Menu

Gratis voorbeeld ouderschapsplan

2 reacties
gratis ouderschapsplan

Alle  ouders die samen het gezag hebben over hun minderjarige kinderen en die uit elkaar gaan, zijn  verplicht om een ouderschapsplan op te stellen. Dit geldt zowel bij uiteengaan na samenwonen, ontbinding van een geregistreerd partnerschap als bij echtscheiding.

De inhoud van het ouderschapsplan

In een Ouderschapsplan maken ouders die gaan scheiden afspraken over alle denkbare onderwerpen die de kinderen raken. Zoals wanneer ze bij welke ouder verblijven, bij wie ze worden ingeschreven, hoe de dagelijkse zorg eruit ziet. Hoe ze met opa en oma contact kunnen onderhouden. Maar ook op welke manier keuzes worden gemaakt ten aanzien van school en/of studie en, om nog maar eens iets te noemen; piercings en tatoeages…. En natuurlijk de financiële afspraken. Het zijn afspraken tussen de ouders, maar zij moeten wel met de kinderen worden besproken op een voor hun leeftijd en ontwikkeling adequate wijze. De kinderen van 12 jaar en ouder kunnen een zogenaamde Kindverklaring ondertekenen, waaruit blijkt dat zij kennis hebben genomen van de afspraken die hun ouders hebben gemaakt en dat zij daarin gekend zijn.

Dat wil overigens niet zeggen dat kinderen vanaf 12 jaar standaard zelf kunnen kiezen bij welke ouder zij zouden willen wonen, een hardnekkig misverstand. Zij kunnen zich vanaf die leeftijd wel tot de rechter wenden met het verzoek te worden gehoord. De rechter houdt bij het nemen van zijn beslissing rekening met de belangen van het kind.

Voorbeeld ouderschapsplan

Het Ouderschapsplan wordt doorgaans als bijlage aan het convenant gehecht. Dit Voorbeeld Ouderschapsplan is tot stand gekomen doordat wij er als mediators jarenlang mee hebben gewerkt en aan hebben geschaafd. Wij denken dat dit model vrij compleet is, maar vul het gerust aan met punten die je mist. Onderaan de pagina met het Voorbeeld Ouderschapsplan kan je een reactie achterlaten met eventuele aanvullingen. Daar kunnen anderen dan ook weer mooi hun voordeel mee doen. Wij delen graag dit model met je.

Voor wie is het ouderschapsplan verplicht

Het ouderschapsplan wordt verplicht voor ouders die uit elkaar gaan en allebei het gezag over hun kind(eren) hebben. Dat betekent dat het plan door beide ouders verplicht opgesteld moet worden in de volgende situaties:

Bij de echtscheiding; De scheiding van tafel en bed;Bij de ontbinding van een geregistreerd partnerschap; enBij de beëindiging van het samenwonen van de (gezaghebbende) ouders.De regeling gaat ervan uit dat beide ouders na de scheiding gezamenlijk verantwoordelijk blijven voor de kinderen. Als zij samen het gezag houden dan zijn goede afspraken belangrijk om problemen in de toekomst te voorkomen. Niet alle ouders zijn echter in staat afspraken te maken over hun scheiding, of om conflicten op te lossen die ontstaan na het uit elkaar gaan. Hulp van derden is dan gewenst. Bij het opstellen van het ouderschapsplan kan een mediator daarom behulpzaam zijn.

Succes ermee!

Voorbeeld Ouderschapsplan

REACTIES

Profielfoto van Marc

Marc - 18 feb 2016

Goedemiddag! Ik ben vader van twee zonen, 12 en 9 jaar oud. Hoewel ik, voor de scheiding, aantoonbaar, iedere donderdag en vrijdagmiddag thuis was heeft de rechter besloten dat de kinderen slechts iedere donderdag en eens per twee weken het weekend bij mij zijn. Inmiddels zijn we twee jaar verder. Het gaat goed met de jongens. Ik zou graag de zorgverdeling uitbreiden. Temeer omdat mijn ex-vrouw op geen enkele wijze een informele uitbreiding toe staat. Voorstellen om middels mediation tot een oplossing te komen worden door mijn ex naast haar neergelegd. Wat zijn de ervaringen?

Esther Van Gestel - 1 sep 2016

Beste Marc, Ik ben net op deze site terechtgekomen en zie je vraag. Wellicht wat achterhaald nu het alweer september is, maar misschien toch goed voor je om te weten. Hebben jullie in een ouderschapsplan opgenomen dat jullie bij onenigheid over de uitvoering of aanpassing van het ouderschapsplan, eerst met elkaar in overleg zullen gaan en anders bemiddeling zullen inschakelen? Zo ja, dan kun je je ex-vrouw daar nogmaals op wijzen en haar verzoeken om alsnog mediation te proberen. Weet ook dat Rechtbanken steeds vaker partijen richting een mediator sturen. Weet zij waarom je graag een extra dag zou willen afspreken? Heeft zij misschien een zorg, waardoor ze niet openstaat voor een wijziging? Zou het lukken dat met haar te bespreken? In jullie geval ligt er, als ik het goed begrijp, een beschikking van de Rechtbank waarin de zorgregeling is vastgelegd. En dan is het best heel lastig om via de rechtbank een wijziging te krijgen. Je kinderen, in elk geval je oudste zoon, is op een leeftijd dat hij wel een stem krijgt over waar hij, hoe vaak wil verblijven, maar deze zal niet zomaar doorslaggevend zijn. Daarnaast, kan het ook heel belastend zijn voor een kind om door een rechter gehoord te worden. Hij kan het ervaren als verraad naar een van de ouders, het loyaliteitsconflict ligt op de loer. En is dat in zijn belang? Waarschijnlijk wil je hem buiten enige vorm van onenigheid tussen zijn ouders houden. Het blijft het belangrijkst om te kijken naar het welzijn en de belangen van de kinderen. Hoe werkt de zorgregeling voor hen? Zijn zij hier blij mee en is het handig en fijn voor hen? Het is goed om je af te vragen wat je wilt bereiken en waarom. Gelukkig hangt de goede band tussen ouder en kind niet puur af van de uren die je samen doorbrengt en als het goed is hebben jullie als ouders nog steeds gezamenlijk gezag en dus overleg, zodat jullie als ouders wel samen blijven beslissen over jullie kinderen. Veel sterkte! Esther

REAGEER OP DEZE BLOG

Laat ook van je horen!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


drie × 3 =




Veel gelezen blogs

Scheiden en nu? Je scheiding aanvragen, hoe doe je dat? Alles wat je wil weten over alimentatie Partneralimentatie gaat van twaalf naar vijf jaar Alles over partneralimentatie Alles over kinderalimentatie Kinderalimentatie en de nieuwe partner; hier moet je op letten! Alimentatie berekenen 13 tips voor gescheiden ouders 5 super tips voor het opstellen van het ouderschapsplan Co ouderschap, wat houdt dat precies in? Rechten van vader bij de omgangsregeling Toestemmingsformulier om te reizen met kind na scheiding Echtscheiding en hechting bij baby’s en peuters Verwerking van je scheiding Zo heb ik de eenzaamheid na de scheiding overwonnen Wat is een vechtscheiding nou eigenlijk? Wanneer mag ik weer moeder zijn? Frances blogt over ouderverstoting Narcisme in je relatie: herken de 3 fases Gaslighting en narcisme. Hoe ga je daar het beste mee om? Wat doet een mediator nou eigenlijk? Rechten van het kind (12-18 jaar) bij de scheiding Wat is narcisme?

Vlog

Bij een relatiecrisis of conflictscheiding gaat het vaak mis omdat de echte kernproblemen onbesproken blijven, wat leidt tot escalatie en afstand. Met de KernAanpak pakken we juist die onderliggende oorzaken aan. We zorgen ervoor dat de echte issues besproken worden, wat leidt tot beweging en hernieuwde verbinding tussen de partners, of je nu samen verdergaat Lees verder >
Hoi, ik ben Annelies Hulsker en ik nodig je uit om lid te worden van onze Community om in contact te komen met andere ervarensdeskundigen.
Hoi, ik ben Elske Damen, wij willen je helpen om de periode tijdens en na je scheiding net wat makkelijker te maken, ik wens je veel plezier op deze site.