Er is steeds iets anders. Dan weer moet je naar een feestje met alleen maar stellen, of de vakantie staat voor de deur (de eerste zonder je ex!) of je hoort ineens hét liedje op de radio (die eerste kus), de kinderen herinneren je ook voortdurend aan het mislukken van wat vroeger je grote droom was. Je wordt steeds met de neus op de grijze feiten gedrukt: je bent alleen, verlaten en daar helpt geen moedertje lief meer aan.
De lange jaren dat je met je ex samen was, hebben je gemaakt tot wie je nu bent. Als je terugkijkt zie je hem, waar je maar kijkt. Ook al had je eigen vrienden, hij kende ze (en vond er iets van). Over je werk praatte je met hem. De vakanties: duizend gedeelde herinneringen. De kamer op je studentenflat waar je hem ontving, jullie eerste appartement, het huis op de hoek daarna, de woning van je ouders, alle landen in Europa en een enkele erbuiten: overal zette je voetstappen met hem.
Inhoud blog
Hij/zij is en blijft in je leven
Soms zou je alles wel willen wissen. Maar dat lukt niet. De slechte herinneringen vervagen en de goede worden als het meezit een beetje roze, hij is en blijft in je leven. Zeker als je kinderen met hem hebt.
Ik zal dus ook nooit zeggen, zoals je dat misschien wel om je heen hoort: vergeet hem, zet er een streep onder, ban hem uit je leven. Dat gaat je namelijk niet lukken. We nemen al onze herinneringen met ons mee. In het beste geval leren we van de slechte en koesteren we de goede.
Nieuwe ervaringen opdoen
Wat je wel kan doen is nieuwe ervaringen opdoen. Nieuwe mensen leren kennen, nieuwe plekken bezoeken, andere dingen eten, nieuwe vaardigheden leren, nieuwe kennis opdoen, stappen zetten die je nooit eerder deed, je op glad ijs begeven, spannende avonturen beleven.
Waarom? Daar zijn minstens vijf goede redenen voor:
1. Je leunt minder op je vrienden
Je hebt natuurlijk de liefste en leukste vrienden van het Westelijk Halfrond en ze hebben je door alle misère heen gesleurd, maar echt, ze hebben er soms ook genoeg van. Give them a break en zoek anderen op: nieuwe mensen. Je huidige lieve vrienden zullen je erom bewonderen en nog liever vinden. Ik stortte me in een theatersportcursus in Frankrijk direct na de breuk met mijn ex. Ik heb er een heleboel lieve leuke mensen leren kennen die ik nu tot mijn goede vrienden mag rekenen.
2. Je bouwt een nieuwe vriendenkring op
Je hebt natuurlijk de liefste en leukste vrienden van de wereld, maar nieuwe mensen kennen je niet, kennen je ex niet, kennen dat hele flikkerse laatste zeikdeel van je huwelijk niet. Ze kennen jou dus ook niet in al je tranen en verdriet. En dat is heerlijk! Ze geven je de mogelijkheid om werkelijk en heel eenvoudig in een nieuw universum te stappen: dat zonder je ex!
3. Het helpt tegen depressie
Als je jezelf uit je verdriet weet te trekken helpt dat enorm tegen depressief worden. Zoals je spieren krijgt van trainen in de sportschool, krijg je levensspieren van jezelf uit verdriet halen. Je wordt er beter bestand tegen de dingen die het leven ons nu eenmaal ook geeft, naast een hoop vreugde: tegenslag.
4. Je ontdekt nieuwe aspecten van jezelf
In een therapie kan je andere kanten van jezelf leren kennen, maar door leuke, fijne, gezellige maar vooral nieuwe dingen te gaan dóen, ontdek je ook nieuwe kanten aan jezelf.
Ik ben midden in mijn verdriet zomaar aan allerlei gekke workshops mee gaan doen. Ik leerde daardoor pottenbakken, zeilen en een beetje Portugees. Soms was het leuk en op andere momenten vond ik het stomvervelend. Heel interessant.
5. Je trekt niet meer aan een dood paard
Van trekken aan een dood paard verzuren alle vezels in je lijf. Als je dat maar lang genoeg doet, rekken ze uit en raken ze lam. Je ex komt niet meer terug, er is geen weg terug meer. Alsmaar huilen over zijn vertrek helpt jou niet, helpt hem niet en het helpt je kinderen niet.
Dus wat je kinderen, je moeder en vader, je lieve trouwe vrienden, je leuke nieuwe vrienden, maar vooral jouzelf helpt: verwen en vertroetel jezelf tot je weer kleur op je wangen en in je leven krijgt.
Heb jij hulp nodig bij het loslaten van jouw ex en bij het overwinnen van je gebroken hart? Wil je je nieuwe leven graag opbouwen, maar wordt dat tegen gehouden door de zware rouwverwerking? Neem dan gerust contact op met mij via: info@praktijkvoorpsychologieschaart.nl of via 06 49305128. In een gratis vrijblijvend gesprek kan ik met je meedenken over wat jij nodig hebt en of mijn hulp daarvoor passend is.
Ik dacht; “hoe kan een psycholoog mij nu van dit gevoel af helpen?”Gaat dit niet heel lang duren en gaat het dan over mij dat ik niet goed genoeg ben? Wordt mijn probleem niet erger, door het erover te hebben?”
Ik kijk hartstikke positief terug op de gesprekken met Hester. Ik merk nu dat ik heel goed kan analyseren, waarom ik me zo rot voelde. Ik leg de link tussen gedachten en gevoel nu veel beter, kan beter relativeren en goed te kijken naar mijn ex-relatie. De scheiding is nu een jaar geleden. Mijn ex verliet mij voor een ander en ik was er kapot van. Het was totaal onverwacht. Ik moest met mezelf aan de slag om dit verdriet een plek te geven en ben blij dat ik bij Hester heb aangeklopt. Ik vind haar super aardig, heel sterk, ik vind dat ze heel goed luistert, ze vraagt op veel door en neemt geen genoegen met zomaar een antwoord. Ik ben er echt veel rustiger door geworden, ik heb mijn ex liefdevol losgelaten en ben inmiddels weer hartstikke gelukkig.
Hester Schaart
Lees ook de andere blogs van Hester.
Harm Smit - 20 jul 2022
Beste, Al ruim 6 maanden heb ik last van liefdesverdriet van een relatie die niet meer dan 6 maanden duurde. Zij verbrak de liefdesrelatie. Juist deze zomerperiode, toen we elkaar een jaar gelden ontmoetten, heb ik weer veel herinneringen. Ik was zo blij dat ik op 62-jarige leeftijd een intelligente charmante en stoere vrouw (iets jonger) trof die het heerlijk vond om met mij om te gaan. Soms weer ik mij geen raad en heb het idee dat ik in een depressie raak. Maar ik wil niet "ziek" zijn. De concentratie op mijn werk is matig, vind ik. Ik "mijd" verantwoordelijkheden. Ook mijn gestel heeft het te verduren. Blaasontsteking (bij mannen) en pijnlijke heup. Van zaken die ik in het verleden erg mooi vind en tijd aan besteedde vind ik ineens niet meer fijn. Er komt weinig uit mijn handen. Ik forceer mijzelf om er op uit te trekken. Vakantie plannen (weer alleen weg) in augustus. Ik schrijf maar van mij af. Ik hoop dat het na de vakantie, als ik weer mijn werk start in september, de rode draad in mijn leven weer ziek. Weer doelstellingen kan formuleren voor mijn toekomst. Welke wegen kan ik bewandelen?