Menu

Relatieproblemen en scheiden door alcoholgebruik

Relatieproblemen en scheiden door alcoholgebruik 

Relatieproblemen en uiteindelijk zelfs scheiden door alcoholgebruik? Het is iets waar helaas heel veel stellen jaarlijks voor komen te staan. Mede door de coronacrisis zien experts het alcoholgebruik thuis enorm toenemen. In sommige gevallen uit zich dit tot een enorme alcoholverslaving. Leven met een alcoholist is niet gemakkelijk en kan een enorme druk leggen op de relatie. Want wat gebeurt er als je niet tijdig ingrijpt? Als je je partner steeds verder ziet afglijden in zijn of haar relatie? Hoop je dat je partner dan vanzelf zal veranderen? Zet je alles op alles om er samen uit te komen? Of verbreek je uiteindelijk de relatie omdat je niet meer weet hoe je je partner kunt helpen? Wat moet je doen? Blijven of gaan? 

Dilemma 

Relatieproblemen door alcoholgebruik zijn nooit gemakkelijk. Je houdt enorm veel van je partner en wil zeker niet zomaar een goede relatie verlaten. Bovendien help je hem of haar hier ook niet mee. Veel mensen denken hier enorm makkelijk over als zij niet zelf in een dergelijke situatie zitten. “Dan ga je toch!” Dat is een veelgehoorde opmerking, maar zo makkelijk gezegd. Je houdt immers van deze man of vrouw en wil er alles aan doen om samen oud te worden. 

Daarom is het allereerst belangrijk om samen in gesprek te gaan. Weet je partner bijvoorbeeld dat er sprake is van een alcoholverslaving? Of is hij of zij nog in de veronderstelling dat het allemaal wel goed gaat? De eerste stap is erkenning van het probleem. Geef aan dat het de verkeerde kant op gaat en dat het zelfs zo heftig wordt, dat jij twijfelt om te blijven of te gaan. 

Bekijk tevens of het samen mogelijk is om hulp te zoeken. Ook in de coronatijd is hulp bij alcoholverslaving gewoon nog mogelijk. Men kan direct een afspraak maken bij een verslavingsinstelling, maar ook eerst in gesprek gaan met de huisarts. 

Meer drinken na scheiding 

Dan is er ook nog een grote groep mensen die juist na een scheiding terugvallen op de fles. Bijvoorbeeld uit verveling, maar ook uit gemis en het wegdrinken van emoties. Scheiden is voor beide partijen meestal ontzettend zwaar. Zelfs wanneer het een gezamenlijke beslissing was of misschien zelfs wel jouw idee, dan nog kan het een enorm effect hebben op je dagelijks leven. 

Plotseling is alles anders. Geen leuke uitstapjes meer samen. Geen gelach meer. Geen arm meer om je heen als je thuiskomt van het werk. Geen knuffels. Misschien mis je zelfs zijn of haar stem of de eeuwige ruzies. Voel je je alleen. Dan is het niet gek als je vaker naar de fles grijpt. Sommige mensen gebruiken dit nou eenmaal als copingmechanisme. Wel is het belangrijk om in de gaten te houden of het alcoholgebruik niet overmatig wordt. Meer drinken na scheiding kan namelijk leiden tot alcoholverslaving en is in dat geval enorm schadelijk voor zowel je geestelijke als lichamelijke gezondheid. Daarnaast is het voor mensen met een alcoholverslaving ook bijna geen doen om ooit nog een nieuwe relatie te beginnen. Hulp is gelukkig altijd nabij. Door vroegtijdig in te grijpen, voorkom je ergere problemen in de toekomst. 

REAGEER OP DEZE BLOG

Laat ook van je horen!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


+ 8 = elf




Veel gelezen blogs

Scheiden en nu? Je scheiding aanvragen, hoe doe je dat? Alles wat je wil weten over alimentatie Partneralimentatie gaat van twaalf naar vijf jaar Alles over partneralimentatie Alles over kinderalimentatie Kinderalimentatie en de nieuwe partner; hier moet je op letten! Alimentatie berekenen 13 tips voor gescheiden ouders 5 super tips voor het opstellen van het ouderschapsplan Co ouderschap, wat houdt dat precies in? Rechten van vader bij de omgangsregeling Toestemmingsformulier om te reizen met kind na scheiding Echtscheiding en hechting bij baby’s en peuters Verwerking van je scheiding Zo heb ik de eenzaamheid na de scheiding overwonnen Wat is een vechtscheiding nou eigenlijk? Wanneer mag ik weer moeder zijn? Frances blogt over ouderverstoting Narcisme in je relatie: herken de 3 fases Gaslighting en narcisme. Hoe ga je daar het beste mee om? Wat doet een mediator nou eigenlijk? Rechten van het kind (12-18 jaar) bij de scheiding Wat is narcisme?

Vlog

Bij een relatiecrisis of conflictscheiding gaat het vaak mis omdat de echte kernproblemen onbesproken blijven, wat leidt tot escalatie en afstand. Met de KernAanpak pakken we juist die onderliggende oorzaken aan. We zorgen ervoor dat de echte issues besproken worden, wat leidt tot beweging en hernieuwde verbinding tussen de partners, of je nu samen verdergaat Lees verder >
Hoi, ik ben Annelies Hulsker en ik nodig je uit om lid te worden van onze Community om in contact te komen met andere ervarensdeskundigen.
Hoi, ik ben Elske Damen, wij willen je helpen om de periode tijdens en na je scheiding net wat makkelijker te maken, ik wens je veel plezier op deze site.