Menu

10 Negatieve effecten van echtscheiding op kinderen en manieren om ze te verzachten

effecten van echtscheiding op kinderen

Het ging niet goed met Anna en Johan. Na herhaalde pogingen om hun huwelijk te redden omwille van hun twee kinderen, besloten ze uit elkaar te gaan. Maar het paar maakte zich zorgen over de toekomst van hun kinderen. En hoe hun beslissing om te gaan scheiden de kinderen zou beïnvloeden. 

Een echtscheiding is één van de moeilijkste fases die zich voor kan doen in het leven van een volwassene. En als volwassenen kunnen Anna en Johan uiteindelijk een zware periode  doorstaan, maar de kinderen raken onbedoeld beschadigd. Kleine kinderen zijn nog onbevangen en kunnen in een shocktoestand glijden wanneer hun ouders gaan scheiden. 

De nadelige gevolgen van een echtscheiding kunnen langdurig zijn voor kinderen en kunnen hun eigen relaties beïnvloeden. Studies hebben aangetoond dat deze kinderen later een aanzienlijk grotere kans hebben om zelf ook een echtscheiding mee te maken. 

Omdat niet alleen Anna en Johan zich zorgen maakten over wat de gevolgen van de scheiding zouden zijn, legt Bernadette Keijzer van Hello Mediator de beproeving uit die kinderen ondergaan wanneer hun ouders scheiden. 

Echtscheiding kan een negatieve invloed hebben op de geestelijke en lichamelijke gezondheid van de kinderen, maar soms zijn gescheiden ouders veel beter dan ruzie makende ouders. Want als de ouders altijd maar ruzie maken, dan heeft dit ook schadelijke gevolgen voor de kinderen. 

Kinderen die getuige zijn van een scheiding kunnen verward raken door de gedachte dat zij hun ouders niet meer samen zien. Hier volgen enkele van de onmiddellijke korte termijneffecten van echtscheiding op kinderen.

Korte termijn effecten van echtscheiding op kinderen

Angst

De nasleep van een scheiding zorgt ervoor dat het kind gespannen, nerveus en angstig wordt. Jonge kinderen zijn er gevoeliger voor dan de oudere omdat ze sterk afhankelijk zijn van beide ouders. Een angstig kind zal het moeilijk vinden zich te concentreren op school en kan de interesse verliezen in activiteiten die hij/zij ooit zo leuk vond. 

Constante stress

Veel kinderen beschouwen zich ten onrechte als de reden voor de scheiding van hun ouders en voelen zich verantwoordelijk om de relatie tussen de ouders te herstellen. Dit kan leiden tot enorme stress en druk op de jonge geest, die verschillende gevolgen kan hebben zoals negatieve gedachten en nachtmerries. 

Stemmingswisselingen en prikkelbaarheid

jonge kinderen kunnen last hebben van stemmingswisselingen en raken geïrriteerd, zelfs in interactie met bekende mensen. Sommige kinderen trekken zich terug en praten met niemand meer. Zij sluiten zichzelf af. Het kind wordt stil en brengt liever tijd alleen door. 

Intens verdriet

Acuut verdriet snelt door het hart en de geest van het kind. Niets voelt goed in het leven, en het kind kan uiteindelijk in een depressie terecht komen, wat een langdurige manifestatie is van dit verdriet. 

Desillusie en angst

Scheidende kinderen kunnen zich hopeloos en gedesillusioneerd voelen omdat ze niet de uitgebreide emotionele steun van hun ouders hebben. Deze situatie kan erger worden als het kind wordt verzorgd door een alleenstaande ouder zonder contact met de andere ouder. De korte termijneffecten van een scheiding kunnen de psychologische en fysiologische groei van een kind belemmeren, wat gevolgen kan hebben voor de rest van zijn/haar leven. Dingen kunnen moeilijk worden voor een kind die zijn ouders ziet kibbelen en uit elkaar gaan. Hun geest is nog steeds troebel, dat wil zeggen dat ze gemakkelijk beïnvloed kunnen worden door de gebeurtenissen om hen heen.

Hieronder volgen de langetermijneffecten van echtscheiding op kinderen: 

Lange termijn effecten

Gedrags- en sociale problemen 

Een kind loopt een groter risico om gewelddadig en antisociaal gedrag te ontwikkelen wanneer zijn/haar ouders scheiden. Hij of zij kan de controle verliezen bij het minste of geringste en twijfelt geen seconde bij het beledigen van iemand. Op de lange termijn kan dit leiden tot de ontwikkeling van een criminele mentaliteit, vooral tijdens de puberjaren. Studies tonen aan dat de meeste echtscheidingskinderen de karakteristieke kenmerken van agressie en ongehoorzaamheid vertonen met variërende mate van intensiteit. Extreme gevallen van deze aandoeningen maken het kind een buitenbeentje. 

Problemen met relaties 

Wanneer kinderen een huwelijk zien mislukken, ontwikkelen zij twijfels over liefde en harmonie in een relatie. Ze hebben vertrouwensproblemen en vinden het een uitdaging om conflicten in een relatie op te lossen. Zulke kinderen zullen als volwassenen, elke relatie aangaan met een negatieve mindset. 

Gevoelig voor middelenmisbruik 

Drugs en alcohol worden de wegen voor adolescenten om hun frustratie en angst weg te nemen. Onderzoek heeft een hoger gebruik van middelengebruik aangetoond bij tieners van wie de ouders zijn gescheiden en hierdoor zelf in de psychische problemen zijn gekomen. 

Depressie 

Het gevoel van angst en hartzeer, veroorzaakt door de scheiding van de ouders, kan ervoor zorgen dat een kind depressief wordt. Depressie is een geestelijk gezondheidsprobleem en kinderen die getuige zijn van echtscheiding hebben een verhoogde kans op een depressie en sociale ontwenning. Onderzoekers merken op dat de echtscheiding een bijdragende factor kan zijn in gevallen van bipolaire stoornis waargenomen bij kinderen. Dit laatste is vooral bij hooggevoelige kinderen het geval. Door hun hooggevoeligheid is de kans op een trauma groter en hierdoor verhoogt de kans op een bipolaire stoornis of borderline.

Slechte prestaties op school en sociaal economische positie

De negatieve psychologische effecten van een echtscheiding verminderen de interesse van een kind voor onderwijs. Kinderen die een scheiding meemaken, laten een drastische daling in hun schoolcijfers zien. Het kan het vermogen van een kind om te leren aanzienlijk belemmeren. Dit kan het loopbaanperspectief van het kind als volwassene belemmeren, waardoor het moeilijk wordt om een fatsoenlijke sociaal- economische status te hebben.

Positieve effecten

Een scheiding is in sommige gevallen niet te voorkomen en zelfs noodzakelijk voor je eigen functioneren. En als jij goed of beter functioneert zonder jouw partner dan hebben de kinderen hier ook profijt van en dan gedijen zij hier ook goed bij. Echtscheiding strekt zich uit tot het hele gezin. De effecten zijn langdurig. Ondanks de melancholie die ermee gepaard gaat, is er een positieve manier om naar echtscheiding te kijken vanuit het perspectief van het kind.

Note: deze positieve effecten zijn in vergelijking met een gezin van altijd maar ruziënde en strijdende ouders. En geen normaal gezin met liefhebbende ouders. 

Hello Mediator

REAGEER OP DEZE BLOG

Laat ook van je horen!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


9 × = tweeenzeventig
Veel gelezen blogs

Scheiden en nu? Je scheiding aanvragen, hoe doe je dat? Alles wat je wilt weten over alimentatie na je scheiding Partneralimentatie gaat van twaalf naar vijf jaar Alles over partneralimentatie Alles over kinderalimentatie Kinderalimentatie en de nieuwe partner; hier moet je op letten! Alimentatie berekenen 13 tips voor gescheiden ouders 5 super tips voor het opstellen van het ouderschapsplan Co ouderschap, wat houdt dat precies in? Rechten van vader bij de omgangsregeling Toestemmingsformulier om te reizen met kind na scheiding Echtscheiding en hechting bij baby’s en peuters Verwerking van je scheiding Zo heb ik de eenzaamheid na de scheiding overwonnen Wat is een vechtscheiding nou eigenlijk? Wanneer mag ik weer moeder zijn? Frances blogt over ouderverstoting Narcisme in je relatie: herken de 3 fases Gaslighting en narcisme. Hoe ga je daar het beste mee om? Wat doet een mediator nou eigenlijk? Rechten van het kind (12-18 jaar) bij de scheiding Wat is narcisme?

Vlog

Hoe ga je verder met de opvoeding van je kinderen als je bent gescheiden? Zeker als je ieder een andere opvoedstijl hebt. Zoek de verbinding met elkaar want je wil allebei het beste voor je kinderen. Bekijk de vlog van Roos Boer, zij bespreekt hoe je met de verschillen in opvoedstijl kan omgaan. Kijk hier voor Lees verder > samen opvoeden gescheiden
Hoi, ik ben Annelies Hulsker en ik nodig je uit om lid te worden van onze Community om in contact te komen met andere ervarensdeskundigen.
Hoi, ik ben Elske Damen, wij willen je helpen om de periode tijdens en na je scheiding net wat makkelijker te maken, ik wens je veel plezier op deze site.