beantwoorden?

REAGEER OP DEZE BLOG

Laat ook van je horen!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


2 + twee =
Veel gelezen blogs

Scheiden en nu? Je scheiding aanvragen, hoe doe je dat? Alles wat je wilt weten over alimentatie na je scheiding Partneralimentatie gaat van twaalf naar vijf jaar Alles over partneralimentatie Alles over kinderalimentatie Kinderalimentatie en de nieuwe partner; hier moet je op letten! Alimentatie berekenen 13 tips voor gescheiden ouders 5 super tips voor het opstellen van het ouderschapsplan Co ouderschap, wat houdt dat precies in? Rechten van vader bij de omgangsregeling Toestemmingsformulier om te reizen met kind na scheiding Echtscheiding en hechting bij baby’s en peuters Verwerking van je scheiding Zo heb ik de eenzaamheid na de scheiding overwonnen Wat is een vechtscheiding nou eigenlijk? Wanneer mag ik weer moeder zijn? Frances blogt over ouderverstoting Narcisme in je relatie: herken de 3 fases Gaslighting en narcisme. Hoe ga je daar het beste mee om? Wat doet een mediator nou eigenlijk? Rechten van het kind (12-18 jaar) bij de scheiding Wat is narcisme?

Vlog

Hoe ga je verder met de opvoeding van je kinderen als je bent gescheiden? Zeker als je ieder een andere opvoedstijl hebt. Zoek de verbinding met elkaar want je wil allebei het beste voor je kinderen. Bekijk de vlog van Roos Boer, zij bespreekt hoe je met de verschillen in opvoedstijl kan omgaan. Kijk hier voor Lees verder > samen opvoeden gescheiden
Hoi, ik ben Annelies Hulsker en ik nodig je uit om lid te worden van onze Community om in contact te komen met andere ervarensdeskundigen.
Hoi, ik ben Elske Damen, wij willen je helpen om de periode tijdens en na je scheiding net wat makkelijker te maken, ik wens je veel plezier op deze site.