Wat is zindelijkheid?
Er is sprake van zindelijkheid wanneer een kind beheersing heeft over zijn/haar sluitspieren. Zindelijk worden is een proces dat veel energie en tijd kost. Daarnaast moet het kind er ook echt klaar voor zijn.
Wanneer kinderen twaalf maanden oud zijn, hebben ze controle over hun ingewanden en hun blaas. Zes maanden daarna is die controle nog maar erg minimaal.
Er is geen vaste leeftijd wanneer er aan zindelijkheidstraining begonnen kan worden. Over het algemeen wordt zindelijkheid bereikt op tweejarige tot driejarige leeftijd. Ieder kind heeft zijn eigen tempo; het is belangrijk om daar rekening mee te houden.
Het kind moet het gevoel leren herkennen wanneer hij/zij naar het toilet/potje toe moet en wanneer niet. Natuurlijk moet het kind ook begrijpen wat hij/zij op het toilet/potje moet doen. Over het algemeen duurt het zindelijk worden bij jongens langer dan bij meisjes. Dat komt omdat hun sluitspieren moeilijker te beheersen zijn.
Wanneer is het kind er aan toe?
Kinderen moeten er echt klaar voor zijn, zowel geestelijk als fysiek. Wanneer er aan zindelijkheidstraining wordt begonnen en het kind is er nog niet klaar voor, zal er niet het gewenste resultaat behaald worden. Het is belangrijk om er dan even mee te stoppen, tot het kind er wel aan toe is.
Wat is belangrijk?
– Het kind heeft zijn/haar sluitspieren onder controle
– Het kind blijft minimaal twee uur achter elkaar droog of wordt droog wakker na een korte slaap
– Het kind geeft verbaal of non-verbaal aan dat het naar het toilet/potje moet
– Het kind is in staat korte aanwijzingen op te volgen
– Het kind krijgt interesse in het toilet/potje
– Het kind is zich bewust wanneer het gepoept of geplast heeft in de luier
Wat kunt u als ouder doen?
Als ouder kunt u het kind stimuleren om zindelijk te worden, wanneer hij/zij er aan toe is. Het is heel erg belangrijk dat het kind weet wat hij/zij moet doen. Dit kunt u duidelijk proberen te maken met bijvoorbeeld een pop of knuffel. Daarnaast imiteren kinderen erg veel. Zo kunnen broertjes of zusjes, die al zindelijk zijn een hele inspiratiebron voor hen zijn. Deze inspiratiebron kunt u ook als ouder voor het kind zijn. U kunt een potje voor het kind naast het toilet plaatsen. U kunt uw kind meenemen wanneer u zelf, of een van uw kinderen naar het toilet moet. Zo wordt het kind zich meer bewust van ’het plassen op een potje’. Het potje is voor het kind nog erg vreemd. Laat het kind spelen met het potje en leg uit waarvoor het potje is. Op die manier raakt het kind vertrouwd met het potje.
Daarnaast werkt belonen ook bij kinderen (positieve bekrachtiging). Hierbij kunt u denken aan een beloningssysteem. Dit kunt u inzetten wanneer het kind op het toilet/ potje heeft gezeten. Het is niet erg als het kind dan nog geen plasje heeft gedaan. Naar mate deze situatie wordt geoefend, zal er vanzelf een plasje komen. Daarna kunt u het kind gaan belonen wanneer hij/zij een plasje heeft gedaan.
Laat niet merken wanneer u teleurgesteld bent dat uw kind geen plasje heeft gedaan. Forceer niets want dan kan het kind verkeerd plasgedrag gaan ontwikkelen.
Voor een kind is het nog erg lastig om het gevoel te herkennen wanneer hij/zij naar het toilet moet. Het is als ouder daarom belangrijk om regelmatig aan het kind te vragen of hij/zij naar het toilet moet en hem/haar op het potje te zetten. Het is daarbij belangrijk om het kind niet te lang op het potje te zetten. Maak gebruik van tussenpauzes.
U kunt het kind helpen om het gevoel te leren herkennen door hem/haar op vaste momenten op het toilet te zetten zoals voor het eten, voor het slapen of voordat jullie gezellig een dagje weg gaan.
Het ideale moment om aan zindelijkheidstraining te beginnen, is in de zomer of in de lente. Het kind heeft dan minder kleren aan. Dit zorgt ervoor dat het uitkleden sneller kan voor een toilet bezoek. In de zomer of lente kan het kind het kind ook makkelijker met blote billen rondlopen. Wanneer het kind dan plast, merkt hij/zij sneller wat er gebeurt.
Wanneer het kind overdag zindelijk is, komt het regelmatig voor dat het kind ‘s nachts nog niet zindelijk is . Het duurt vaak nog maanden of zelfs jaren voordat het kind ‘s nachts ook zijn/haar ingewanden en blaas onder controle heeft. Over het algemeen zijn kinderen op hun vijfde jaar pas volledig zindelijk.
Probeer van het toilet bezoek een positieve en leuke gebeurtenis te maken. Dit kunt u bijvoorbeeld doen door boekjes voor te lezen op het toilet.
Enkele voorbeelden van leuke prentenboeken:
* Bobbi op het potje – Ingeborg Bijlsma
* Mag ik eens in je luier kijken? – Guido van Genechten
* Zaza en het potje – Mylo Freeman
* Kas op het potje – Pauline Oud
* Op de grote wc – Kathleen Amant
Zindelijk worden gaat niet altijd zonder problemen, obstipatie en plas- en poepangst zijn de bekendste problemen. Zindelijk worden gaat niet zonder ongelukjes, dat hoort er nu eenmaal bij, maar soms is er sprake van bedplassen en broekpoepen.
Zindelijkheid en bedplassen na een scheiding
In aanvulling op deze heldere uitleg van The Nanny, willen wij opmerken dat het na een scheiding heel regelmatig voorkomt dat, volkomen zindelijke kinderen, weer gaan bedplassen. Voor kind en ouder een nare bijkomstigheid in een periode waarin toch al zoveel op hen afkomt.
Weet dat dit een regelmatig voorkomend verschijnsel is in het rouwproces van een kind. Ook kinderen maken een rouwproces door met verschillende fases zoals, ontkenning, protest, depressie en uiteindelijk acceptatie. Ook voor kinderen verloopt de verwerking niet in 1 rechte lijn, maar is het vaak 3 stappen vooruit en 2 achteruit. Kinderen kunnen zich tijdelijk kinderlijker gaan gedragen en lichamelijke klachten ontwikkelen. Probeer kinderen zoveel mogelijk ruimte te geven hun emoties te uiten.
Houden de zorgen aan, raadpleeg dan een deskundige, bijvoorbeeld de huisarts of een kindercoach.
REAGEER OP DEZE BLOG