Uit elkaar gaan na een huwelijk of geregistreerd partnerschap is een ingrijpende gebeurtenis voor alle gezinsleden. Ieder jaar nemen zo’n 70.000 personen dit besluit. Op bepaalde momenten in het jaar, zoals het eind van de zomer en na de decemberfeestdagen, neemt het aantal personen dat besluit de relatie te verbreken toe. Ondanks dat je hoofd er misschien niet naar staat, is het belangrijk om een aantal zaken tijdig te regelen voor jezelf en je kind(eren). Hieronder vallen ook een aantal belastingzaken zoals kinderopvangtoeslag en kindgebonden budget. Omdat deze beslissing invloed kan hebben op je belastingzaken, heeft de Belastingdienst de pagina belastingdienst.nl/scheiden. Hier kun je onder andere een persoonlijke scheiden-checklist maken die op basis van jouw situatie aangeeft wat je dient door te geven of te regelen.
Invloed uit elkaar gaan op belastingzaken
Regelde je in het verleden je belastingzaken samen met ex-partner? Dan is het belangrijk een aantal praktische zaken op korte termijn te regelen:
- DigiD: zorg ervoor dat alleen jij nog je DigiD kan gebruiken.
- Rekeningnummer: controleer op welk rekeningnummer je eventuele toeslagen of belastingteruggaven ontvangt en wijzig dit nummer indien nodig.
- Adreswijziging: ga je op een ander adres wonen? Geef dit dan door aan de gemeente. De Belastingdienst krijgt de adreswijzing vervolgens door van de gemeente.
Partneralimentatie en co-ouderschap
Wanneer je een huwelijk of geregistreerd partnerschap beëindigt, ben je verplicht om elkaar te onderhouden. Het bedrag dat je daarvoor aan je ex-partner betaalt of van je ex-partner ontvangt, heet partneralimentatie. Ook als je hebt samengewoond, kunnen je ex-partner en jij afspraken maken over partneralimentatie. Dan gelden dezelfde belastingregels als voor ex-echtgenoten.
De berekening van de partneralimentatie is een zaak tussen je ex-partner en jou. Je kunt ervoor kiezen daarvoor een adviseur in te schakelen. Ook het Nibud geeft veel informatie over het berekenen van partneralimentatie. Als je partneralimentatie krijgt of betaalt, heeft dat gevolgen voor je belastingaangifte en toeslagen. Klik hier voor meer informatie. Hebben je ex-partner en jij kinderen en kies je voor co-ouderschap? Dan heeft dit gevolgen voor meerdere toeslagen.
Recht op toeslagen
Het kan zijn dat je, wanneer je uit elkaar gaat, recht hebt op toeslagen zoals huurtoeslag, kinderopvang-toeslag of kindgebonden budget. Ontvang je al toeslagen? Dan kan het zijn dat de hoogte van dit bedrag verandert. Wil je weten wat op jou van toepassing is? Kijk dan op belastingdienst.nl/ scheiden en maak een proefberekening. Geef daarnaast via Mijn toeslagen de wijziging ‘Wij gaan scheiden of uit elkaar’ door. Dit kan eenvoudig door in het menu te kiezen voor ‘Wijziging doorgeven’, ‘Gezin en huishouden’. Ga vervolgens naar ‘Wij gaan scheiden of uit elkaar’ en beantwoord de vragen. Zorg ervoor dat je ex-partner en jij duidelijke afspraken maken over fiscale zaken en leg deze schriftelijk vast om vervelende situaties te voorkomen.
Ga voor meer informatie over wat scheiden of uit elkaar gaan betekent voor je belastingzaken naar belastingdienst.nl/scheiden en maak je persoonlijke scheiden-checklist.
REAGEER OP DEZE BLOG