Laten we eerlijk zijn. Een scheiding is gewoon heftig. Of je het nu een life-event noemt of niet, de impact ervan is groot. Het is zelfs zo groot dat langdurig thuis komen te zitten van een medewerker in scheiding vaker voorkomt dan je denkt.
Pas op. Uitval gevaar!
Het scheidingproces is opgebouwd uit heel veel verschillende onderdelen en processen. Je hebt praktisch van alles te regelen; alles moet verdeeld worden en individueel weer opgebouwd en aangesloten worden. Van verzekering tot abonnement, van plek om te wonen tot cd van jouw/cd van mij. Daar moeten allemaal afspraken over gemaakt worden en actie op ondernomen worden.
Ziek ben je dan, volgens mij, niet. Of beter gezegd nóg niet. Maar als het proces lang genoeg duurt, kun je zeker overspannen of zelfs burn-out raken. Wat zijn tekenen waar je op kunt letten om dat te voorkomen?
En de zorg voor de kinderen?
En dan heb je nog wat ik noem de verdubbelaar: de zorg voor de kinderen. Bij Werk&Scheiding begeleid ik altijd mensen die kinderen hebben. Dat maakt de scheiding nog een keer zo heftig. Je gaat uit elkaar en toch moet je samen voor de opvoeding en ontwikkeling van je kinderen zorgen.
Wanneer gaat voor jou die rode vlag wapperen?
De optelsom maakt het niet gek dat mensen vastlopen op hun werk. Dit zijn momenten waarop een rode vlag bij jou moet gaan wapperen:
- Je krijgt je werk niet meer af binnen de normale tijd met de te verwachte kwaliteit. Door langdurige stress loopt je capaciteit tot plannen en organiseren terug. Niet omdat je dat wilt, maar omdat dit het gevolg is van die stress.
- Je bent meer en meer je verhaal aan het delen met je collega’s. Iedereen die vraagt hoe het gaat, krijgt het hele verhaal te horen. Het is best logisch, je hebt een uitlaatklep nodig. Toch is je werk is je werk. Hier kan een hoop frictie door ontstaan binnen een team.
- Je dwaalt af, bent niet geconcentreerd. Je zit op je werk, maar bent er niet.
Zijn er één of meer herkenbaar? Ga met je leidinggevende in gesprek! Samen kun je tot een passende oplossing komen die helpt voorkomen dat je thuis komt te zitten. Je kunt denken aan:
- Tijdelijk minder/andere taken
- Flexibele uren
- Afspraken over met wie je je verhaal deelt en hoe vaak
- Begeleiding om uitval te voorkomen met interventies als Werk&Scheiding of bedrijfsmaatschappelijk werk.
Blijf niet wachten tot het te laat is. Je wilt niet door een scheidingproces heen moeten, terwijl je overspannen thuiszit. Het is niet weten wat te doen, maar doen wat je weet.
Ben je ziek wanneer je thuis zit door je scheiding? Werk&Scheiding kan jou helpen om inzichtelijk te maken hoe jouw proces in elkaar zit. De coaches kunnen je helpen om je sterker door je scheiding heen te helpen, met meer inzichten. Zodat je ervoor kan zorgen dat je scheiding makkelijker verloopt. Dat is goed voor jezelf, je kinderen én voor je werkgever. Praat eens met je werkgever over de mogelijkheden!
REAGEER OP DEZE BLOG