Menu

Omgangsregeling voor opa en oma, een opa en oma plan

4 reacties
opa en oma plan

Een tijdje geleden plaatsten wij een blog over een omgangsregeling voor opa’s en oma’s. In de zaak die in deze blog werd besproken concludeerde het Hof dat de contacten tussen de grootouders en hun kleinkind geen omgangsregeling voor opa en oma na de echtscheiding rechtvaardigde. De contacten waren niet anders geweest dan de gebruikelijke contacten tussen grootouders en hun kleinkinderen.

Initiatiefoorstel omgangsregeling voor opa en oma

In een initiatiefvoorstel bepleitte het CDA een jaar geleden dat grootouders meer juridische mogelijkheden moeten krijgen om contact met de kleinkinderen af te dwingen. De insteek is dat een bloedband voldoende is om het oordeel van de rechter te vragen. De rechter beoordeelt uiteraard of een omgangsregeling voor opa en oma in het belang is van het kind.

Nauwe persoonlijke band

Op dit moment is het zo dat grootouders bij de rechter moeten aantonen dat zij een nauwe persoonlijke band (family life) hebben met hun kleinkind. Het is dus niet voldoende dat er een bloedband is. Een nauwe persoonlijke band (betrekkingen) wil zeggen dat opa en oma deel uitmaken van het leven van het kind. Dit houdt meer in dan de gebruikelijke omgang tussen kind en grootouders. Het betekent dat grootouders een substantieel deel van de verzorging en opvoeding van hun kleinkind voor hun rekening moeten hebben genomen en dat er sprake is geweest van een structurele langdurige oppasregeling.

Discussie opa en oma plan

Het initiatiefvoorstel roept nogal wat discussie op. Is het verlagen van de drempel voor het  afdwingen van een omgangsregeling voor opa en oma, een opa en oma plan, nu werkelijk in het belang van het kleinkind. Het verbreken van het contact met opa en oma zal vooral in vechtscheidingen voorkomen. In de meeste andere  gevallen wordt al in het ouderschapsplan opgenomen dat de kinderen het contact met de grootouders kunnen blijven houden. Voorzover dit nog niet gebeurt roept kinderombudsman Marc Dullaert terecht op om dit wél te doen. Maar een vechtscheiding heeft natuurlijk al de nodige impact op de kinderen. Moeten zij daarna ook nog geconfronteerd worden met de strijd om een oma en opa plan?

Belang van het kleinkind

Wij vinden dat het contact met opa en oma zeker in het belang kan zijn van de kleinkinderen. Opa en oma kunnen, ook tijdens de echtscheiding, een goede stabiele plek zijn voor de kinderen. Wij juichen de aandacht voor de positie van opa’s en oma’s ook toe. En vinden voormijnkleinkind.nl, een platform waar grootouders berichten voor hun kleinkinderen kunnen achterlaten, beslist een sympathiek initiatief. Maar we zien ook de risico’s voor de kinderen. Wij zijn heel benieuwd hoe jullie er tegenover staan! Laat van je horen door op dit bericht te reageren.

REACTIES

Profielfoto van wilma29

wilma29 - 5 mrt 2015

Nog meer regels! Straks willen de tante's en oom's ook nog een omgangsregeling!

Koedith - 20 jul 2017

Kan een WSG een omgangsregeling tussen opa en oma weigeren, terwijl de moeder een relatie juist stimuleert? Wij zijn 3 maanden netwerkpleegouders geweest en hebben onze kleinzoon van 8 maanden, nu al 4 maanden niet meer gezien, omdat WSG hem bij een ander familielid heeft geplaats.

Hl Sproncken - 5 okt 2020

Hallo Hierbij heb ik navolgende vraag? Mijn vriendin en ik hebben kleinzoon van mij als pleegouders in huis gehad van zijn 1 jaar tot en met zijn 10jaar. Helaas is onze relatie afgelopen waardoor mijn kleinzoon (bloedband) door William schrikker groep bij mijn ex vriendin geplaats onder het mot van dit is zijn veilige haven.Ik als eerder pleegopa zijnde heb mijn kleinzoon al 2maanden niet meer gezien. Dit is door voogd Williamschrikker groep beslist onder het mot van hij moet wennen aan nieuwe situattie ex vriendin (pleegoma) hierdoor heeft hij ook zijn neefjes en nichtjes niet meer gezien al die tijd en geen enkel familie van mijn zijde.

    Profielfoto van Nieuwe Stap

    Nieuwe Stap - 6 okt 2020

    Beste HL, wat een bijzondere situatie en wat naar voor je. Wij kunnen je helaas niet adviseren, maar misschien heb je iets aan de facebook groep Oma blogt. Sterkte en succes!

REAGEER OP DEZE BLOG

Laat ook van je horen!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


− 2 = twee




Veel gelezen blogs

Scheiden en nu? Je scheiding aanvragen, hoe doe je dat? Alles wat je wil weten over alimentatie Partneralimentatie gaat van twaalf naar vijf jaar Alles over partneralimentatie Alles over kinderalimentatie Kinderalimentatie en de nieuwe partner; hier moet je op letten! Alimentatie berekenen 13 tips voor gescheiden ouders 5 super tips voor het opstellen van het ouderschapsplan Co ouderschap, wat houdt dat precies in? Rechten van vader bij de omgangsregeling Toestemmingsformulier om te reizen met kind na scheiding Echtscheiding en hechting bij baby’s en peuters Verwerking van je scheiding Zo heb ik de eenzaamheid na de scheiding overwonnen Wat is een vechtscheiding nou eigenlijk? Wanneer mag ik weer moeder zijn? Frances blogt over ouderverstoting Narcisme in je relatie: herken de 3 fases Gaslighting en narcisme. Hoe ga je daar het beste mee om? Wat doet een mediator nou eigenlijk? Rechten van het kind (12-18 jaar) bij de scheiding Wat is narcisme?

Vlog

Bij een relatiecrisis of conflictscheiding gaat het vaak mis omdat de echte kernproblemen onbesproken blijven, wat leidt tot escalatie en afstand. Met de KernAanpak pakken we juist die onderliggende oorzaken aan. We zorgen ervoor dat de echte issues besproken worden, wat leidt tot beweging en hernieuwde verbinding tussen de partners, of je nu samen verdergaat Lees verder >
Hoi, ik ben Annelies Hulsker en ik nodig je uit om lid te worden van onze Community om in contact te komen met andere ervarensdeskundigen.
Hoi, ik ben Elske Damen, wij willen je helpen om de periode tijdens en na je scheiding net wat makkelijker te maken, ik wens je veel plezier op deze site.