Menu

De kunst van het bonusmoederschap: Zeven sleutels tot succes

4 reacties
bonusmoeder

De kunst van het bonusmoeder zijn: Zeven sleutels tot succes (met een extra inzicht)

Stief-, Bonus of Plusmoeder (ik spreek over bonusmoeder en bonuskids) zijn is een uitdagende, maar ongelooflijk verrijkende rol. Het vereist empathie, geduld, en een diep begrip van de behoeften van je bonuskinderen. In mijn jarenlange ervaring als bonusmoeder en gezinstherapeut heb ik zeven sleutels tot succes ontdekt, met een extra inzicht dat je kan helpen een liefdevolle en ondersteunende band op te bouwen met je bonuskids.

De volgende inzichten heb ik in de afgelopen jaren geleerd en zijn belangrijk: 

1. Empathie

De eerste sleutel tot succes is empathie. Probeer de wereld te zien door de ogen van je bonuskind. Hun emoties en perspectieven zijn de sleutel tot begrip en verbinding. Door je in te leven in hun ervaringen, bouw je vertrouwen en toon je dat je hun gevoelens serieus neemt.

2. Geduld

Goede relaties kosten tijd. Wees geduldig en consistent met je liefde en ondersteuning. Het kan soms lijken alsof je geen vooruitgang boekt, maar onthoud dat elke kleine stap telt. Vertrouwen en verbondenheid groeien geleidelijk.

3. Open communicatie

Creëer een omgeving waar openlijk en eerlijk gecommuniceerd kan worden. Dit is essentieel voor vertrouwen en begrip. Moedig je bonuskids aan om hun gevoelens en gedachten te delen, en luister actief zonder te oordelen. Ben niet bang voor het antwoord op je vragen; wat een ander voelt en denkt gaat nooit over jou, maar over henzelf. 

4. Respecteer grenzen

Erken en respecteer de relatie van je bonuskids met hun biologische ouder. Dit kan soms een delicaat evenwicht zijn, maar het is belangrijk om hun band niet te ondermijnen. Het is een onbreekbare lijn waar je vanaf moet blijven. Je bent een aanvulling op hun leven, niet een vervanging.

5. Flexibiliteit

Wees bereid je aanpak aan te passen aan de behoeften van elk individueel kind. Elk kind is uniek en wat voor de één werkt, werkt misschien niet voor de ander. Flexibiliteit in je benadering toont aan dat je hun individuele behoeften serieus neemt.

6. Ondersteun de ouderrelatie

Bevorder een gezonde relatie tussen je bonuskids en hun andere ouder. Dit kan betekenen dat je ruimte geeft voor hun tijd samen of dat je positief spreekt over de andere ouder. Ook als het hun eigen vader even niet lukt. Een gezonde ouderrelatie draagt bij aan de emotionele stabiliteit van het kind.

7. Zorg voor jezelf

Het is belangrijk om ook voor je eigen welzijn te zorgen. Als je goed voor jezelf zorgt, ben je beter in staat om voor anderen te zorgen. Neem de tijd voor zelfzorg en vraag om hulp (ook van je omgeving) wanneer dat nodig is.

Eye-Opener Tip voor de bonusmoeder: Creëer een Nieuw Verhaal Samen

Zie jezelf als een ‘bonusouder’, en bouw samen met je partner en bonuskids aan een nieuw, positief verhaal. Wees actief betrokken bij hun leven, creëer nieuwe tradities, en communiceer open over je gevoelens en intenties. Dit nieuwe verhaal kan een solide basis vormen voor jullie toekomstige relatie.

Het onderzoeken van de behoefte van een kind

Elk kind heeft basisbehoeften zoals veiligheid, acceptatie, liefde en aandacht. Neem de tijd om echt te begrijpen wat je bonuskind nodig heeft. Dit kan door observatie, gesprekken en door simpelweg aanwezig te zijn. Let op hun non-verbale signalen, luister naar wat ze zeggen en wat ze niet zeggen, en wees aandachtig voor hun unieke persoonlijkheden en behoeften.

Afstemmen op basisbehoeften

Wanneer je de behoeften van je bonuskind hebt geïdentificeerd, zoek dan manieren om hierop af te stemmen. Bied veiligheid door consistentie en routine, geef onvoorwaardelijke liefde en acceptatie, en wees beschikbaar om te luisteren en te ondersteunen. Moedig hun interesses en ambities aan en bied begeleiding en steun waar nodig.

Door deze sleutels en inzichten te integreren, kun je een sterke, liefdevolle relatie met je bonuskinderen opbouwen en een positieve invloed hebben op hun leven. Het is een reis die geduld en toewijding vereist, maar de beloningen van een liefdevolle en ondersteunende familie zijn onbetaalbaar.

Marieke Rutten

Gezinstherapeut en Bonusmoeder Expert

REACTIES

Inge - 18 jul 2024

Leuk een bonusmoeder, maar toch wordt de pijn niet erkend die de biologische moeder mee te dealen heeft en dat is een andere vrouw ongevraagd in het leven van haar kind komt.

    Marieke - 18 jul 2024

    Hoi Inge, goed dat je dit aankaart. Zeker is het pittig voor veel moeders om een andere vrouw bij hun kind(eren) te zien. (Mijn kids hebben ook al tien jaar een bonusmoeder.) Onhandig woord, “moeder” erin want dat ben je natuurlijk niet. Ik zou daar ook een blog aan kunnen wijden. Als je nog tips hebt voor bonusmoeders die helpend zijn, graag!

Li - 20 jul 2024

Het is mooi om te lezen. Mijn kinderen hebben met alles te maken. Twee pubers. Zelf heb ik moeite met stief of bonus. Omdat zowel de vriendin van hun vader als mijn vriend geen opvoedkundige rol heeft bij mijn kinderen. Ik heb het er wel eens over gehad met mijn kinderen, waar ze dit zelf ook wel zien, maar er is geen ander woord voor en de kiezen ze voor het gemak. Uiteraard is het aan hen welk woord ze gebruiken. De kinderen van de partners zien ze ook als bonus en dat vind ik wel een mooie naam ervoor.

    Marieke - 21 jul 2024

    Ja dat is het hè, kinderen kunnen daar minder lading bij voelen of soms juist meer. Als je denkt aan andere woorden zoals schoonmoeder of pleegmoeder, etc. Ook geen echte moeders. Ik zoek nog steeds naar een betere benaming. De wetgeving helpt ook niet: wist je bijv dat stiefouders bij getrouwde stellen financieel verantwoordelijk zijn voor hun bonuskids?

REAGEER OP DEZE BLOG

Laat ook van je horen!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


zeven − = 2




Veel gelezen blogs

Scheiden en nu? Je scheiding aanvragen, hoe doe je dat? Alles wat je wil weten over alimentatie Partneralimentatie gaat van twaalf naar vijf jaar Alles over partneralimentatie Alles over kinderalimentatie Kinderalimentatie en de nieuwe partner; hier moet je op letten! Alimentatie berekenen 13 tips voor gescheiden ouders 5 super tips voor het opstellen van het ouderschapsplan Co ouderschap, wat houdt dat precies in? Rechten van vader bij de omgangsregeling Toestemmingsformulier om te reizen met kind na scheiding Echtscheiding en hechting bij baby’s en peuters Verwerking van je scheiding Zo heb ik de eenzaamheid na de scheiding overwonnen Wat is een vechtscheiding nou eigenlijk? Wanneer mag ik weer moeder zijn? Frances blogt over ouderverstoting Narcisme in je relatie: herken de 3 fases Gaslighting en narcisme. Hoe ga je daar het beste mee om? Wat doet een mediator nou eigenlijk? Rechten van het kind (12-18 jaar) bij de scheiding Wat is narcisme?

Vlog

Hoe ga je verder met de opvoeding van je kinderen als je bent gescheiden? Zeker als je ieder een andere opvoedstijl hebt. Zoek de verbinding met elkaar want je wil allebei het beste voor je kinderen. Bekijk de vlog van Roos Boer, zij bespreekt hoe je met de verschillen in opvoedstijl kan omgaan. Kijk hier voor Lees verder > samen opvoeden gescheiden
Hoi, ik ben Annelies Hulsker en ik nodig je uit om lid te worden van onze Community om in contact te komen met andere ervarensdeskundigen.
Hoi, ik ben Elske Damen, wij willen je helpen om de periode tijdens en na je scheiding net wat makkelijker te maken, ik wens je veel plezier op deze site.