Menu

Zo komt de alimentatie tot stand

1 reactie
alimentatie

“Doordat we onze scheiding op een vriendschappelijke manier konden regelen, was het puntje alimentatie geen lastig ding om samen te bespreken. We waren het al snel eens met de berekening. Sterker nog: ieder jaar als de indexering bekend is, gaan mijn ex en ik een hapje eten en nemen we de hoogte van de alimentatieregeling door en bekijken we of zaken enorm veranderd zijn en of een wijziging alimentatie noodzakelijk is” Karin (39), Rotterdam.

Scheiden en alimentatie. Een onderwerp waar niet genoeg aandacht aan besteed kan worden tijdens een echtscheidingsprocedure. De alimentatieregeling is een van de belangrijkste zaken tijdens een scheiding en zorgt tevens voor de meeste ophef. Het is belangrijk dat je precies weet hoe alimentatie aanvragen werkt en op welke manier het alimentatiebedrag tot stand komt zonder dat er onenigheid ontstaat.

Wanneer betaal je alimentatie?

Tijdens een huwelijk of geregistreerd partnerschap, geldt een wederzijdse onderhoudsplicht. Je moet elkaar ondersteunen in de kosten van elkaars levensonderhoud en dat van de kinderen. Wanneer je uit elkaar gaat, blijft de onderhoudsplicht gelden. Er wordt een financiële regeling getroffen waarbij een van de partijen geld ontvangt naar aanleiding van een alimentatieberekening.

Welke soorten alimentatie zijn er?

We kennen in Nederland twee soorten van echtscheidingsalimentatie: kinderalimentatie en partneralimentatie. Je hebt dus een aantal rechten en plichten ten aanzien van alimentatie na scheiden. We zetten ze even op een rij.

Kinderalimentatie is verplicht

Na de scheiding blijf je als ouders de zorgplicht dragen over de kinderen. Een berekening voor de kinderalimentatie bij minderjarige kinderen is dan ook verplicht om de hoogte van de alimentatie te kunnen bepalen. Deze moet goed doordacht zijn zodat een rechter deze kan goedkeuren. Kinderen moeten in staat worden gesteld om alles te kunnen blijven doen wat ze voor de scheiding ook deden. Hiervoor moet de kinderalimentatie toereikend zijn. Denk hierbij niet alleen aan eten, drinken, kleding en kinderopvang, maar ook zwemles, sport, kinderfeestjes, enzovoort. Zodra je kind 18 wordt, is het volgens de wet meerderjarig. De kinderalimentatie is verplicht tot het 21elevensjaar. Ook bij co-ouderschap.

Tip voor ouders met co-ouderschap: Wanneer je de zorgplicht draagt over één minderjarig kind, schrijf deze dan in bij de partner met het laagste inkomen. Op deze manier ontvang je een hoger kindgebondenbudget. Heb je meerdere kinderen, schrijf ze dan in op verschillende adressen zodat je voor beiden een kindgebondenbudget ontvangt. De kinderbijslag kan je altijd verdelen aangezien dit niet op inschrijving gaat. Maak een proefberekening op toeslagen.nl voor een indicatie!

Partneralimentatie is niet verplicht

Kinderalimentatie gaat altijd vóór partneralimentatie. Partneralimentatie is niet verplicht maar een alimentatieberekening t.b.v. het convenant wel. Je kunt niet zomaar zeggen: ‘’ik betaal geen partneralimentatie’’. Dit moet je voor de rechter kunnen onderbouwen en bewijzen dat je er beiden vanaf ziet.

Let op: Mocht één van de partners na de scheiding in de bijstand belanden, hebben gemeenten het recht om een bijstandsuitkering te verhalen op een ex-partner, als die voldoende verdient.

Zodra degene die partneralimentatie ontvangt gaat trouwen of samenwonen, vervalt de alimentatieregeling. Ze vormen dan een nieuw huishouden met eigen inkomsten met hun nieuwe partner. Wanneer je ex geen nieuwe relatie krijgt, vervalt de alimentatieplicht na 12 jaar. In 2020 komt er een nieuwe partneralimentatieregeling en wordt de termijn verkort. Iemand moet zijn minder verdienende ex-partner vanaf het moment van echtscheiding de helft van het aantal huwelijksjaren partneralimentatie moet betalen, met een maximum van vijf jaar. Wie vier jaar getrouwd was, moet dus twee jaar geld overmaken. Alles over de nieuwe wetgeving kan je hier terugvinden.

Zo kan je alimentatie aanvragen

Echtscheidingsalimentatie kan je als nevenverzoek indienen bij het verzoek tot echtscheiding. De alimentatie aanvragen kan tijdens de echtscheidingsprocedure. Na de scheiding kan dat ook altijd nog, maar dan moet er wel een nieuwe procedure opgestart worden.

Hoe bereken je alimentatie

Jij en je ex kunnen zelf de partner- en kinderalimentatie berekenen. De rechter kijkt vervolgens of het overeengekomen bedrag reëel is. Als je zeker wil weten dat de rechter akkoord gaat met het overeengekomen bedrag, laat de berekening dan opzetten door een scheidingsspecialist. Met name wanner het gaat over kinderalimentatie. Voor de alimentatieplichtige, wordt er dan eerst een draagkrachtberekening gemaakt. Naast de netto-inkomsten, wordt hiervoor ook naar de vaste lasten gekeken. Let op: Kinderalimentatie gaat altijd vòòr partneralimentatie.

Er is een minimale kinderalimentatieplicht van €25,- per maand per kind bij een netto-inkomen lager dan € 1250,- per maand. Hoe hoog de alimentatie uiteindelijk wordt, hangt af van zaken zoals: de leeftijd van de kinderen, waar ze gaan wonen, het netto-inkomen van de ontvanger, het netto-inkomen van de betaler, het netto gezinsinkomen en hoeveel kind gebonden budget er beschikbaar is. Aan de hand van een behoeftetabel kun je de algemene behoefte van een kind bepalen en samen met de draagkrachtberekening moet de uiteindelijke alimentatieberekening worden gemaakt.

Wil je weten hoeveel alimentatie jij zou moeten betalen? Neem dan vrijblijvend contact op met een van de online scheiden specialisten via Judex Zij kunnen je heel gemakkelijk helpen met zowel de partner, als kinderalimentatie berekening. Op deze manier hoef je zelf niet aan het rekenen, wel zo gemakkelijk.



REACTIES

Mirjam - 21 mrt 2019

Deze wet is toch nog niet aangenomen door de 1e kamer?

REAGEER OP DEZE BLOG

Laat ook van je horen!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


× 6 = achtenveertig




Veel gelezen blogs

Scheiden en nu? Je scheiding aanvragen, hoe doe je dat? Alles wat je wil weten over alimentatie Partneralimentatie gaat van twaalf naar vijf jaar Alles over partneralimentatie Alles over kinderalimentatie Kinderalimentatie en de nieuwe partner; hier moet je op letten! Alimentatie berekenen 13 tips voor gescheiden ouders 5 super tips voor het opstellen van het ouderschapsplan Co ouderschap, wat houdt dat precies in? Rechten van vader bij de omgangsregeling Toestemmingsformulier om te reizen met kind na scheiding Echtscheiding en hechting bij baby’s en peuters Verwerking van je scheiding Zo heb ik de eenzaamheid na de scheiding overwonnen Wat is een vechtscheiding nou eigenlijk? Wanneer mag ik weer moeder zijn? Frances blogt over ouderverstoting Narcisme in je relatie: herken de 3 fases Gaslighting en narcisme. Hoe ga je daar het beste mee om? Wat doet een mediator nou eigenlijk? Rechten van het kind (12-18 jaar) bij de scheiding Wat is narcisme?

Vlog

Bij een relatiecrisis of conflictscheiding gaat het vaak mis omdat de echte kernproblemen onbesproken blijven, wat leidt tot escalatie en afstand. Met de KernAanpak pakken we juist die onderliggende oorzaken aan. We zorgen ervoor dat de echte issues besproken worden, wat leidt tot beweging en hernieuwde verbinding tussen de partners, of je nu samen verdergaat Lees verder >
Hoi, ik ben Annelies Hulsker en ik nodig je uit om lid te worden van onze Community om in contact te komen met andere ervarensdeskundigen.
Hoi, ik ben Elske Damen, wij willen je helpen om de periode tijdens en na je scheiding net wat makkelijker te maken, ik wens je veel plezier op deze site.