Er moet een specialist komen die contactverlies tussen kind en ouder bij gezinssituaties zoals een scheiding voorkomt, schrijft minister Sander Dekker (Rechtsbescherming) in een brief aan de Tweede Kamer. Hij neemt daarmee de belangrijkste aanbevelingen uit het rapport van het Expertteam Ouderverstoting over.
Het Expertteam Ouderverstoting voerde in opdracht van minister Dekker onderzoek uit naar ouderverstoting, waarbij een ouder het contact met het kind na de scheiding verliest. Het fenomeen wordt onvoldoende herkend en aangepakt, en ook werken er vaak meerdere professionals langs elkaar heen, concludeert het expertteam.
De experts adviseren de aanstelling van een specialist voor de aanpak van vechtscheidingen. Deze specialist moet ouders in een vroeg stadium erop wijzen dat ze zich aan de omgangsregeling moeten houden. Doen ze dat niet, dan verliezen ze sneller hun gezag over de kinderen.
Deze specialist moet een “sleutelrol” gaan spelen in de aanpak van contactverlies, schrijft Dekker. Daarnaast wordt ook ingezet op hulp wanneer contactverlies al wel heeft plaatsgevonden. “Als contactverlies al is opgetreden, is het vaak lastig voor een gezin om zonder hulp de verhoudingen te herstellen”, aldus Dekker.
‘Meer regie aan het begin van een complexe scheiding’
“Het huidige systeem faalt op alle fronten”, zegt familierechter en voorzitter van het Expertteam Cees van Leuven tegen Pointer. “Er moet veel meer regie komen aan het begin van een complexe scheiding. Als er sprake is van contactverlies moet er gelijk een rood lampje gaan branden.”
Het Expertteam Ouderverstoting stelt het instellen van speciale scheidingsadviesteams voor. Die moeten in het begin van de complexe scheiding al betrokken worden. Zij doen onderzoek naar de oorzaken van de scheiding, bieden hulp, maar schakelen ook de politie in als een ouder zich niet aan de omgangsregeling houdt.
Een ouder die weigert mee te werken, moet binnen twee weken bezoek krijgen van een agent in burger, zegt Van Leuven. “Die moet de ouders wijzen op de gevolgen. Als die ouder niet meewerkt, volgen er al snel boetes, dwangsommen of wordt een ouder tijdelijk uit het gezag gezet.”
Bron: nu.nl
Maris19 - 11 feb 2021
Maar hoe voorkom je dat een ouder week in week uit op een kind inpraat en slecht over de andere ouder praat en op een gegeven moment het kind de ouder die zwart gemaakt wordt, niet meer wil zien?
Lucy - 14 feb 2021
Goede vraag Maris! Helaas is er nog maar weinig expertise als het gaat om manipuleren.
Nieuwe Stap - 15 feb 2021
Tja Maris19, Dat is een goede vraag. Dat is een hele moeilijke situatie waar je niet zo een, twee, drie, hulp kan bieden of antwoord op kan geven. Succes!
Heidi - 15 feb 2021
Hoe vaak heb ik dit al te horen gekregen van hulpverlening; we kunnen een volwassen persoon niet dwingen tot hulpverlening, je ex heeft ook het ouderlijk gezag etc.etc. In mijn geval is het een machtspelletje van de ander ouder. Mijn ex bepaalt en niet onze gezinsvoogd. Ongelofelijk vind ik het. Met alle hulpverlening/OTS die tot heden is ingeschakeld zie ik mijn zoon nu al 2,5 jaar niet. Mijn zoon wil mij en mijn familie niet zien, spreken etc. Zolang de ouder die het kind weghoudt bij de ex niet harder wordt aangepakt, verandert er helaas niets en ben ik mijn zoon kwijt! Wat betekent dit voor de toekomst voor mijn zoon?
Maris19 - 18 feb 2021
Heidi dat vraag ik me dus ook af. Wat doe je je kind aan? Maar ik denk dat de ex in mijn verhaal zo verbitterd is en zo haatdragend dat ze daar niet bij stil staat. Anders doe je dit je kind toch niet aan?!
Heidi - 24 feb 2021
Ja dat heb ik dus ook, Maris. Wat doet het met je kind? Ik blijf dit ook constant zeggen tegen de hulpverlening wat doet/betekent dit voor nu en voor de toekomst van mijn kind. Ik zie het zo; mijn ex is gekrenkt omdat ik de relatie heb beëindigd, na veel te lange jaren van een knipperrelatie. En dat mijn ex zo probeert macht uit te oefen over mij en dat helaas over de rug van mijn zoon.
Patrick - 18 mrt 2021
Kan ik in contact komen met minister Dekker? En mijn verhaal doen?