Menu

8 gouden tips om zo goed mogelijk door de scheiding heen te komen

1 reactie
tips om goed door je scheiding heen te komen

80% van de scheidingen gaat goed – HOE DAN? 

1. Orde in de chaos

Onze online training geeft praktische tips voor die eerste chaotische periode nadat jullie hebben besloten om uit elkaar te gaan. Van kinderen tot huisvesting en financien, alles wat in die eerste weken speelt komt in de training aan de orde.  

2. Verzamel een Winning Team

In haar boek “Je wordt weer gelukkig” (Happy again) beschrijft Eveline Jurry onder meer hoe belangrijk het is om een goed team om je heen te verzamelen. Maak eens een lijst wie je nodig hebt en wie in jouw vriendenkring daar geschikt voor zou zijn: 

  • Iemand die constructief en ook kritisch met enige afstand, met je meedenkt. 
  • Iemand die verstand heeft van financien
  • Iemand die met je mee gaat om huizen te bekijken
  • Iemand om mee te lachen
  • Iemand om mee te huilen
  • Iemand om mee te sporten
  • Iemand die jouw mails screent voordat je ze aan je ex verstuurt

Let op: mensen die zelf in de problemen zitten of je nieuwe partner horen niet in jouw winning team. Je kinderen ook niet. 

3. Zorg goed voor jezelf

Een scheiding levert veel stress op en is voor de meeste mensen een uitputtingsslag, vaak zitten mijn clienten tegen een burn-out aan. 

Alleen door te bewegen raak je je stresshormonen kwijt. Of je nou elke dag wandelt met of zonder hond, hardloopt, fietst of zwemt maakt niet uit. Kies wat bij jou past. Lukt het je niet om dat zelf te doen, zoek dan iemand met wie je het samen doet. Of sluit je aan bij een loopgroep bij jou in de omgeving, zie bijvoorbeeld www.mindfulrun.nl voor mindful run of mindful walk. Door buiten te sporten slaap je ook beter. Dat kun je goed gebruiken.

Ook als je alleen bent is het belangrijk dat je gezond eet. Neem de tijd om verse ingredienten in huis te halen en lekker voor jezelf te koken. 

Opruimen geeft vaak ook energie, al doe je elke dag een kwartier, dan brengt dat een hoop rust en ruimte. 

Bedenk of je begeleiding nodig hebt van een coach of psycholoog die je op een professionele manier kan helpen om anders tegen het leven aan te kijken.

4. Niet elke dag met je scheiding bezig zijn

Als je elke dag de hele dag je scheiding ergens in je hoofd hebt dan levert dat nog meer stress op. Besluit dat je dat niet wil. Reserveer een dagdeel per week om van alles uit te zoeken, afspraken te maken die met de scheiding te maken hebben en erover na te denken. Denk je er op een ander moment toch aan, maak dan een notitie in een schrift dat je daar speciaal voor aanschaft. 

Lukt het je nog niet om het te beperken tot een dagdeel? Maak er dan twee dagdelen van, of stel een uur per dag in. 

5. Zie je ex voortaan als de andere ouder van je kinderen

Jullie kinderen houden van jullie en jullie houden van jullie kinderen. Als je in het bijzijn van je kinderen over hun andere ouder praat, doe dat dan altijd positief. De kinderen van Villa Pinedo zeggen heel duidelijk dat zij zichzelf aangesproken voelen als een ouder negatief over de andere ouder praat. 

Gebruik de tijd dat de kinderen niet bij jou zijn echt om zelf bij te komen. Om leuke dingen te doen, met en zonder vriend(inn)en. Laatst sprak ik een gescheiden vader die vertelde dat de scheiding, hoewel het een moeilijk en verdrietig proces was, hem twee cadeautjes had gebracht:

  • Hij zag zijn kinderen door de scheiding veel vaker en intensiever dan toen hij nog getrouwd was. Ineens was het wel mogelijk dat hij later op zijn werk kwam en als de kinderen bij hem waren dan had hij ook alle verantwoordelijkheid en had hij echt contact met ze;
  • Als de kinderen niet bij hem waren had hij echt tijd voor zichzelf. Dat had hij in jaren al niet meer gehad. Geen rekening hoeven houden met iemand, zelf besluiten wat hij wilde gaan doen, wat een vrijheid ineens. 

6. Werk aan je communicatie als ouders

Het scheidingsproces is niet alleen het uiteengaan van jullie als partners, maar ook een nieuwe start als ouders onder twee daken. Het opstellen van het ouderschapsplan is dan ook met name van belang voor het invullen van jullie ouderschap na scheiding. Zoek een goede kindertherapeut, pubercoach, kinderpsycholoog of een andere begeleider voor positief en bewust ouderschap na scheiding (bijvoorbeeld. Ook de online cursus van www.villapinedo.nl is echt een aanrader. 

Voor afspraken die met de kinderen te maken kun je voor kleine kinderen een maandkalender inkleuren en invullen, voor oudere kinderen werkt een Google agenda voor het hele gezin vaak goed.  Ook het schriftje dat met de kinderen heen en weer gaat is voor sommige mensen een werkbare oplossing. Een tip uit mijn praktijk: zet ook de leuke dingen in het schriftje, voorvallen die je anders bij thuiskomst aan de ouder zou hebben verteld. 

Maak voor je ex een speciaal mailadres, waar jij op kunt kijken als jij dat zelf wilt. Het geeft rust als je weet dat je niet onverwacht verrast kunt worden met een bericht van je ex. 

Ook voor whatsapp en sms kun je met elkaar afspreken dat je dat bewaart voor relevante berichten over de kinderen die niet kunnen wachten tot het wisselmoment.

6. Bereid je goed voor

Het is belangrijk dat je al van tevoren goed geinformeerd bent over alle gevolgen van jullie uiteengaan. Zo krijg je grip op je scheiding en kun je stap voor stap meer structuur aanbrengen in je toekomst. Voordat je naar een advocaat scheidingsmediator gaat kun je al heel veel zelf doen. In het online stappenplan van slimmer scheiden vind je alle relevante informatie over de juridische, financiële en fiscale gevolgen van je scheiding met handige overzichten die je zelf kunt invullen en een lijst van alle stukken die je nodig hebt. Daardoor weet je wat je te wachten staat, ga je goed voorbereid de mediation in en verloopt die veel soepeler en efficienter. 

Ga naar een professionele advocaat scheidingsmediator die jullie echt goed kan begeleiden in het mediation traject en die uiteindelijk een goede overeenkomst (convenant) kan opstellen, waar je later geen conflicten over kunt krijgen. 

8. Verder met je leven

Bedenk dat jullie samen ook veel mooie jaren hebben meegemaakt. Kijk de fotoboeken nog eens door. Houd die goede herinneringen vast en laat de nare periode van rond de scheiding langzaam naar de achtergrond verdwijnen.

Je weet dat je opnieuw kunt beginnen. Dat heb je immers al vaak gedaan, als kleuter naar de basisschool, in een nieuw sportteam, op jezelf gaan wonen, verhuizen naar een nieuwe stad. Je kunt ook nu weer een nieuwe start maken. En als je op een goede manier de gevolgen van je scheiding afrondt, kun je met je ex ook samen verder als ouders van jullie kinderen.

Marieke Zon

Advocaat, mediator coach in Naarden

REACTIES

Eva Fabius - 9 mrt 2020

Wat een fijne en helpende Marieke, positief én praktisch!

REAGEER OP DEZE BLOG

Laat ook van je horen!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


negen + = 13
Veel gelezen blogs

Scheiden en nu? Je scheiding aanvragen, hoe doe je dat? Alles wat je wilt weten over alimentatie na je scheiding Partneralimentatie gaat van twaalf naar vijf jaar Alles over partneralimentatie Alles over kinderalimentatie Kinderalimentatie en de nieuwe partner; hier moet je op letten! Alimentatie berekenen 13 tips voor gescheiden ouders 5 super tips voor het opstellen van het ouderschapsplan Co ouderschap, wat houdt dat precies in? Rechten van vader bij de omgangsregeling Toestemmingsformulier om te reizen met kind na scheiding Echtscheiding en hechting bij baby’s en peuters Verwerking van je scheiding Zo heb ik de eenzaamheid na de scheiding overwonnen Wat is een vechtscheiding nou eigenlijk? Wanneer mag ik weer moeder zijn? Frances blogt over ouderverstoting Narcisme in je relatie: herken de 3 fases Gaslighting en narcisme. Hoe ga je daar het beste mee om? Wat doet een mediator nou eigenlijk? Rechten van het kind (12-18 jaar) bij de scheiding Wat is narcisme?

Vlog

Hoe ga je verder met de opvoeding van je kinderen als je bent gescheiden? Zeker als je ieder een andere opvoedstijl hebt. Zoek de verbinding met elkaar want je wil allebei het beste voor je kinderen. Bekijk de vlog van Roos Boer, zij bespreekt hoe je met de verschillen in opvoedstijl kan omgaan. Kijk hier voor Lees verder > samen opvoeden gescheiden
Hoi, ik ben Annelies Hulsker en ik nodig je uit om lid te worden van onze Community om in contact te komen met andere ervarensdeskundigen.
Hoi, ik ben Elske Damen, wij willen je helpen om de periode tijdens en na je scheiding net wat makkelijker te maken, ik wens je veel plezier op deze site.