Menu

Helemaal zelf scheiding regelen. Dat kan toch?

zelf scheiding regelen

De juiste hulp zoeken bij scheiden is essentieel voor een vlot en goed verloop van de scheidingsprocedure. Zo heb je voor het aanvragen van een echtscheiding altijd een advocaat nodig maar deze is niet altijd nodig bij het maken van de afspraken. Wanneer heb je dan welke specialist nodig? Kies je niet voor de juiste begeleiding, dan kan het scheidingsproces vertraging oplopen, onnodig veel geld kosten en wellicht maak je dan ook niet de beste afspraken.

Stel jezelf deze kritische vragen

De persoonlijke situatie van ieder scheidend echtpaar is anders. Als je je eigen situatie goed bekijkt, kan je daarna de hulp zoeken die het beste bij jullie past om de scheiding snel en goed te regelen. Een gecertificeerd mediator, gespecialiseerd in online mediation en scheiden, liet ons voor dit artikel weten dat mensen zichzelf de volgende kritische vragen kunnen stellen om een goede inschatting te kunnen maken van de situatie:

  1. Hoe is het contact met je aanstaande ex partner?
  2. Op welke manier communiceren jullie met elkaar?
  3. Zijn jullie het al over een aantal zaken eens of zijn er veel discussiepunten?
  4. Waar gaan deze discussiepunten over?
  5. Zijn er minderjarige kinderen betrokken bij de scheiding?
  6. Hoe verloopt het contact met de kinderen?
  7. Hebben jullie kennis van het invullen van juridische stukken?
  8. Komen jullie in aanmerking voor subsidie?
  9. Weten jullie wat het budget is p.p. voor de kosten van een scheiding?
  10. Hoe willen jullie straks terugkijken op de scheidingsprocedure?

Hoe meer vragen je positief kan beantwoorden, hoe meer je zelf kan regelen. Kan je nog geen antwoord geven op alle vragen of is er op de meeste vragen een negatief antwoord, dan kan het zijn dat je meer ondersteuning nodig hebt.

Zo veel mogelijk zelf scheiding regelen

Ga je zonder ruzie uit elkaar, dan kan je ervoor kiezen je scheiding grotendeels zelf te regelen. Dit is de gemakkelijkste en goedkope manier van scheiden als je op goede voet uit elkaar gaat. Je moet in staat zijn samen alle benodigde documenten in te vullen en goede afspraken te maken over onder andere de verdeling van de inboedel, alimentatie, het ouderdomspensioen, de woning, enzovoort. Als jullie samen (minderjarige) kinderen hebben, is een ouderschapsplan verplicht. Bij een online scheiding worden de benodigde documenten hiervoor beschikbaar gesteld. Als je een paar discussiepunten hebt, lukt online scheiden in de meeste gevallen ook nog. Kies in dat geval wel voor extra online begeleiding zodat je bepaalde zaken kan bespreken met een specialist of jurist.

Ik heb hulp nodig maar van wie?

Je komt er samen niet helemaal uit en er zijn een aantal discussiepunten waar je het met een derde partij over wil hebben. Welke mogelijkheden heb je?

Mediator

Hebben jullie meer dan een paar discussiepunten en wil je er toch samen op een vriendschappelijke manier uit komen? Dan kan je de hulp inzetten van een scheidingsmediator. Scheiden met een mediator werkt alleen als je beiden bereid bent naar elkaar te luisteren en onder begeleiding naar een oplossing wil werken. Een mediator staat neutraal in het proces en bemiddelt tussen jullie beiden. Tijdens de gesprekken helpt de mediator met het maken van de afspraken ten behoeve van het echtscheidingsconvenant en/of het ouderschapsplan. Een echtscheidingsmediator biedt juridische hulp, maar houdt ook rekening met het relationele en emotionele aspect. Mediators werken vaak op uurtarief maar tegenwoordig wordt dit ook vaak aangeboden inclusief de afwikkeling van de scheidingsprocedure.

Scheidingsadvocaat

Als er geen overleg meer mogelijk is, dan zal je beide een advocaat in moeten schakelen om de scheiding te regelen. De advocaten zullen dan gaan bepalen wie waar recht op heeft en proberen dan afspraken te maken. Er zal veel overleg heen en weer plaatsvinden. Als hier geen duidelijke afspraken uit komen, zal er ook in de rechtbank gepleit moeten worden. Een advocaat werkt vaak op een uurtarief van gemiddeld € 150,- tot € 200,- per uur. Je moet je dus wel realiseren dat als je met een advocaat gaat scheiden, dit flink in de papieren kan lopen.

Hulp bij scheiden maar geen budget?

Hebben jullie geen financiële ruimte om hulp in te schakelen bij je scheiding? Dan kan je een jurist laten uitzoeken of jullie in aanmerking komen voor gesubsidieerde rechtsbijstand. Een jurist kan dit voor jullie aanvragen bij de Raad voor Rechtsbijstand. Dit kan je niet zelf doen. Er gelden strenge voorwaarden voor de hoogte van het inkomen voordat de subsidie wordt toegewezen. Kom je in aanmerking, dan worden de advocaat- of mediatorkosten vergoed. Een eigen bijdrage en proceskosten, zoals bijvoorbeeld griffierechten moet je zelf betalen.

Kies niet direct voor de goedkoopste optie

Wil je alles zelf regelen en zo goedkoop mogelijk scheiden? Dan kom je al snel uit bij een online scheiding. Ben je ervan bewust dat de goedkoopste opties bij online scheiden vaak geen juridische controle aanbieden. Check dat dus wel even. Want als het er niet bij zit, moet je wel de kennis en kunde hebben zelf de juridische stukken in te vullen. Heb je dat niet? Kies dan voor een optie waar een juridische check bij in zit. Volgens de mediator die wij spraken voor dit artikel komt dit je altijd ten goede!

‘’ Een convenant kan worden afgekeurd als het juridisch niet goed in elkaar zit. Het document wordt dan teruggestuurd zodat het kan worden aangepast. Dit levert vaak minimaal 2 weken vertraging op en neemt extra kosten met zich mee.’’

Een scheidingsprocedure is dus iets waar veel bij komt kijken. Bij Rechtsinfo vergelijken we verschillende diensten in scheiden met specialisten zoals mediators, advocaten en notarissen die je kunnen helpen bij de afhandeling van de scheiding. Naast alle soorten specialistische hulp bij scheiden, kunnen we je ook helpen bij het vinden van de juiste hulp over hypotheken. Wel zo makkelijk, want een huis is ook onderdeel van de scheiding. Welke hulp bij jou past, is dus afhankelijk van jouw situatie.

Rechtsinfo



REAGEER OP DEZE BLOG

Laat ook van je horen!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


6 − = vier




Veel gelezen blogs

Scheiden en nu? Je scheiding aanvragen, hoe doe je dat? Alles wat je wil weten over alimentatie Partneralimentatie gaat van twaalf naar vijf jaar Alles over partneralimentatie Alles over kinderalimentatie Kinderalimentatie en de nieuwe partner; hier moet je op letten! Alimentatie berekenen 13 tips voor gescheiden ouders 5 super tips voor het opstellen van het ouderschapsplan Co ouderschap, wat houdt dat precies in? Rechten van vader bij de omgangsregeling Toestemmingsformulier om te reizen met kind na scheiding Echtscheiding en hechting bij baby’s en peuters Verwerking van je scheiding Zo heb ik de eenzaamheid na de scheiding overwonnen Wat is een vechtscheiding nou eigenlijk? Wanneer mag ik weer moeder zijn? Frances blogt over ouderverstoting Narcisme in je relatie: herken de 3 fases Gaslighting en narcisme. Hoe ga je daar het beste mee om? Wat doet een mediator nou eigenlijk? Rechten van het kind (12-18 jaar) bij de scheiding Wat is narcisme?

Vlog

Bij een relatiecrisis of conflictscheiding gaat het vaak mis omdat de echte kernproblemen onbesproken blijven, wat leidt tot escalatie en afstand. Met de KernAanpak pakken we juist die onderliggende oorzaken aan. We zorgen ervoor dat de echte issues besproken worden, wat leidt tot beweging en hernieuwde verbinding tussen de partners, of je nu samen verdergaat Lees verder >
Hoi, ik ben Annelies Hulsker en ik nodig je uit om lid te worden van onze Community om in contact te komen met andere ervarensdeskundigen.
Hoi, ik ben Elske Damen, wij willen je helpen om de periode tijdens en na je scheiding net wat makkelijker te maken, ik wens je veel plezier op deze site.