Menu

10 tips voor het slagen van birdnesting

birdnesting

Hebben jullie besloten om uit elkaar te gaan en is de woningmarkt momenteel zodanig dat er niet gelijk een andere woning gevonden kan worden? Dan zou birdnesting een goede tijdelijke oplossing kunnen zijn. 

Het ouderlijk nest

Bij birdnesting blijven de kinderen op het ‘ouderlijke nest’ wonen en de ouders vliegen op afgesproken tijden terug op het nest om voor de kinderen te zorgen. Dit is tevens een goede manier om de kinderen langzaam aan de scheiding te laten wennen. Voor de kinderen is de verandering na de scheiding dan niet zo groot en een stuk rustiger. Ze kunnen naar de zelfde school en sportclub blijven gaan, vriendjes thuis uitnodigen en ze hoeven niet iedere keer te verhuizen met hun kleding, school- en sportspullen.

Birdnesting kan een goede tussenoplossing zijn totdat er een nieuwe woning of woningen gevonden is. Of als je wilt wachten totdat de kinderen van school zijn of uit huis zijn gegaan.

Rustig wennen

Als ouders kun je langzaam wennen aan het idee van de scheiding, de stap is gefaseerd. Je gaat langzaam het gezin loslaten. Je hebt tijd om te verwerken. Je kunt rustig informatie in winnen en nadenken over de mogelijkheden, zodat jullie samen stap voor stap een plan kunnen maken. 

Je zou kunnen verblijven bij ouders, vrienden, tijdelijk een huis huren, een vakantiewoning, een boot of caravan. Dit brengt natuurlijk wel kosten met zich mee. Dit tijdelijke verblijf zou je ook kunnen delen met de andere ouder. 

Flexibiliteit

Het vraagt veel flexibiliteit en incasseringsvermogen van beide ouders. Een goede communicatie is noodzakelijk en er moeten goede afspraken gemaakt worden. Doordat het een tijdelijke oplossing is kun je nog niet goed verder met je nieuwe leven en is het loskomen van je partner wel erg moeilijk. 

Hieronder geef ik 10 tips om birdnesting te laten slagen:

  1. Maak goede afspraken over praktische zaken, zoals stofzuigen, de was, de vaatwasser, boodschappen en het onderhoud van het huis. De afspraken die er gemaakt worden, moeten wel realistisch en haalbaar zijn. Des te meer er afgesproken wordt, des te groter de slaagkans. 
  2. Maak goede afspraken omtrent de financiën. Neem bijvoorbeeld een gezamenlijke rekening voor het ‘ouderlijke nest’. Laat je goed informeren, birdnesting heeft namelijk consequenties voor bv toeslagen. 
  3. Zorg dat de overdracht neutraal verloopt, maak geen ruzie waar de kinderen bij zijn.
  4. Maak een lijst met punten die je wilt bespreken bij de overdracht, zodat je niets vergeet te vertellen of te vragen en de overdracht rustig en soepel verloopt.
  5. Laat je irritaties niet merken aan de kinderen. Besef dat de kleine irritaties die er tijdens het huwelijk waren, na de scheiding door alle emoties uitvergroot worden. 
  6. Denk altijd eerst aan het belang van het kind en vraag jezelf af of je niet handelt vanuit het belang van jezelf.
  7. Zorg voor goede communicatie. Bespreek irritaties liever niet via de app of de mail, dit kan anders over komen dan bedoelt is. Blijf op een neutrale manier met elkaar in gesprek.
  8. Spreek met elkaar een periode af om te evalueren en eventueel afspraken bij te stellen. Doe dit niet waar de kinderen bij zijn.
  9. Probeer zoveel mogelijk alles te houden zoals het was toen jullie nog samen waren, zodat alles gemakkelijk terug gevonden kan worden en er rust is voor de kinderen.
  10. Maak bij een eventuele nieuwe partner goede afspraken, wel of niet in het ‘ouderlijke nest’ en/of slapen in het zelfde bed, wis sporen uit van een eventuele date. Dit kan pijnlijke emoties voorkomen.

Heb je vragen hierover of heb je hulp nodig bij het neutraliseren van je emoties, dan ben ik er voor je. Neem gerust contact met me op voor een vrijblijvend en gratis gesprek of kijk op mijn website: www.natuurlijkjanneke.nl

Alles in het belang van de kinderen, ex ouders bestaan niet!

Heel veel succes!!!

Janneke Bakker

Succesvol scheidingscoach aangesloten bij Succesvol Scheiden Nederland

Lees ook de andere blogs van Succesvol Scheiden Nederland

REAGEER OP DEZE BLOG

Laat ook van je horen!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


zes − = 4




Veel gelezen blogs

Scheiden en nu? Je scheiding aanvragen, hoe doe je dat? Alles wat je wil weten over alimentatie Partneralimentatie gaat van twaalf naar vijf jaar Alles over partneralimentatie Alles over kinderalimentatie Kinderalimentatie en de nieuwe partner; hier moet je op letten! Alimentatie berekenen 13 tips voor gescheiden ouders 5 super tips voor het opstellen van het ouderschapsplan Co ouderschap, wat houdt dat precies in? Rechten van vader bij de omgangsregeling Toestemmingsformulier om te reizen met kind na scheiding Echtscheiding en hechting bij baby’s en peuters Verwerking van je scheiding Zo heb ik de eenzaamheid na de scheiding overwonnen Wat is een vechtscheiding nou eigenlijk? Wanneer mag ik weer moeder zijn? Frances blogt over ouderverstoting Narcisme in je relatie: herken de 3 fases Gaslighting en narcisme. Hoe ga je daar het beste mee om? Wat doet een mediator nou eigenlijk? Rechten van het kind (12-18 jaar) bij de scheiding Wat is narcisme?

Vlog

Bij een relatiecrisis of conflictscheiding gaat het vaak mis omdat de echte kernproblemen onbesproken blijven, wat leidt tot escalatie en afstand. Met de KernAanpak pakken we juist die onderliggende oorzaken aan. We zorgen ervoor dat de echte issues besproken worden, wat leidt tot beweging en hernieuwde verbinding tussen de partners, of je nu samen verdergaat Lees verder >
Hoi, ik ben Annelies Hulsker en ik nodig je uit om lid te worden van onze Community om in contact te komen met andere ervarensdeskundigen.
Hoi, ik ben Elske Damen, wij willen je helpen om de periode tijdens en na je scheiding net wat makkelijker te maken, ik wens je veel plezier op deze site.