Hey hallo, wat leuk dat je mijn blog “zeg JA tegen NEE zeggen” komt lezen!
Ik ga het volgende met je delen:
- Waarom kan nee zeggen toch zo lastig zijn?
- Wat het doet met jou wanneer je te vaak ja zegt, terwijl je nee bedoelt.
- Drie verschillende soorten “zeg ja tegen nee zeggen”
- Waardevolle 👉 tips hoe hier makkelijker mee om te gaan.
Inhoud blog
Waarom kan nee zeggen zo lastig zijn?
Herken jij het? Je geeft weer een “ja” weg, tegelijkertijd zeg je “nee” tegen iets anders waar eigenlijk jouw voorkeur naar uitgaat. Je zegt nee tegen wat je eigenlijk belangrijker vindt of liever zou willen gaan doen. Op zo’n moment cijfer je jezelf weg. Je vindt het belangrijker om loyaal te zijn naar anderen. Je bent altijd heel lief en welwillend. Wanneer je nee zegt, ben je bang ineens helemaal niet meer lief gevonden te worden, terwijl jij dat zo belangrijk vindt.
Wanneer er een grote (negatieve) verandering in je leven plaatsvindt, is het heel logisch dat je je zwak en onzeker voelt, hierdoor ga je je mogelijk nog afhankelijker opstellen en nog meer please-gedrag vertonen dan ooit tevoren. De goede vrede (of het beetje wat daarvan over is na bijvoorbeeld een scheiding), wil je kost wat kost bewaren.
Mogelijke gevolgen van ja zeggen terwijl je nee bedoelt:
Wanneer je te vaak ja zegt terwijl je eigenlijk nee bedoelt, zul je vaak een ontevreden gevoel hebben en bouw je frustratie op. Met als gevolg dat je je zwakker gaat voelen en het steeds lastiger wordt om bij je gevoel en behoefte te blijven en het daardoor de volgende keer nog moeilijker wordt om nee te zeggen. Je ziet niet meer helder waar jouw grenzen liggen en je laat je agenda door anderen bepalen.
Gevolgen kunnen zijn dat je burn-out (opgebrand) raakt of juist bore-out (je wordt onderschat en krijgt klussen en taken beneden je kunnen) raakt. Mensen in jouw omgeving maak je op lange termijn ook zeker niet gelukkig wanneer jij altijd maar ja zegt. Je dierbaren zullen jou als een zelfverzekerd persoon met een gezonde portie aan zelfliefde meer waarderen en respecteren.
👉 Het is onmogelijk om je mentaal sterk te voelen wanneer al je energie opgaat aan de mensen om je heen. Je hebt geen toestemming van andere mensen nodig om jouw leven in eigen hand te nemen. Neem de regie van jouw leven in eigen hand en word de beste en sterkste versie van jezelf!
Drie verschillende soorten “zeg ja tegen nee zeggen”
⛔ Het antwoord op een “gewone” vraag.
Dit is de meest voor de hand liggende “ja”. De “ja” op de vraag of je de hond van de buren wilt uitlaten bijvoorbeeld, of jij de kinderen wil halen en brengen, of je met de collectebus voor de hartstichting langs de deuren wilt gaan, of je de boodschappen voor je moeder wilt meenemen als je toch naar de supermarkt gaat, of je een avonddienst van je collega wilt overnemen, we kennen ze allemaal.
De weg van de minste weerstand lijkt te zijn om overal snel “ja” op te antwoorden, er zou immers raar opgekeken worden wanneer je dit niet eens voor hen zou willen doen, toch?? Het is tenslotte een kleine moeite, en je doet het ook nog eens graag voor ze.
Maar wat nu, als je op al deze “kleine” vragen ja zegt, waar blijft dan de tijd die je eigenlijk zou willen besteden aan jouw eigen vragen, wensen en behoeften, de dingen waar jij voor kiest en waar jij energie van krijgt?
Maak vanaf nu bewuste keuzes en weloverwogen beslissingen.
👉Tips om op een verantwoorde manier het nee zeggen wat makkelijker te maken:
- Nee is nee, ben consequent.
- Ben duidelijk, je hoeft geen ellenlange verklaringen af te leggen.
- Las een denkpauze in, zeg dat je er later op terugkomt.
- Oefening baart kunst, gewoon doen!
- Evalueer aan het einde van de dag jouw nee/ja momenten, hoe zijn ze je vergaan, en hoe is de ander ermee omgegaan?
- Nee zeggen is nee zeggen tegen een taak/vraag, niet tegen de persoon. Met deze gedachte in je achterhoofd maakt het vaak veel makkelijker.
- Je zult ervaren dat je het gewoon overleeft wanneer je een “nee” als antwoord geeft. Mensen accepteren het zolang jij achter jouw keuze staat.
Wanneer je vaker nee zegt, gaat men er in het vervolg niet klakkeloos vanuit dat ze bij jou vanzelfsprekend een ja te pakken hebben. Je krijgt meer respect, meer respect zorgt voor meer zelfvertrouwen, meer zelfvertrouwen zorgt voor persoonlijke groei🔥.
⛔ Het aanpassen van jouw behoeften
Bij deze vorm van “ja” zeggen terwijl jij eigenlijk een “nee” bedoelt, pas jij jouw behoeften en wensen aan, aan van de ander. Het bijzondere is dat niemand je een concrete vraag stelt of je iets concreet voor hem/haar wilt doen. Toch voel je de behoefte en de vraag branden.
Deze vraag komt, behalve verbaal, op allerlei manieren bij jou binnen.
Omdat je jezelf zo inleeft in de behoefte en wensen van de ander, maak je telkens de afweging of het voor hen niet veel prettiger zou zijn als jij een taak van hen overneemt. Voorbeeld: Je weet dat je ex-partner op vrijdag altijd uitgeteld is na een drukke werkweek. De afspraak is dat hij de kinderen op vrijdagavond komt ophalen. Jij bedenkt in jouw hoofd dat het voor hem erger is om de kinderen te komen halen dan dat het voor jou zelf is om ze even te komen brengen, dus spring jij snel met de kids in de auto. Het is voor hen tenslotte ook fijner wanneer het weekend zonder strubbelingen begint. Geen gezeur en ‘t is toch snel gedaan.
Het zijn jouw gedachten die concluderen dat je ex-partner het veel lastiger vindt dan jij om nog de deur uit te gaan, ook zijn het jouw gedachten dat deze oplossing voor de kids het beste is. Maar in werkelijkheid is dat misschien wel helemaal niet zo. Jij vindt er immers ook geen bal aan! Jij was liever, na jouw drukke werkweek, bij de vrijdagmiddagborrel met je vriendinnen om het weekend in te luiden! Jij zet op zo’n moment jouw behoeften opzij om de behoeften van de ander voorop te stellen.
👉Onthoud: jouw behoeften en wensen tellen even zwaar als die van die ander, handel dan ook zo! Kom met jouw behoeften en wensen naar buiten, communiceer daar duidelijk over. Wanneer jij je gevoelens verbergt en er niet over communiceert, verlaag je je zelfrespect. Wanneer je jezelf niet respecteert, waarom zou een ander dat dan wel doen? Een gevaarlijke negatieve spiraal ligt op de loer. Je omgeving vindt dit wel prima zo waarschijnlijk, en zal niet zo snel in actie komen. Er is 1 persoon die hier in actie zal moeten komen, en dat ben jij!
⛔ Zelf om hulp vragen? Liever niet!
Vind jij het moeilijk anderen om hulp te vragen? Jij wilt geen extra ballast bij een ander neerleggen. Hoe makkelijk mensen bij jou terecht kunnen met hun vraag, hoe moeilijk jij het vindt om een vraag of taak bij een ander neer te leggen. Vaak start je met het bedenken hoe vervelend de ander het zal vinden dat jij met deze vraag komt. Let op! het zijn jouw gedachten, dit is niet perse de waarheid! De drempel om hulp te vragen wordt al aardig hoog bij deze gedachtespinsel. Je vindt dat je wel met hele goede argumenten moet komen waarom de ander deze taak voor jou zou willen doen. Bovenal wil jij niemand tot last zijn, jij bent immers hun kostbare tijd niet waard, denk je. En ach, voordat je over deze, inmiddels immens hoog opgeworpen drempel, heen bent geklommen om hen te vragen, heb je het zelf allang gedaan en heeft er niemand last van gehad.
Met deze manier van nee zeggen zeg je dus eigenlijk keihard nee tegen jezelf.
👉Herken je dat? Probeer de rollen eens om te draaien. Wat zou jij doen wanneer jij jouw vraag zou krijgen van deze persoon? Deze persoon vraagt misschien ook wel eens iets aan jou, wat is dan jouw antwoord op haar/zijn vraag? Weet wat je van hem of haar mag verwachten. Dit is tevens een check om te realiseren of de balans in de relatie gezond is.
Wat als je vaker nee zegt…
Het andere uiterste is overal nee tegen zeggen, dat is ook vast niet wat jou gelukkig maakt. Probeer telkens een weloverwogen keuze te maken. Je mag hierbij nooit vergeten waar jouw persoonlijke grens ligt. Luister goed naar je gevoel.
Durf vaker nee te zeggen, hiervoor zul je de behoefte om iedereen een plezier te willen doen en dingen te doen volgens hun verwachtingen los moeten laten.
Maar hoe doe je dat?
Het besluit om het voortaan anders te willen doen en jezelf niet meer compleet weg te cijferen is de eerste stap. TOP! Je kiest voor jezelf!
Ik hoop dat mijn blog je alvast een stapje vooruit kan helpen. Wanneer je meer ondersteuning kan gebruiken, ben je bij PauwR Coaching/E-Coaching aan het juiste adres. Als professioneel coach en ervaringsdeskundige wil ik samen met jou werken aan de ontwikkeling van jouw zelfliefde en zelfvertrouwen.
Waardoor de pleaser in jou een stapje terug zal doen.
Heb je interesse in een GRATIS kennismakingsgesprek?
Neem dan vrijblijvend contact met me op via:
www.pauwrcoaching.nl of 📱 06-51248694
Zorg goed voor jezelf!
Lieve groet, Jose
🍀❤️🦚
Maris19 - 8 apr 2021
Mooi blog! En heel herkenbaar, dank je