De vakantie én de zon hebben hopelijk ons energiepeil verhoogd en wellicht nieuwe inzichten in elkaar gegeven. Soms positief, soms minder plezier en vaak weer een stap verder in het ritsen van een nieuw samengesteld gezin. De mogelijkheden die dit kostbare moment u bieden, zijn enorm. Kunst is het dan ook die kostbare gelegenheid met vele handen aan te grijpen!
Dit speelt ook voor Suzanne en Karel met hun – schrik niet – jawel zes (stief-) kinderen in de leeftijd tussen de 6 en 14 jaar. U denkt nu wellicht direct: ‘pfffff ……..tropenjaren’ en daarmee slaat u de bekende hamer op zijn kop. Tropenjaren maar dan niet langer meer met hoofdletter T. De jaren van doorploegen liggen inmiddels achter dit drukke, kleurrijke, samengesteld gezin.
Juist daarom pakten Suzanne en Karel deze zomer groots uit. Maar liefst drie weken lang huurden zij een huis aan het water in Friesland; zon, water, speeltuinen, bootjes, geen-klok- om-de-nek, typische Friese tradities als skûtsjesilen, ringrijden en fierljeppen stonden garant voor de nodige afleiding.
Of het nu de buitenlucht was of de lange periode met elkaar, wie zal het zeggen. Voor Suzanne en Karel was het een schot in de roos, een professioneel darter zou er jaloers op zijn geweest. Suzanne had er eerlijk gezegd wel tegenop gezien: ‘als het allemaal maar goed gaat’. De reden dat zij het toch aandurfden was met name dat Friesland niet ver rijden was en als het niet goed zou gaan, zij – in wat voor een samenstelling dan ook – op konden breken. Gewoontes en eigenaardigheden hadden duidelijk de tijd gekregen om te kunnen beklijven en te accepteren van elkaar.
Voordat de vakantie aanbrak spraken wij elkaar. Het idee werd geboren om een soort van escapespel te bedenken waar iedereen aan deel zou nemen. Zoals ieder spel, had ook dit spel duidelijke regels nodig. Spelregels die met elkaar werden samengesteld. Geen spel zonder ‘u gaat terug naar af en gaat niet langs start’ of op het ganzenbord ‘richting de put’:
Afspraken niet nakomen: 2 rode stippen
Kamer niet opruimen: 1 rode stip
Bord niet leegeten: 1 rode stip
De truc zat hem in het verdienaspect oftewel de andere kant van de wip:
Samen iets doen: 3 groene stippen
Afspraken nakomen: 2 groene stippen
Boodschappen doen: 1 groene stip
Enfin bedenkt u zelf maar wat hier nog meer had kunnen staan. Iedere avond na het avondeten en opruimen (1 groene stip) stonden de kinderen ‘gewapend’ met hun rode en groene stippenvellen klaar. De doorgaans zo verschrikkelijke lelijke meterkastdeur was beplakt met een groot vel, waarop alle stippen links en rechts van de barometer konden worden geplakt. Het nodigde iedereen uit (ja ook de ‘jullie-begrijpen-kinderen-niet-ouders’) het meest positieve in zich naar voren te brengen.
Voor dit kakelbonte samengesteld gezin is het een uitdaging geworden om deze positiviteit naar de toekomst toe vast te houden. De barometer is dan ook ingepakt en wel van vakantie teruggekomen en heeft een centrale plek in huis gekregen. Het is omgedoopt tot ‘meet de sfeer’. Iedere 14 dagen zit het gezin om de tafel om met elkaar deze ‘meet de sfeer’ te bespreken. Het doel hiervan is de communicatie zo zuiver mogelijk te houden en kinderen uit te nodigen zaken ook binnen het nieuwe gezin kenbaar te maken. Ieder samengesteld gezin kent het fenomeen ‘doorlaatbare grenzen’. Gebeurtenissen worden vaker (eerst) met de andere ouder besproken, dan met de ouder in het nieuwe gezin. Het is goed dat kinderen bij beiden terecht kunnen.
Mijn tips:
– stel samen duidelijke huisregels vast
– laat iedere ouder zijn/haar eigen kind(eren) opvoeden
– plan een vast moment in om met elkaar positieve en negatieve zaken te bespreken
– spreek niet negatief over de andere ouder
– gun het tijd en verwacht niets van een stiefband (probeer onvoorwaardelijk te zijn)
REAGEER OP DEZE BLOG