Menu

De droom van stiefvaders

tips voor stiefvaders in samengesteld gezin

De droom van stiefvaders:

Ik ben zo gelukkig met mijn nieuwe partner dat onze liefde alles zal overwinnen.

Mijn nieuwe partner houdt van mijn kinderen en met haar kinderen kan ik prima overweg.

Ik werk hard voor dit gezin en zal samen met mijn partner de (stief) kinderen een goede opvoeding geven.

Ik steun en help mijn nieuwe partner zodat we van dit gezin een succes maken.

De realiteit kan teleurstellend zijn en er als volgt uit zien:

Mijn nieuwe partner en ik komen te weinig toe aan onze relatie omdat de kinderen veel aandacht vragen.

Ik doe verschrikkelijk mijn de best, wil orde op zaken stellen, maar de stiefkinderen luisteren niet naar mij en zeggen dat ik me niet mag bemoeien met hen.

Ik voel me een buitenstaander want de kinderen richten zich alleen op hun biologische ouders, terwijl ik vind dat hun vader zijn verantwoordelijkheid niet pakt.

Mijn nieuwe partner heeft kritiek op mijn kinderen en mijn opvoeding, ik heb kritiek op mijn stiefkinderen en hun opvoeding. We hebben er heftige ruzies over.

Mijn stiefkinderen vinden dat mijn kinderen meer mogen dan zij. Als mijn kinderen een weekend komen, wil ik dat het gezellig is, maar het tegenovergestelde is waar.

Ik voel me schuldig dat ik meer tijd doorbreng met mijn stiefkinderen dan met mijn eigen kinderen.

Er zijn steeds problemen over geld: over de alimentatie, de kinderbijdrage van haar ex-partner en ons uitgiftepatroon.

Ik heb zelf geen kinderen en voel me eenzaam in het gezin. Ik heb moeite met de drukte die kinderen met zich mee brengen.

Mijn familie en kennissenkring begrijpen mijn problemen niet

Als je jezelf herkent in deze uitspraken….. weet dan dat dit normaal is in een stiefgezin! Normaal, maar moeilijk, verdrietig en frustrerend want je bedoelingen zijn zo goed.

Tips

Je bent aan het ‘fuseren’, van 2 gezinsculturen moeten jij en je partner een nieuwe gezinscultuur maken.

Praat hierover met elkaar, bespreek wat goed gaat en wat beter kan.

Maak actiepunten en voer ze een voor een uit.

Ga ‘ritsen’ en maak van het beste uit 2 opvoedingsstijlen een nieuw gezinsbeleid, waar jullie beiden achter staan. Word een opvoedteam.

Stel je in het begin op als een leuke oom of buurman voor de kinderen, wacht met discipline vragen tot je een vertrouwensband hebt opgebouwd met de kinderen.

Stel beiden niet te hoge verwachtingen en neem de tijd.

Doe leuke, lieve dingen samen met je partner en zet je problemen dan in een imaginaire ‘kast’.

Zorg goed voor jezelf.

Als laatste: Verander, wat je veranderen kan. Laat los wat je niet veranderen kan.

En leer het verschil tussen deze beiden te zien.

Via Marlijn Kooistra, mede-bedenkster van het Stiefplan, kwamen wij de site www.nieuwgezin.info tegen en daar lazen wij deze mooie blog.

REAGEER OP DEZE BLOG

Laat ook van je horen!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


5 × negen =




Veel gelezen blogs

Scheiden en nu? Je scheiding aanvragen, hoe doe je dat? Alles wat je wil weten over alimentatie Partneralimentatie gaat van twaalf naar vijf jaar Alles over partneralimentatie Alles over kinderalimentatie Kinderalimentatie en de nieuwe partner; hier moet je op letten! Alimentatie berekenen 13 tips voor gescheiden ouders 5 super tips voor het opstellen van het ouderschapsplan Co ouderschap, wat houdt dat precies in? Rechten van vader bij de omgangsregeling Toestemmingsformulier om te reizen met kind na scheiding Echtscheiding en hechting bij baby’s en peuters Verwerking van je scheiding Zo heb ik de eenzaamheid na de scheiding overwonnen Wat is een vechtscheiding nou eigenlijk? Wanneer mag ik weer moeder zijn? Frances blogt over ouderverstoting Narcisme in je relatie: herken de 3 fases Gaslighting en narcisme. Hoe ga je daar het beste mee om? Wat doet een mediator nou eigenlijk? Rechten van het kind (12-18 jaar) bij de scheiding Wat is narcisme?

Vlog

Bij een relatiecrisis of conflictscheiding gaat het vaak mis omdat de echte kernproblemen onbesproken blijven, wat leidt tot escalatie en afstand. Met de KernAanpak pakken we juist die onderliggende oorzaken aan. We zorgen ervoor dat de echte issues besproken worden, wat leidt tot beweging en hernieuwde verbinding tussen de partners, of je nu samen verdergaat Lees verder >
Hoi, ik ben Annelies Hulsker en ik nodig je uit om lid te worden van onze Community om in contact te komen met andere ervarensdeskundigen.
Hoi, ik ben Elske Damen, wij willen je helpen om de periode tijdens en na je scheiding net wat makkelijker te maken, ik wens je veel plezier op deze site.