Menu

Kinderalimentatie en opnieuw samenwonen

1 reactie
kinderbijslag en opnieuw samenwonen

Kinderalimentatie en opnieuw samenwonen

Wij krijgen heel vaak de vraag of samenwoning van een van de twee ouders gevolgen heeft voor de kinderalimentatie. Zie ook alle vragen onder de blog Kinderalimentatie en de nieuwe partner. De Alimentatiespecialist legt uit:

Dit hangt af van de samenlevingsvorm en van kinderen die in het gezin (gaan) verblijven;

Alleen de samenwoning op zich heeft geen consequenties. Maar als iemand trouwt of een geregistreerd partnerschap aangaat wordt hij/zij stiefouder over de in het gezin verblijvende kinderen, en daarmede onderhoudsplichtig.

Voorbeeld I.

Ton en Marie hebben 2 kinderen, die na de scheiding bij Marie verblijven.

Tom betaalt kinderalimentatie aan Marie.

Nu gaat Marie trouwen met John, John heeft geen kinderen.

John wordt door het huwelijk stiefvader over de kinderen van Marie die bij hen in het gezin verblijven.

Dat heeft dus gevolgen voor de draagkracht van Marie.

Voorbeeld II.

Fred en Astrid hebben 2 kinderen, Jaap en Anja, die na de scheiding bij Astrid verblijven.

Fred betaalt kinderalimentatie aan Astrid.

Nu gaat Fred trouwen met Femke, Femke heeft één dochter, Rosie, die nu bij Fred en Femke woont.

Fred wordt door het huwelijk stiefvader over Rosie.

De draagkracht van Fred moet nu verdeeld worden onder Jaap, Anja en Rosie.

Bij de berekening van nieuwe alimentatie voor Jaap en Anja wordt rekening gehouden met de draagkracht van Fred, met de draagkracht van Astrid en met de draagkracht van Femke en de draagkracht (of bijdrage) van de (biologische) vader Rosie.

Draagkrachtverdelingen.

Betrokkenen bij een herberekening zijn de (stief)ouders van alle direct of indirect betrokken kinderen.

Voor al deze betrokkenen dient de draagkracht te worden vastgesteld.

Voorbeeld, man en vrouw waarbij man de onderhoudsplichtige is.

Bij het bepalen van het aandeel van de ouders (kinderalimentatie) in de behoefte van de kinderen dient de draagkracht van alle onderhoudsplichtigen en de verhouding waarin eenieder tot het kind staat in de beoordeling te worden betrokken. Alvorens de draagkracht van de man en die van de vrouw te vergelijken dient eerst bezien te worden hoe de draagkracht van de man moet worden verdeeld over de andere kinderen voor welke hij onderhoudsplichtig is, dus naast de gezamenlijke kinderen.

Draagkrachtverdeling naar rato van behoefte

De draagkracht van de man dient naar rato van de behoefte verdeeld te worden over zijn al zijn kinderen

Optie I Gezamenlijk draagkracht man en vrouw is voldoende

Indien de draagkracht van de man en de vrouw tezamen voldoende is om in de behoefte van de (gezamenlijke) kinderen te voorzien wordt een draagkrachtvergelijking tussen de man en de vrouw vervaardigd om de nieuwe kinderalimentatie vast te stellen.

Optie II Gezamenlijk draagkracht man en vrouw is onvoldoende

Indien de draagkracht van de man en de vrouw tezamen onvoldoende is om in de behoefte van de gezamenlijke kinderen te voorzien, wordt een draagkrachtvergelijking gemaakt tussen de man en zijn mede-onderhoudsplichtige partner voor zijn andere kinderen om te bezien of de man van het bedrag van zijn draagkracht voor die andere kinderen mogelijk een bedrag overhoudt, dat kan worden aangewend om in de behoefte van de gezamenlijke kinderen te voorzien.

Duidelijkheid in de complexiteit

De berekeningen voor ‘samengestelde’ gezinnen zijn complex. Wij, de Alimentatie Specialist trachten in de rapportages een en ander overzichtelijk en duidelijk te houden zodat ieder een goed inzicht heeft hoe de kinderalimentatie uiteindelijk is bepaald.

Meer informatie?

Voor berekeningen en/of meer informatie kan ieder terecht bij info@alimentatiespecialist.nl

REACTIES

Ilse Westerhoff - 27 mrt 2019

De stiefouder is slechts onderhoudsplichtig indien het kind/de kinderen onderdeel uitmaken van het gezin. In mijn geval betekende dat dat mijn partner geen onderhoudsplicht had voor mijn dochter (15) omdat zij slechts om het weekend en de helft van de vakanties bij ons was.

REAGEER OP DEZE BLOG

Laat ook van je horen!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


zeven + 7 =




Veel gelezen blogs

Scheiden en nu? Je scheiding aanvragen, hoe doe je dat? Alles wat je wil weten over alimentatie Partneralimentatie gaat van twaalf naar vijf jaar Alles over partneralimentatie Alles over kinderalimentatie Kinderalimentatie en de nieuwe partner; hier moet je op letten! Alimentatie berekenen 13 tips voor gescheiden ouders 5 super tips voor het opstellen van het ouderschapsplan Co ouderschap, wat houdt dat precies in? Rechten van vader bij de omgangsregeling Toestemmingsformulier om te reizen met kind na scheiding Echtscheiding en hechting bij baby’s en peuters Verwerking van je scheiding Zo heb ik de eenzaamheid na de scheiding overwonnen Wat is een vechtscheiding nou eigenlijk? Wanneer mag ik weer moeder zijn? Frances blogt over ouderverstoting Narcisme in je relatie: herken de 3 fases Gaslighting en narcisme. Hoe ga je daar het beste mee om? Wat doet een mediator nou eigenlijk? Rechten van het kind (12-18 jaar) bij de scheiding Wat is narcisme?

Vlog

Bij een relatiecrisis of conflictscheiding gaat het vaak mis omdat de echte kernproblemen onbesproken blijven, wat leidt tot escalatie en afstand. Met de KernAanpak pakken we juist die onderliggende oorzaken aan. We zorgen ervoor dat de echte issues besproken worden, wat leidt tot beweging en hernieuwde verbinding tussen de partners, of je nu samen verdergaat Lees verder >
Hoi, ik ben Annelies Hulsker en ik nodig je uit om lid te worden van onze Community om in contact te komen met andere ervarensdeskundigen.
Hoi, ik ben Elske Damen, wij willen je helpen om de periode tijdens en na je scheiding net wat makkelijker te maken, ik wens je veel plezier op deze site.