Menu

Win het boek: ‘Heerestraat & Rozenlaan’. Herkenning voor jongeren met gescheiden ouders

7 reacties
gescheiden ouders

‘Nou Nina, dit zijn je nieuwe broer en zus.’ Zo begint voor de 15-jarige Nina, hoofdpersoon in de net verschenen Young Adult-roman ‘Heerestraat & Rozenlaan’, haar nieuwe leven na de scheiding van haar ouders. Een leven dat deels geïnspireerd is op dat van mij, de schrijfster van dit jeugdboek.

 Al heel lang had ik de wens om een jeugdroman te schrijven over gescheiden ouders en co-ouderschap – als hoofdthema en niet als bijzaak. Omdat het zo vaak voorkomt dat ouders gaan scheiden, lijkt het net alsof je dat als kind/tiener niet erg mag vinden. Alsof je dus niet super mag balen van de nieuwe situatie, van die ruziënde en niet-communicerende ouders. Alsof het niet moeilijk is om loyaliteit te voelen ten opzichte van je moeder of vader die alleen achterblijft. En alsof het alleen maar leuk is, die nieuwe stief- of halfbroers en –zussen met wie je plotseling wordt opgezadeld.

Die wens is nu uitgekomen met de komst van ‘Heerestraat & Rozenlaan’ (juni 2018, uitgeverij Blossom Books), bedoeld voor jongeren vanaf 13 jaar. Met dit boek hoop ik jongeren met gescheiden ouders herkenning en steun te bieden. Natuurlijk is het fictie en zijn er een hoop dingen verzonnen, maar het is óók zo realistisch mogelijk. Door mijn eigen ervaringen, maar ook die van anderen erin te verwerken (uit gesprekken en boeken met ervaringsverhalen van stiefkinderen).

Ik hoop dat zowel de grote thema’s als de kleine dingen voor jongeren herkenbaar zullen zijn: het heen-en-weergesleep met een zware weekendtas, dat de spullen of kleren die je nodig hebt natuurlijk nét in het andere huis liggen, dat je ouders niet meer normaal met elkaar praten maar alleen nog via jou, dat ze elkaar ineens een HAND geven of ‘meneer’ en ‘mevrouw’ gaan noemen, dat je enorm begint te zweten als je ouders zich in dezelfde ruimte begeven met een spanning om te snijden, dat je niet tegen je moeder durft te zeggen dat de vakantie met je vader en je stiefmoeder/-broer/-zus eigenlijk heel leuk was, enz.

Een serieus onderwerp dus, wel luchtig en met humor, omdat het leven met gescheiden ouders en/of co-ouderschap natuurlijk ook gewoon heel leuk blijft. En wie weet levert het perspectief van een 15-jarig meisje ouders die gaan scheiden ook wel interessante inzichten op over de nieuwe situatie.

Carlie van Tongeren?

Wil je dit boek winnen? Geef dan onder aan de blog aan waarom dit boek voor jou of je kinderen goed van pas zou komen. 

Op 13 augustus verloten we de twee boeken!

 

REACTIES

Elke Cremers - 31 jul 2018

Ik zou dit boek graag willen lezen. Ik heb zelf geen gescheiden ouders, maar zou graag een kijkje nemen in zo’n moeilijke situatie. Veel vriendinnen hebben gescheiden ouders, dus inzicht krijgen in die situatie vanuit een toffe young adult.

Mathilda - 2 aug 2018

Zout het graag willen winnen voor mijn ex bonuskinderen die nu 2x een scheiding hebben meegemaakt.. en daarna kan mijn zoon het ook lezen..

Maartje - 2 aug 2018

Ik zou het boek graag willen winnen voor mn dochter van 16, en zoon van bijna 13, op wie ik ontzettend trots ben hoe zij om gaan met de scheiding van hun ouders!

Jolanda - 3 aug 2018

Graag zou ik het willen winnen voor mijn kinderen. Zit zelf in een vechtscheiding. Wat ik zelf heel erg vindt. Ik vindt het het ergste wat je in je leven kan overkomen. Had mijn kinderen hiervoor bespaart willen houden en een normaal gezinsleven gegund. Met ouders die gewoon getrouwd zijn. Met de keuze van mijn voormalige partner is hun leven niet meer onbezorgd en zal hun veilige thuishaven nooit meer het zelfde zijn

Jel - 6 aug 2018

Wat goed dat dit boek geschreven is. Mijn kinderen zijn geen grote praters, en zitten wel in deze situatie. Het gaat hartstikke goed, zo op het eerste gezicht te zien. Maar wat gaat er allemaal in die koppies om? Ze zullen veel steun hebben aan herkenbaarheid. Het zal ze hartstikke helpen om te lezen dat ze niet de enige zijn, en hoe andere kinderen hier mee om gaan en over denken. Ik zou het zelf ook graag lezen, om mezelf in hen te kunnen verplaatsen. Ik hoop dat ik mijn kinderen er blij mee kan maken!

Sander - 10 aug 2018

Het boek lijkt mij erg nuttig,en om steun uit te putten hoe met de situatie om te gaan. Ik wil het boek graag geven aan iemand die het nu goed kan gebruiken in mijn omgeving

Profielfoto van Nieuwe Stap

Nieuwe Stap - 13 aug 2018

Gefeliciteerd Jolanda! Jij hebt het boek gewonnen!

REAGEER OP DEZE BLOG

Laat ook van je horen!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


+ 8 = dertien
Veel gelezen blogs

Scheiden en nu? Je scheiding aanvragen, hoe doe je dat? Alles wat je wilt weten over alimentatie na je scheiding Partneralimentatie gaat van twaalf naar vijf jaar Alles over partneralimentatie Alles over kinderalimentatie Kinderalimentatie en de nieuwe partner; hier moet je op letten! Alimentatie berekenen 13 tips voor gescheiden ouders 5 super tips voor het opstellen van het ouderschapsplan Co ouderschap, wat houdt dat precies in? Rechten van vader bij de omgangsregeling Toestemmingsformulier om te reizen met kind na scheiding Echtscheiding en hechting bij baby’s en peuters Verwerking van je scheiding Zo heb ik de eenzaamheid na de scheiding overwonnen Wat is een vechtscheiding nou eigenlijk? Wanneer mag ik weer moeder zijn? Frances blogt over ouderverstoting Narcisme in je relatie: herken de 3 fases Gaslighting en narcisme. Hoe ga je daar het beste mee om? Wat doet een mediator nou eigenlijk? Rechten van het kind (12-18 jaar) bij de scheiding Wat is narcisme?

Vlog

Wat er gebeurt als mensen uit elkaar gaan is dat zij in hun eigen waarheid gaan geloven. En die waarheid wordt heel belangrijk. Alleen, die waarheid is perceptie, het is maar net hoe je het bekijkt. Wat voor jou een ‘6’ is, is voor de ander een ‘9’. Het is maar net hoe je er Lees verder > waarheid is perceptie
Hoi, ik ben Annelies Hulsker en ik nodig je uit om lid te worden van onze Community om in contact te komen met andere ervarensdeskundigen.
Hoi, ik ben Elske Damen, wij willen je helpen om de periode tijdens en na je scheiding net wat makkelijker te maken, ik wens je veel plezier op deze site.