Menu

Steunende woorden in moeilijke echtscheidingstijden…

1 reactie
steunende woorden bij echtscheiding

Een beetje steunende woorden kun je wel gebruiken..

Steun in de (echt)scheidingsperiode. Wat kun je dat ontzettend nodig hebben in deze ingewikkelde fase in je leven. Dan is het fijn om te merken dat er familie, vrienden en kennissen er voor je zijn. Ook vaak vanuit een onverwachte hoek wordt er hulp aangeboden of kun je je verhaal kwijt. Vooral dat laatste. Je verhaal kwijt kunnen. Want ja, elke ex-echtgenoot heeft zijn of haar eigen persoonlijke verhaal ten aanzien van de scheiding. Als MfN Registermediator luisteren wij dagelijks naar al deze verschillende verhalen en belevingen. Luisteren en vragen stellen, op neutrale wijze, met een open mind en vooral nergens een oordeel over vellen. En al helemaal geen oordeel over deze kwetsbare mensen die bij ons aan de mediationtafel zitten. Dat laatste is van levensbelang. Voor het behoud van onze neutraliteit, vanuit respect voor de mensen.

Geen beoordeling of veroordeling

Wat zou het mooi zijn wanneer in tijd van scheiding iedereen om jou en je (ex)partner heen een dergelijke houding zou kunnen aannemen.

Want als kwetsbare scheidende zit je echt niet op te wachten op een beoordeling. Of erger nog, op een veroordeling. Er zal ongetwijfeld veel gebeurd zijn in de periode voorafgaand aan de scheiding. Gebeurtenissen staan nooit op zichzelf in een periode van hoogoplopende emoties, verdriet, verliezen en conflicten. Een beetje steun kun je dan dus wel gebruiken. Steun wordt door de omgeving op verschillende manieren betuigd. Vooral Familie, ouders, vrienden kiezen vaak voor steun aan juist die ex-partner die men het meest aan het hart ligt. Dat kan logisch lijken en is ook op zijn plaats, mits zij je als persoon steunen en niet het conflict. Dat is namelijk een groot verschil.

Praktijkvoorbeelden

Zomaar een paar praktijkvoorbeelden:

Steun je het conflict of steun je de persoon?

Moeder tegen haar zoon: “Altijd al geweten dat zij achter jouw geld aanzat”

of: “Wat vervelend voor je dat er nu door de scheiding financiële problemen zijn ontstaan”

Op een begrafenis: “Bij een condoleance wordt de ex man door vrienden van vrouw uitdrukkelijk niet gecondoleerd in de rij nabestaanden”

of: “De vrienden van de ex vrouw hebben niets te maken met het conflict en uiten door condoleren van de ex man hun respect voor zijn verdriet om de overledene”

Op een verjaardagsfeestje: “Wat een verhaal over die ex van jou.. als ik haar tegenkom in de supermarkt negeer ik hem gewoon!

of: “Goh, ik hoor hoeveel verdriet je er van hebt, nu je dit verhaal vertelt over jullie scheiding. Ik kom haar wel eens tegen, in de supermarkt. Wat moeten jullie beiden een zware tijd door zeg!”

Openlijk gesteunde conflicten

Openlijk gesteunde conflicten zorgen ervoor dat ze groeien en zelfs verschrikkelijk uit de hand kunnen lopen! Denk bijvoorbeeld maar eens aan de kracht van Facebook… Houd het daarom dus vooral klein, bewaak jullie scheidingsperiode samen opdat openlijk gesteunde conflicten een zorgvuldige afhechting van een liefdesrelatie zo min mogelijk in de weg kunnen staan. Laat jullie omgeving weten dat de steun gewaardeerd wordt aan jullie beiden als persoon en niet door het openlijk negatief beoordelen van een van jullie beiden. Corrigeer je omgeving wanneer je merkt dat zij niet jou, maar jullie conflict steunen. En wanneer je samen kinderen hebt… dan zijn jullie het zelf maar is ook zeker iedereen om je heen dit zelfs aan hen verplicht!

Eemland Mediation

REACTIES

Han - 11 sep 2019

Hoe naar het voor de betrokkenen ook is niet mee bemoeien je krijgt nooit te weten hoe het echt zit. Bv mijn vrouw die tot mijn grote verdriet is overleden moest en zou altijd mensen helpen die zielig waren niks mis mee zou je zeggen. Zij trok die figuren aan en had gewoon niet in de gaten dat ze gebruikt werd. Er was een man die regelmatig bij haar op het werk kwam die op een zielige manier aan haar vertelde dat hij in scheiding lag Natuurlijk mijn vrouw kon niet anders en moest hem weer steunen ik was het daar totaal niet mee eens, dat resulteerde in soms een cadeautje voor haar een vele gesprekken per telefoon op zondag waar ik gewoon bij zat er werd niets raars gezegd gewoon een gesprek maar ik werd er dood ziek van Ik heb er toen gevraagd alsjeblieft stop hier mee of heb je een verhouding met die knaap zeg het dan Zij heeft altijd beweerd van niet maar door al dat gedoe gaf het mij een rot gevoel. De telefoontjes waren afgelopen gaf mij weer wat rust in mijn kop tot op gegeven moment hij belde of we mee gingen naar het bloemen corso in Haarlem Mijn vrouw vroeg wat moet ik nu doen heb jij zin om te gaan ik helemaal niet maar ja ze kon geen nee zeggen he zo was zij niet dus wij naar de afgesproken plaats. Ze ziet die vent staan en vliegt hem om zijn nek o wat leuk om je weer te zien, ze had me op dat moment beter gelijk dood kunnen schieten. Zij heeft later thuis haar excuus aan geboden voor dat rare gedrag maar dat gedrag heeft mij kapot gemaakt jaren is dat in mijn hoofd gebleven. Ik weet zeker dat zij niets met dat zielige figuur had zo was zij niet maar ik weet ook zeker dat hij dat wel probeerde . Zelfs nu na haar dood zij is gestorven aan kanker een jaar lang heb ik haar verzorgd en verpleegt en ze is thuis in mijn armen overleden En nu komen al die rot herinneringen weer boven kan ze niet verwerken en kan er niet meer over praten . Misschien een raar en warrig verhaal maar ik wil er alleen maar mee zeggen. Bemoei je er niet mee ten eerste jij geeft maar aan een steun dus de ander is dan de slechte van de twee maar hoe weet jij dat he Je er te diep in mee bemoeien kan ook je eigen relatie een flinke deuk geven gewoon omdat dat je constant een ander probeert te helpen.

REAGEER OP DEZE BLOG

Laat ook van je horen!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


2 + drie =




Veel gelezen blogs

Scheiden en nu? Je scheiding aanvragen, hoe doe je dat? Alles wat je wil weten over alimentatie Partneralimentatie gaat van twaalf naar vijf jaar Alles over partneralimentatie Alles over kinderalimentatie Kinderalimentatie en de nieuwe partner; hier moet je op letten! Alimentatie berekenen 13 tips voor gescheiden ouders 5 super tips voor het opstellen van het ouderschapsplan Co ouderschap, wat houdt dat precies in? Rechten van vader bij de omgangsregeling Toestemmingsformulier om te reizen met kind na scheiding Echtscheiding en hechting bij baby’s en peuters Verwerking van je scheiding Zo heb ik de eenzaamheid na de scheiding overwonnen Wat is een vechtscheiding nou eigenlijk? Wanneer mag ik weer moeder zijn? Frances blogt over ouderverstoting Narcisme in je relatie: herken de 3 fases Gaslighting en narcisme. Hoe ga je daar het beste mee om? Wat doet een mediator nou eigenlijk? Rechten van het kind (12-18 jaar) bij de scheiding Wat is narcisme?

Vlog

Bij een relatiecrisis of conflictscheiding gaat het vaak mis omdat de echte kernproblemen onbesproken blijven, wat leidt tot escalatie en afstand. Met de KernAanpak pakken we juist die onderliggende oorzaken aan. We zorgen ervoor dat de echte issues besproken worden, wat leidt tot beweging en hernieuwde verbinding tussen de partners, of je nu samen verdergaat Lees verder >
Hoi, ik ben Annelies Hulsker en ik nodig je uit om lid te worden van onze Community om in contact te komen met andere ervarensdeskundigen.
Hoi, ik ben Elske Damen, wij willen je helpen om de periode tijdens en na je scheiding net wat makkelijker te maken, ik wens je veel plezier op deze site.