Menu

Uit elkaar en samen een of meerdere kinderen. Wat doet dit met je belastingzaken?

belastingdienst scheiden of uit elkaar

Uit elkaar gaan na een huwelijk of geregistreerd partnerschap is een ingrijpende gebeurtenis voor alle gezinsleden. Ieder jaar nemen zo’n 70.000 personen dit besluit. Op bepaalde momenten in het jaar, zoals het eind van de zomer en na de decemberfeestdagen, neemt het aantal personen dat besluit de relatie te verbreken toe. Ondanks dat je hoofd er misschien niet naar staat, is het belangrijk om een aantal zaken tijdig te regelen voor jezelf en je kind(eren). Hieronder vallen ook een aantal belastingzaken zoals kinderopvangtoeslag en kindgebonden budget. Omdat deze beslissing invloed kan hebben op je belastingzaken, heeft de Belastingdienst de pagina belastingdienst.nl/scheiden. Hier kun je onder andere een persoonlijke scheiden-checklist maken die op basis van jouw situatie aangeeft wat je dient door te geven of te regelen.

Invloed uit elkaar gaan op belastingzaken

Regelde je in het verleden je belastingzaken samen met ex-partner? Dan is het belangrijk een aantal praktische zaken op korte termijn te regelen:

  1. DigiD: zorg ervoor dat alleen jij nog je DigiD kan gebruiken.
  2. Rekeningnummer: controleer op welk rekeningnummer je eventuele toeslagen of belastingteruggaven ontvangt en wijzig dit nummer indien nodig.
  3. Adreswijziging: ga je op een ander adres wonen? Geef dit dan door aan de gemeente. De Belastingdienst krijgt de adreswijzing vervolgens door van de gemeente.

Partneralimentatie en co-ouderschap

Wanneer je een huwelijk of geregistreerd partnerschap beëindigt, ben je verplicht om elkaar te onderhouden. Het bedrag dat je daarvoor aan je ex-partner betaalt of van je ex-partner ontvangt, heet partneralimentatie. Ook als je hebt samengewoond, kunnen je ex-partner en jij afspraken maken over partneralimentatie. Dan gelden dezelfde belastingregels als voor ex-echtgenoten.

De berekening van de partneralimentatie is een zaak tussen je ex-partner en jou. Je kunt ervoor kiezen daarvoor een adviseur in te schakelen. Ook het Nibud geeft veel informatie over het berekenen van partneralimentatie. Als je partneralimentatie krijgt of betaalt, heeft dat gevolgen voor je belastingaangifte en toeslagen. Klik hier voor meer informatie. Hebben je ex-partner en jij kinderen en kies je voor co-ouderschap? Dan heeft dit gevolgen voor meerdere toeslagen.

Recht op toeslagen

Het kan zijn dat je, wanneer je uit elkaar gaat, recht hebt op toeslagen zoals huurtoeslag, kinderopvang-toeslag of kindgebonden budget. Ontvang je al toeslagen? Dan kan het zijn dat de hoogte van dit bedrag verandert. Wil je weten wat op jou van toepassing is? Kijk dan op belastingdienst.nl/ scheiden en maak een proefberekening. Geef daarnaast via Mijn toeslagen de wijziging ‘Wij gaan scheiden of uit elkaar’ door. Dit kan eenvoudig door in het menu te kiezen voor ‘Wijziging doorgeven’, ‘Gezin en huishouden’. Ga vervolgens naar ‘Wij gaan scheiden of uit elkaar’ en beantwoord de vragen. Zorg ervoor dat je ex-partner en jij duidelijke afspraken maken over fiscale zaken en leg deze schriftelijk vast om vervelende situaties te voorkomen.

Ga voor meer informatie over wat scheiden of uit elkaar gaan betekent voor je belastingzaken naar belastingdienst.nl/scheiden en maak je persoonlijke scheiden-checklist.

REAGEER OP DEZE BLOG

Laat ook van je horen!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


acht − = 5




Veel gelezen blogs

Scheiden en nu? Je scheiding aanvragen, hoe doe je dat? Alles wat je wilt weten over alimentatie na je scheiding Partneralimentatie gaat van twaalf naar vijf jaar Alles over partneralimentatie Alles over kinderalimentatie Kinderalimentatie en de nieuwe partner; hier moet je op letten! Alimentatie berekenen 13 tips voor gescheiden ouders 5 super tips voor het opstellen van het ouderschapsplan Co ouderschap, wat houdt dat precies in? Rechten van vader bij de omgangsregeling Toestemmingsformulier om te reizen met kind na scheiding Echtscheiding en hechting bij baby’s en peuters Verwerking van je scheiding Zo heb ik de eenzaamheid na de scheiding overwonnen Wat is een vechtscheiding nou eigenlijk? Wanneer mag ik weer moeder zijn? Frances blogt over ouderverstoting Narcisme in je relatie: herken de 3 fases Gaslighting en narcisme. Hoe ga je daar het beste mee om? Wat doet een mediator nou eigenlijk? Rechten van het kind (12-18 jaar) bij de scheiding Wat is narcisme?

Vlog

Hoe ga je verder met de opvoeding van je kinderen als je bent gescheiden? Zeker als je ieder een andere opvoedstijl hebt. Zoek de verbinding met elkaar want je wil allebei het beste voor je kinderen. Bekijk de vlog van Roos Boer, zij bespreekt hoe je met de verschillen in opvoedstijl kan omgaan. Kijk hier voor Lees verder > samen opvoeden gescheiden
Hoi, ik ben Annelies Hulsker en ik nodig je uit om lid te worden van onze Community om in contact te komen met andere ervarensdeskundigen.
Hoi, ik ben Elske Damen, wij willen je helpen om de periode tijdens en na je scheiding net wat makkelijker te maken, ik wens je veel plezier op deze site.