Menu

Zeven tips voor een goed netwerk na je narcistische relatie

narcistische relatie

Een relatiebreuk staat op nummer 2 van stressoren in je leven, direct na het overlijden van een dierbare. Het is dus niet niks. Er komt een storm van emoties en veranderingen op je af. Je verliest veel meer dan alleen je partner. Je raakt ook het leven dat je kent, je toekomstdromen en, als je samen kinderen hebt, het traditionele beeld van het gezin kwijt. Een goed netwerk om je heen is een van de voorwaarden om te herstellen. Om je te helpen, steun te vinden, van je af te praten, leuke dingen mee te doen of gewoon mee te zijn.

Helemaal geïsoleerd

In mijn praktijk spreek ik cliënten die zo’n netwerk hebben, ook na de breuk met een narcist. Helaas is dat vaker niet het geval, juist vanwege de narcist. Die wil namelijk alle aandacht en een van de manieren om dat te krijgen is de partner isoleren. Tijdens de relatie, maar zeker na de breuk. wordt hier zeker op in gezet.

Totaal onbegrip

Ook missen cliënten steun omdat omstanders het narcisme niet zien en/of niet begrijpen. Vaak is er in relaties sprake van verborgen narcisme. De narcist laat alleen de mooie buitenkant zien aan omstanders, waardoor deze niets begrijpen van het gedrag waarover wordt verteld. ‘Hoe kan dat nou, het is toch zo’n leuke, aardige en behulpzame man of zo’n attente, lieve en zorgzame vrouw?’

Ook gemanipuleerd

Ook kunnen omstanders zijn beïnvloed door de narcist, net als jij dat was. Ze vinden hem of haar zielig door zijn of haar verhalen en zeggen dingen als: ‘Hij/zij doet toch zijn best?’ of ‘Zou je ook niet eens naar je eigen aandeel kijken?’ Ze kunnen het gedrag ook meespelen uit angst voor de narcist en/of om mee te liften op zijn of haar succes.

Eenzaam en alleen

Ondertussen staan deze cliënten er (bijna helemaal) alleen voor en voelen ze zich eenzaam. Bovenop alles waar ze al mee te maken hebben. Dat voelt knap rot en maakt herstellen een stuk lastiger. Merk jij dat dat voor jou ook zo is? Ik heb zeven tips voor de omgang met omstanders en het weer opbouwen van je netwerk voor je.

Tip 1: Verbreek (tijdelijk) het contact

Het gedrag van mensen die het niet kunnen of willen begrijpen, die het goed praten of dingen doorvertellen, doet pijn, geeft frustratie, voelt onmachtig. Verbreek daarom liever (tijdelijk) het contact. Kies voor jezelf, voor jouw energie, voor je heling.

Tip 2: Praat alleen over ‘koetjes en kalfjes’

Je zult altijd omstanders hebben die je niet kunt of wilt loslaten. Stel je tegenover hen oppervlakkig op. Vertel niet meer over de breuk, je ex en alles wat het met je doet. Praat over koetjes en kalfjes. Het pluspunt hiervan is dat ook jij de focus even op iets anders richt.

Tip 3: Blijf op de oppervlakte bij gezamenlijke contacten

De tip sluit aan op de vorige tips. De contacten die jullie samen hebben, kunnen ‘gevaarlijk’ zijn. Als je iets vertelt, kunnen mensen in hun onschuld of door manipulatie dingen aan je ex vertellen die je liever niet vertelt. Pas op met wat je zegt of laat ze (tijdelijk) los.

Tip 4: Bouw een klein netwerk met kennis van narcisme op

Het is fijn als je een paar mensen om je heen hebt die het narcisme begrijpen. Een familielid. Een vriend(in). Een professional. Wil je contact met lotgenoten? Kom naar een van mijn groepstrainingen. Meest gehoorde opmerking daar is: zie je wel, ik ben toch niet gek!

Tip 5: Leer nieuwe mensen kennen

Bouw je netwerk ook uit met mensen om leuke dingen mee te doen. Om het er een keer niet over te hebben, en kan dat wel, dan is het meegenomen. Er zijn aardig wat initiatieven waarbij je je kunt aansluiten voor uitjes, clubs en zelfs vakanties. Alleen en/of met je kinderen. Een paar voorbeelden zijn:

  • Nieuwe mensen leren kennen (NMLK)
  • Klup (voor 50-plussers)
  • Ouder Alleen
  • Vakantie Anders

Er zijn er nog veel meer initiatieven te vinden op internet of sluit aan bij plaatselijke initiatieven, zoals sportclubs, creatieve clubs etc.

Tip 6: Geef het de tijd

Herstellen, helen, rouwen, jezelf terugvinden én een nieuw leven en een netwerk opbouwen kost tijd. Geef het dat ook.

Tip 7: Bouw je vertrouwen weer op

Denk je nu, ja, dat is leuk zo’n netwerk opbouwen, maar ik vertrouw (bijna) niemand meer. Dat is helemaal niet raar. Dat doet narcistisch misbruik met je. Om weer te leren vertrouwen is het eerst en vooral zaak weer in en op jezelf te leren vertrouwen. Dat geeft je deze basis om veilige verbindingen met anderen aan te gaan en je trekt dan sowieso andere mensen aan. Ik kijk graag samen met je wat jij daarvoor nodig hebt en nodig je van harte uit om in een focussessie met me in te plannen.

Willy Sietsma

Lees ook de andere blogs van Willy.

TAGS :

REAGEER OP DEZE BLOG

Laat ook van je horen!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


7 + = acht
Veel gelezen blogs

Scheiden en nu? Je scheiding aanvragen, hoe doe je dat? Alles wat je wilt weten over alimentatie na je scheiding Partneralimentatie gaat van twaalf naar vijf jaar Alles over partneralimentatie Alles over kinderalimentatie Kinderalimentatie en de nieuwe partner; hier moet je op letten! Alimentatie berekenen 13 tips voor gescheiden ouders 5 super tips voor het opstellen van het ouderschapsplan Co ouderschap, wat houdt dat precies in? Rechten van vader bij de omgangsregeling Toestemmingsformulier om te reizen met kind na scheiding Echtscheiding en hechting bij baby’s en peuters Verwerking van je scheiding Zo heb ik de eenzaamheid na de scheiding overwonnen Wat is een vechtscheiding nou eigenlijk? Wanneer mag ik weer moeder zijn? Frances blogt over ouderverstoting Narcisme in je relatie: herken de 3 fases Gaslighting en narcisme. Hoe ga je daar het beste mee om? Wat doet een mediator nou eigenlijk? Rechten van het kind (12-18 jaar) bij de scheiding Wat is narcisme?

Vlog

Wanneer er iemand vreemdgaat, heeft dat een heel groot effect op je relatie. Er is veel pijn en verdriet bij de verwerking van het vreemdgaan. En gaat je relatie dit overleven? Maar ongeacht of je relatie het overleeft, is het heel belangrijk om samen de pijn en het verdriet onder ogen te zien en aan Lees verder > vreemdgaan wat doet dat met je relatie
Hoi, ik ben Annelies Hulsker en ik nodig je uit om lid te worden van onze Community om in contact te komen met andere ervarensdeskundigen.
Hoi, ik ben Elske Damen, wij willen je helpen om de periode tijdens en na je scheiding net wat makkelijker te maken, ik wens je veel plezier op deze site.