Menu

4 tips om de scheiding beter te laten verlopen

scheiding

Aan het besluit om te scheiden, gaat veelal een lange periode vooraf, waarin door de partners op allerlei manieren wordt onderzocht of de relatie nog toekomst heeft. De optie om uit elkaar te gaan, komt in dat proces natuurlijk ook voorbij.

Als het besluit om te scheiden eenmaal vast staat, is het verstandig om heel bewust een aantal voornemens te maken. Goed overdacht een scheidingsproces ingaan, is bepalend voor hoe je met elkaar omgaat in het scheidingsproces en heeft invloed op hoe je in de toekomst met elkaar blijft omgaan. Als er kinderen in het scheidingsproces zijn betrokken, is een redelijke verstandhouding tussen de ouders immers van enorm groot belang.

Waar moet je met name aandacht aan besteden en wat moet je vooral niet doen tijdens het scheidingsproces.

Wees niet halsstarrig

Op een goede manier scheiden, betekent dat je bereid bent en moet zijn om compromissen te sluiten. Je zult het nooit krijgen zoals jij het graag het liefste wilt en daar moet je je heel bewust van zijn.

Houd dus niet halsstarrig vast aan wat jij wilt, maar toon je bereidheid om samen tot redelijke afspraken te willen komen. Het zal maken dat de ander ook genegen is om jou tegemoet te komen. Als je niet bereid bent om water bij de wijn te doen, loop je grote kans dat de scheiding uitmondt in een vechtscheiding.

Negeer niet de behoeften van je ex-partner

Ook al wil je niet langer getrouwd of in de relatie zijn met je partner, het betekent niet dat je geen rekening meer hoeft te houden met zijn of haar wensen en behoeften. Integendeel. Juist als je vanaf het begin van de scheiding de behoeften van de ander in overweging blijft nemen en je gefocust blijft op het maken van redelijke afspraken, zal het scheidingsproces beter verlopen. Oog blijven houden voor de behoeften van de ander zal mede ervoor zorgen dat er duurzame afspraken kunnen worden gemaakt, die in de toekomst door beide partijen zullen worden nagekomen.

Vertoon geen naar/slecht gedrag

Dit klinkt simpel en voor de hand liggend, maar in de praktijk blijkt dit een heel lastige te zijn. Scheldpartijen, nare en overvloedige mails, talloze app-berichten vol verwijten, het is vanuit de gekwetstheid, boosheid en machteloosheid heel begrijpelijk, maar voor het verloop van de scheiding heel onverstandig om te doen. Uit je boosheid en frustratie bij een vriend of vriendin of zoek hulp bij een coach of therapeut.

Toon (hoe moeilijk dat ook voor je zal zijn) uit respect voor jezelf, respect voor je ex-partner. Als je met respect voor elkaar en vanuit de liefde die er ooit was, samen door het scheidingsproces kunt navigeren, zal het makkelijker zijn om na de scheiding verder te gaan en zul je in staat zijn om je nieuwe leven op een goede en gezonde manier op te bouwen.

Ontken je verantwoordelijkheid in de relatie niet

Er zijn 2 mensen nodig om een huwelijk te sluiten dan wel een relatie aan te gaan. Voor het niet slagen van een huwelijk of een relatie zijn evenzeer 2 mensen nodig. Het kunnen zien en het kunnen nemen van je verantwoordelijkheid voor het mislukken van de relatie is hèt belangrijkste aspect in het scheidingsproces. Het nemen van je verantwoordelijkheid zorgt ervoor dat je de schuld voor het niet slagen van de relatie niet langer bij de ander neer kunt leggen.

Wees bereid om jezelf – al dan niet met behulp van een derde – onder de loep te nemen en na te gaan wat jouw aandeel is in het niet slagen van de relatie. Als  beide partners onder ogen kunnen zien wat zij zèlf niet goed hebben gedaan in de relatie, zullen de verwijten naar de ander stoppen. De boosheid en de gekwetstheid zullen afnemen en er zal ruimte ontstaan om te kunnen rouwen om het verlies van de relatie, het gezin en de gezamenlijke toekomst.

Het nemen van verantwoordelijkheid voor het mislukken van de relatie is noodzakelijk om op een eerlijke manier naar jezelf en naar je ex-partner te kunnen kijken. Het zal ervoor zorgen dat je bereid bent om samen tot redelijke afspraken te komen.

Aan mijn mediationtafel merk ik dat scheidende partners zich tijdens het scheidingsproces vooral richten op de dingen die ze moeten doen, maar de dingen die je vooral niet moet doen tijdens het scheidingsproces zijn eigenlijk net zo belangrijk of misschien zelfs wel belangrijker.

Wilt u op een redelijke en respectvolle wijze scheiden, u bent van harte welkom aan mijn mediationtafel.

dr. Anna Soedira, geregistreerd MfN-mediator

bezoekadres: Prins Hendrikstraat 7, Nijmegen

http://soedira-scheidingsmediation.nl

info@soedira-scheidingsmediation.nl

06-50 24 56 94

REAGEER OP DEZE BLOG

Laat ook van je horen!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *


vijf × 9 =

Vlog

Waarom is het voorbij? Waarom wil hij of zij scheiden? Wat is er mis gegaan? Deze vragen komen vaak voorbij bij scheidingscoach Roos Boer. Ze vlogt erover: Scheidingscoach Succesvol ScheLees verder > Waarom wil zij scheiden?
Hoi, ik ben Annelies Hulsker en ik nodig je uit om lid te worden van onze Community om in contact te komen met andere ervarensdeskundigen.
Hoi, ik ben Elske Damen, wij willen je helpen om de periode tijdens en na je scheiding net wat makkelijker te maken, ik wens je veel plezier op deze site.

Download de Gratis Checklist Scheiden en maak je scheiding overzichtelijk