Ben je gescheiden en wil je met de kinderen naar het buitenland? Dan is het verstandig om tijdig de nodige voorbereidingen te treffen. Hieronder vind je tips en handige links.
Inhoud blog
Gezag
Na een echtscheiding behouden de ouders in beginsel het gezamenlijk gezag.
Als jullie niet getrouwd waren en kinderen hebben, dan heeft de moeder automatisch het gezag. Het kan zijn dat jullie na de erkenning ook het gezamenlijk gezag hebben geregeld door dat aan te vragen bij de rechtbank. Is dat niet het geval, dan kan de vader alsnog het gezag aanvragen bij de rechtbank. Wil de moeder daar niet mee instemmen, dan kan de vader via een advocaat een verzoek indienen bij de rechtbank om het gezamenlijk gezag toe te kennen.
Hebben jullie beiden het gezag? In dat geval hebben jullie allebei toestemming van de ander nodig om met de kinderen naar het buitenland te gaan.
Heeft alleen de moeder het gezag? Dan hoeft zij niet de toestemming van de vader te vragen om met de kinderen naar het buitenland te gaan.
Toestemming andere ouder reisdocument
Je kinderen hebben zelf een ID kaart of een paspoort nodig. Check tijdig of de reisdocumenten van je kinderen nog geldig zijn. Voor het aanvragen van een ID kaart of paspoort heb je de toestemming van de andere ouder nodig, als die het gezag over de kinderen heeft.
Toestemming andere ouder vertrek
Heeft de andere ouder het gezag, dan moet je die dus tijdig informeren en vragen om toestemming. De toestemming wordt gegeven door het invullen van het Formulier Toestemming reizen met minderjarigen naar het buitenland. Je kunt dat vinden op de site van de Rijksoverheid: https://www.rijksoverheid.nl/documenten/formulieren/2014/02/06/formulier-toestemming-reizen-met-minderjarige-naar-het-buitenland
Ik ga op vakantie en neem mee:
- Ingevuld en ondertekend toestemmingsformulier
- Kopie paspoort andere ouder
- Recent uittreksel uit het BPR, opvragen bij de gemeente
- Recent uittreksel uit het gezagsregister, opvragen bij de rechtbank
- Beschikking rechtbank over gezag en omgang
- Ouderschapsplan
- Kopie van de retourtickets
Ook als de andere ouder geen gezag heeft is het handig om de stukken 3 tot en met 6 mee te nemen, zodat je kunt aantonen dat jij alleen het gezag hebt.
Wat als de andere ouder toestemming weigert?
Weigert de andere ouder in te stemmen met de aanvraag of verlenging van een reisdocument of het toestemmingsformulier in te vullen, dan kun je via een advocaat de rechtbank verzoeken om vervangende toestemming te verlenen om met je kinderen op vakantie te gaan naar het buitenland.
Dat kan via een snelle procedure, maar houd er toch rekening mee dat het soms wel drie a vier weken kan duren totdat je een uitspraak hebt. Als goed wordt aangetoond dat er geen gevaar is voor ontvoering van de kinderen en je niet van plan bent om naar een oorlogsgebied af te reizen, dan zal de rechtbank soms al tijdens de zitting aangeven dat het verzoek zal worden toegewezen. In dat geval komt het voor dat het toestemmingsformulier alsnog tijdens de zitting wordt ondertekend.
Alles goed geregeld? Fijne vakantie!
Hopelijk hoeft het niet tot een procedure tegen de andere ouder van je kinderen te komen. Vaak spreken gescheiden ouders zelfs met elkaar af om in hetzelfde gebied op vakantie te gaan, of is zelfs een overlap van een paar dagen mogelijk waarna de andere ouder met de kinderen verder reist naar een andere bestemming.
Waar je ook heen gaat met de kinderen, zorg dat je zelf ook goed uitrust. Fijne vakantie!
Naarden, 19 juli 2019
Marieke Zon, SlimmerScheiden.nl
REAGEER OP DEZE BLOG