Menu

Zijn jullie er al aan toe om samen Sinterklaas te vieren?

Chocolade letter en pepernoten. Zijn jullie er al aan toe om Sinterklaas samen te vieren

Vier jij sinterklaas met je ex?

Ja het is zover, de heilig man is weer in het land. Waar de kinderen opgewonden en vol enthousiasme verlanglijstjes maken, zit jij vol met vragen. Het is de eerste keer, sinds de scheiding, dat er weer pakjesavond gevierd wordt en hoe doe je dat in de nieuwe situatie? Zijn jullie er al aan toe om samen Sinterklaas te vieren?

Vragen, vragen en nog eens vragen, waar doe je goed aan?

Vragen als vieren we het samen? Willen de kinderen dat wel? Wil ik het wel? Hoe zal ik me kunnen gedragen naar mijn ex? Hoe zal hij op mij reageren? Moeten we dan ook de ouders en schoonouders uitnodigen, zoals elk ander jaar? Is het een goed of juist  verkeerd signaal naar de kinderen? Zo veel vragen en zo veel antwoorden zijn mogelijk.

Wel of niet samen pakjesavond vieren hangt van een aantal emoties af

Hoe gaat het met jou? Waar ben je in jouw rouwproces, ben je nog boos op je ex, ben je nog erg verdrietig, heb je nog hoop dat het  goed komt, ben je tevreden over het convenant, neem je jouw ex veel kwalijk, heb je nog respect voor de vader van je kinderen, kun je met hem praten over de kinderen én kun jij al deze emoties, voor die ene avond, naast je neerleggen? In alle eerlijkheid, kijk hier eens naar. Wat komt er bij je op of los als je deze vragen beantwoord.

Hoe gaat het met de kinderen? Zijn ze boos op jou of op papa,  zijn ze erg emotioneel over het geheel, hebben ze nog hoop dat het goed komt, vinden ze de overdracht ingewikkeld, zeggen ze juist heel weinig over de scheiding, praten ze over twee keer sinterklaas vieren en maken ze al twee verlanglijstjes, of geven ze aan dat ze juist met het oorspronkelijke gezin sinterklaas willen vieren? In alle eerlijkheid kijk hier eens naar. Wat komt er bij je op of los als je deze vragen beantwoord.

Hoe gaat het met de vader van de kinderen? Is hij nog boos of verdrietig, weet je waar hij staat in zijn rouwproces, kan hij met jou praten over de kinderen, heeft hij nog respect voor jou, kunnen jullie nog lachen samen, bij de overdracht is hij dan ongemakkelijk, neemt hij jou dingen kwalijk én denk je dat hij deze emoties, voor die ene avond, naast zich neer kan leggen? In alle eerlijkheid kijk hier eens naar. Wat komt er bij je op of los als je deze vragen beantwoord.

Intuïtief weet je het waarschijnlijk al

Soms weet je intuïtief of je er goed aan doet om samen iets te vieren. Maar soms kom je er niet uit en dan is deze checklist met vragen een fijne tool om tot een antwoord te komen. Het maakt duidelijk waar jullie op dit moment staan. Met name de emotionele kant laat zich op deze manier goed zien. De verhouding tussen jou en de vader van je kinderen wordt inzichtelijk en de gevoeligheden, die nog op tafel liggen, worden helder. 

Met de grote vraag, als je die gevoeligheden in kaart heb gebracht, zou je die dan op zo’n feestavond ook in de ijskast kunnen zetten? 

Doe je het voor de kinderen?

Soms willen de kinderen het zelf niet eens en wring jij je in alle bochten. Het aan henzelf vragen is moeilijk, want ze geven niet altijd een eerlijk antwoord. Vaak is het sociaal wenselijk of ze zeggen “JA”  zonder te overzien wat het emotioneel zou kunnen betekenen. Als je ook maar enigszins bang bent dat het ongemakkelijk en emotioneel beladen wordt dan voelt een kind dat feilloos aan. 

Maar je wil zo graag vasthouden aan deze traditie, want er is al zo veel veranderd. Toch kan het eerste jaar even niet samen sinterklaas vieren ook duidelijkheid geven aan de kinderen. En rust brengen in de gevoelige situatie. Zodra de emoties bedaard zijn en jullie samen  weer ouders voor de kinderen kunnen zijn, is het heel goed mogelijk dat de traditie weer opgepakt wordt. Met de kans dat de kinderen het dan niet meer willen. Tenslotte levert twee keer 5 december vieren extra kadootjes voor ze op….en welk kind wil dat nou niet?

Mellem: begeleiding naar het vinden van Rust & Ruimte om het verdriet een plek te kunnen geven.

Marjan Hopmans

Marjan@mellem.nu

06 24740929

Lees hier alle blogs van Mellem

REAGEER OP DEZE BLOG

Laat ook van je horen!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


9 − = een




Veel gelezen blogs

Scheiden en nu? Je scheiding aanvragen, hoe doe je dat? Alles wat je wil weten over alimentatie Partneralimentatie gaat van twaalf naar vijf jaar Alles over partneralimentatie Alles over kinderalimentatie Kinderalimentatie en de nieuwe partner; hier moet je op letten! Alimentatie berekenen 13 tips voor gescheiden ouders 5 super tips voor het opstellen van het ouderschapsplan Co ouderschap, wat houdt dat precies in? Rechten van vader bij de omgangsregeling Toestemmingsformulier om te reizen met kind na scheiding Echtscheiding en hechting bij baby’s en peuters Verwerking van je scheiding Zo heb ik de eenzaamheid na de scheiding overwonnen Wat is een vechtscheiding nou eigenlijk? Wanneer mag ik weer moeder zijn? Frances blogt over ouderverstoting Narcisme in je relatie: herken de 3 fases Gaslighting en narcisme. Hoe ga je daar het beste mee om? Wat doet een mediator nou eigenlijk? Rechten van het kind (12-18 jaar) bij de scheiding Wat is narcisme?

Vlog

Bij een relatiecrisis of conflictscheiding gaat het vaak mis omdat de echte kernproblemen onbesproken blijven, wat leidt tot escalatie en afstand. Met de KernAanpak pakken we juist die onderliggende oorzaken aan. We zorgen ervoor dat de echte issues besproken worden, wat leidt tot beweging en hernieuwde verbinding tussen de partners, of je nu samen verdergaat Lees verder >
Hoi, ik ben Annelies Hulsker en ik nodig je uit om lid te worden van onze Community om in contact te komen met andere ervarensdeskundigen.
Hoi, ik ben Elske Damen, wij willen je helpen om de periode tijdens en na je scheiding net wat makkelijker te maken, ik wens je veel plezier op deze site.