De eerste aanblik van je naakte vinger wanneer je hebt besloten je trouwring niet meer te dragen, kan soms pijnlijk zijn. Het voelt raar zonder de ring die je ooit met liefde droeg. In plaats van het verdringen van deze negatieve gedachten en emoties door je trouwring weg te gooien, te verpatsen of goed op te bergen om niet meer mee geconfronteerd te worden, kun je de ring ook gebruiken om emoties juist draagbaar te maken, het acceptatieproces te bespoedigen en zelfs nieuwe mogelijkheden te zien.
Eerste emotionele fase
Wanneer je gaat scheiden doorloop je diverse emotionele fases die vergelijkbaar zijn met een rouwproces. Eerst zijn veel mensen die verlaten worden in ontkenning, gevolgd door boosheid wanneer het besef steeds meer komt dat de scheiding een feit is. Daarna ontstaat vaak verdriet, omdat je beseft dat je je partner en het leven dat je met hem of haar had opgebouwd, toch écht moet loslaten. Met de eenzaamheid die je vervolgens ervaart ontstaat dikwijls het gevoel van machteloosheid en onverschilligheid, vergelijkbaar met een depressie. Wellicht houd je het liefst een lange winterslaap tot de ergste storm is gaan liggen en je gevoelens op de achtergrond raken.
Oriëntatie op de toekomst
Gelukkig is er licht aan het eind van de tunnel en kun je na een bepaalde periode van verwerking weer positief naar de toekomst kijken en werkelijk een nieuw leven opbouwen. In de eerste emotionele fases van een scheiding is het belangrijk om de rust te bewaren en je hoofd koel te houden. Wanneer je eraan toe bent om je te oriënteren op de toekomst, is het goed om na te denken hoe je deze periode op een positieve manier achter je kunt laten. Het laten vermaken van de trouwringen, met of zonder je ex, kan hierbij helpen.
Nieuwe positieve associatie trouwring
Waar trouwringen tijdens je huwelijk een symbool van liefde en verbinding vormden, kun je er tijdens en na een scheiding heel anders tegenaan kijken. Het is nu een symbool van bijvoorbeeld woede, verdriet of frustratie. Om deze negatieve associaties om te zetten naar gedachten waar je juist positiviteit en kracht uit haalt, is het belangrijk om je verhaal te doen. Vertel over de vervelende en moeilijke momenten van jullie huwelijk, maar probeer ook de positieve momenten te herinneren, wat je van dit huwelijk geleerd hebt, hoe je deze kennis gaat toepassen in de toekomst en welke mogelijkheden er nu weer voor je open staan.
In het atelier van Sieraad Laten Maken van goudsmid en sieraadontwerpster Marijke Mul werken goudsmeden die gespecialiseerd zijn in het ontwerpen, maken en vermaken van sieraden naar aanleiding van iemands verhaal en emotie. Marijke: “Geregeld krijgen wij mensen over de vloer die in scheiding liggen of gescheiden zijn en iets met hun trouwringen willen, zij het voor henzelf of voor hun kinderen. In het meest gunstige geval kan dit in harmonie tussen de exen, maar soms ook niet en dan komen mensen alleen of alleen met hun kinderen.”
Van trouwring tot nieuw sieraad met een verhaal
Door middel van een gesprek van zo’n 1,5 uur waarin mensen hun verhaal vertellen, ontstaat er een bijzonder en uniek ontwerp dat uiteindelijk leidt tot een persoonlijk nieuw sieraad. Door het bewustzijn van het verhaal en de positieve associaties achter het nieuwe sieraad, raken negatieve emoties sneller op de achtergrond. Zo helpt het vermaken van je trouwring bij het verwerkingsproces.
Benieuwd naar de mogelijkheden? Kijk op www.sieraadlatenmaken.nl voor diverse voorbeelden.
matty toorenburg - 1 jun 2017
Hallo, Ik geloof in de 1000 dagen rouw. Dat is een gebruik om na 1000 dagen een herdenkingsmoment te maken rond bv overlijden of zoals in mijn geval 1000 dagen na mijn echtscheiding. Op die dag heb ik mijn veranderde trouwring omgedaan als symbool voor een nieuwe start. Ik was met mijn ring teruggegaan naar de juwelier waar ik hem heb gekocht. Eerst gevraagd wat de ring zou opleveren en met dat bedrag en een kleine bijdrage een nieuwe ring gekocht. Een hele helende ervaring. Het maakte voor mij de cirkel rond