Iedereen die in het huwelijksbootje stapt weet het zeker: dit huwelijk is voor eeuwig. Scheiden? Dat is voor anderen! Maar helaas is de werkelijkheid vaak anders – je bent immers niet voor niets bij Nieuwe Stap terecht gekomen.
Als je de (vaak moeilijke) beslissing hebt genomen om te gaan scheiden, komen er allerlei zaken op je af. Het is niet alleen een emotionele achtbaan, maar ook op zakelijk gebied moet er van alles geregeld worden tussen jou en je aanstaande ex-partner. Zeker als jullie veel ruzie hebben en nauwelijks nog met elkaar kunnen praten, is dit een zware tijd waarin de spanningen en emoties hoog op kunnen lopen. Komen jullie er samen echt niet aan uit – om wat voor reden dan ook – dan is er de mogelijkheid om de hulp in te schakelen van een derde, onafhankelijke partij.
Inhoud blog
Meer vraag naar een professionele afhandeling
Doordat uit cijfers blijkt dat steeds meer huwelijken stranden en er meer gescheiden wordt, is er ook meer vraag naar professionele begeleiding op dit gebied. Dit uiteraard om ervoor te zorgen dat beide partijen met elkaar in gesprek kunnen blijven om zo alles goed te kunnen regelen, maar ook om te voorkomen dat er een rechter nodig is om de beslissingen te maken die de ex-partners zelf vanwege ruzie niet kunnen nemen.
Heb je hulp nodig bij je scheiding, dan hoef je niet meteen ieder een advocaat in de arm te nemen. Probeer problemen op een andere manier op te lossen dan via een gang naar de rechtbank. Uit onderzoek blijkt namelijk dat beide partners in dit soort situaties er vanuit gaan, dat zij in hun gelijk staan. Dit levert dan ook vaak een harde strijd en grote teleurstellingen op. Dit voorkom je door de (aanloop naar) de scheiding anders aan te pakken.
Je kan terecht bij een mediator, een scheidingsbemiddelaar of een advocaat/mediator. Wanneer kies je nu voor een scheidingsmediator en wanneer is de hulp van een scheidingsadvocaat nodig? Dat lees je hieronder:
De mediator (ook wel scheidingsbemiddelaar genoemd)
Een scheidingsmediator helpt jou en je partner als jullie er nog niet helemaal zeker van zijn of een scheiding wel echt de juiste optie is. Dit kan het geval zijn wanneer er een probleem tussen jullie instaat wat jullie zelf niet op kunnen lossen. Een mediator of bemiddelaar kan in zo’n geval luisteren naar beide standpunten en jullie informeren over de gevolgen van een scheiding.
Gaat de scheiding toch door, dan gaat de scheidingsmediator met jullie in gesprek over alles wat er geregeld moet worden. Op basis van jullie beider belangen proberen jullie gezamenlijk tot afspraken te komen. De scheidingsmediator kan je uiteraard informeren over wat er komt kijken bij het regelen van een echtscheiding. Op basis van de eerdere gesprekken weten jij en je aanstaande ex-partner misschien al wel hoe jullie de scheiding geregeld willen hebben. Bovendien is de kans het grootst dat de verstandhouding niet verstoord wordt door ruzies over financiën en juridische zaken wanneer jullie je hierin laten bijstaan door een scheidingsmediator.
Houdt er echter rekening mee, dat steeds meer mensen zich mediator of scheidingsbemiddelaar noemen. Doordat dit vrije beroepen zijn, mag dit ook. Een goede scheidingsmediator herken je echter aan het landelijke keurmerk en is MfN gecertificeerd. Dit is ook meteen het grote verschil met een scheidingsbemiddelaar – hiervoor geldt het keurmerk en de certificering dus niet. Zorg er dan ook voor dat je voor een erkende mediator kiest, zodat je verzekerd bent van de best mogelijke begeleiding.
De echtscheidingsadvocaat
Je kan ook gezamenlijk één advocaat/mediator inschakelen. Deze advocaat/mediators begeleiden scheidingen zoals mediators dat doen. Maar hebben doorgaans meer procesrechtelijke en financiële kennis. Bekijk voor een overzicht van familierecht advocaten de site van de vereniging van Familierecht Advocaten en Scheidingsmediators.
Hoewel het verstandig is om altijd te kiezen voor de meest harmonieuze oplossing in een scheiding – zeker wanneer er kinderen in het spel zijn – komt het nog vaak voor dat een goed gesprek tussen de partners niet meer mogelijk is. Wanneer een advocaat/mediator geen hulp (meer) kan bieden, wordt het tijd beide een eigen advocaat in te schakelen.
Beiden een eigen echtscheidingsadvocaat
Als je beide een eigen advocaat inschakelt is het verbeteren van de verhoudingen doorgaans een gepasseerd station. Je gaat dan met elkaar in gevecht en een vechtscheiding ligt op de loer. Omdat jij en je ex-partner allebei een eigen advocaat nodig hebben, zullen de kosten aanzienlijk hoger oplopen dan bij het inschakelen van een scheidingsmediator/advocaat die jullie allebei helpt.
Waarom dat toch voor een scheidingsadvocaat kiezen? Omdat dit soms gewoon nodig is. Wanneer ruzies zo hoog opgelopen zijn en er sprake is van een vechtscheiding, is de kans op een ‘gewone’ communicatie veelal verkeken. Een advocaat behartigt jouw belangen en zorgt ervoor dat de scheiding zo snel mogelijk geregeld wordt. Ook helpt hij of zij met het op- en vaststellen van omgangsregelingen met de kinderen, de kinder- en/of partneralimentatie, de boedelverdeling en afspraken rondom het pensioen.
Schakel je een scheidingsadvocaat in, houdt er dan wel rekening mee dat de behaalde resultaten ook tegen kunnen vallen. Een rechter doet immers uitspraak in de scheiding en die kan de zaken nu eenmaal anders zien dan jij – ook al denk je volledig in je recht te staan.
4 voordelen op een rij
Of je nu de hulp van een mediator of advocaat nodig hebt het loont in ieder geval de moeite om bij een scheiding de hulp van een professional in te schakelen. Je wilt immers niets liever dan dat alles geregeld wordt en zo snel mogelijk achter de rug is. De begeleiding van een expert biedt je dan ook verschillende voordelen:
- Je hebt één contactpersoon waarbij je terecht kunt met je vragen. Is de expertise van iemand anders nodig, dan verloopt het contact met hen via jouw mediator of scheidingsadvocaat.
- Je bent verzekerd van een goed advies over zaken waarvan je waarschijnlijk weinig kaas hebt gegeten – zoals de juridische en financiële gevolgen van een echtscheiding.
- Iemand anders neemt al het regelwerk voor je uit handen. Zo hoef jij je niet druk te maken over het in orde maken van alle papieren, maar kun je je richten op je eigen emoties, op (indien aanwezig) de kinderen en het vinden van je draai in je nieuwe leven.
- Door een expert in te schakelen die al vaker met dit bijltje heeft gehakt, weet je zeker dat het traject snel en deskundig uitgevoerd wordt. Je bent dus niet onnodig lang in een vervelende echtscheidingsprocedure verwikkeld.
Professionele ondersteuning, eigenlijk onmisbaar
Het mag duidelijk zijn: iedereen die gaat scheiden is gebaad bij een snelle afwikkeling van de echtscheiding en bij een goede verstandhouding tussen de beide partners. Zeker wanneer jullie samen kinderen hebben, is het van het grootste belang dat de gevolgen van de scheiding zo klein mogelijk voor hen blijven. Juist in dit soort situaties is de hulp en ondersteuning van een derde partij zo goed als onmisbaar.
Ga jij scheiden? Probeer het dan niet in je eentje te doen, maar vertrouw op de expertise van een professional!
Ferdinand - 6 nov 2018
Goed om te weten welke expert of advocaat je moet inschakelen bij een scheiding. Een vriend van mij gaat scheiden en ik help hem met de zaken regelen. Interessant dat er maar één advocaat nodig is wanneer er nog enige harmonie is tussen het (ex-)echtpaar.