Menu

Stappenplan Scheiden

stappenplan echtscheiding

Ben je van plan om te gaan scheiden of wil je alvast wat meer informatie over een scheidingsprocedure? Tijdens een echtscheiding komen er een hoop zaken op je af welke geregeld dienen te worden. Zo moet je rekening houden met juridische zaken, maar is het ook erg belangrijk om de echtscheidingsprocedure met je toekomstige ex-partner in goed overleg af te sluiten.

In deze emotionele periode van de afwikkeling van het huwelijk is het belangrijk om goede ondersteuning te krijgen van een expert. Je wilt immers dat het huwelijk goed wordt afgesloten en dat jullie je beide positief op de toekomst kunnen richten. Dit geldt natuurlijk al helemaal als jullie samen kinderen hebben. Nu zal je waarschijnlijk niet precies weten waar je allemaal rekening mee dient te houden tijdens een echtscheiding.

Onderstaande stappen geven je informatie over het echtscheidingsproces en verschillende scenario’s waar je in de praktijk mee te maken kunt krijgen.

Jullie komen er samen uit

Zoals gezegd heeft het de voorkeur om samen met je ex-partner eerlijke en heldere afspraken te maken en deze op papier te zetten. Zijn jullie er helemaal uit? Dan zal de echtscheidingsadvocaat de afspraken vastleggen in een echtscheidingsconvenant.

Als jullie kinderen hebben dienen de afspraken over de kinderen opgenomen te worden in het ouderschapsplan. Het ouderschapsplan zal bij het echtscheidingsconvenant gevoegd worden en ingediend worden bij de rechtbank.

Wordt het echtscheidingsverzoek geaccepteerd door de rechter? Dan zal de scheiding worden ingeschreven in het register van de burgerlijke stand. Dit scenario heeft natuurlijk de voorkeur, omdat je samen met je ex-partner in goed overleg uit elkaar kunt gaan.

Een mediator of echtscheidingsadvocaat om de laatste plooien glad te strijken

Zijn jullie beide akkoord met de echtscheiding alleen komen jullie er niet uit om de laatste puntjes op de i te zetten? Schakel dan een mediator of scheidingsadvocaat in. De mediator of advocaat neemt geen beslissingen, maar adviseert over zaken waar jullie samen niet uitkomen. Dit kan een geschil zijn over woonruimte of bijvoorbeeld de afwikkeling van de boedelverdeling.

Met de hulp van de mediator of advocaat zal er een document opgesteld worden. Als jullie beide akkoord zijn, dan zal het echtscheidingsverzoek door de mediator of advocaat ingediend worden bij de rechtbank.

Beide een eigen scheidingsadvocaat als de verhoudingen op scherp staan

Staan de onderlinge verhoudingen op scherp en komen jullie er samen niet uit en kan zelfs een mediator niet helpen? Dan rest er niks anders dan dat je een scheidingsadvocaat in de arm neemt die je verder helpt om de echtscheiding door te zetten. Middels een eenzijdig echtscheidingsverzoek zal je eigen advocaat het echtscheidingsverzoek indienen bij de rechtbank.

In dit geval zal je ex-partner ook een echtscheidingsadvocaat in dienst nemen. De echtscheidingsadvocaat behartigt alleen jouw belangen en stelt je op de hoogte van je rechten en plichten. De onderhandeling over de afwikkeling van het huwelijk zullen door beide echtscheidingsadvocaten geregeld worden. Dit heeft als voordeel dat je in principe geen contact meer dient te hebben met je ex-partner. Tijdens de rechtszaak zal je advocaat jouw belang vertegenwoordigen. 

Tijdelijke maatregel

Het kan lang duren totdat een echtscheiding definitief door de rechter wordt uitgesproken. Middels tijdelijke maatregelen kun je in samenspraak met je ex-partner alvast sommige dingen regelen totdat de echtscheiding officieel is. Dit kan bijvoorbeeld gaan over woonruimte of afspraken over de kinderen. Schakel hiervoor een echtscheidingsadvocaat in om je te laten adviseren.

Advocatenkantoren.nl

REAGEER OP DEZE BLOG

Laat ook van je horen!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


2 + = vier




Veel gelezen blogs

Scheiden en nu? Je scheiding aanvragen, hoe doe je dat? Alles wat je wil weten over alimentatie Partneralimentatie gaat van twaalf naar vijf jaar Alles over partneralimentatie Alles over kinderalimentatie Kinderalimentatie en de nieuwe partner; hier moet je op letten! Alimentatie berekenen 13 tips voor gescheiden ouders 5 super tips voor het opstellen van het ouderschapsplan Co ouderschap, wat houdt dat precies in? Rechten van vader bij de omgangsregeling Toestemmingsformulier om te reizen met kind na scheiding Echtscheiding en hechting bij baby’s en peuters Verwerking van je scheiding Zo heb ik de eenzaamheid na de scheiding overwonnen Wat is een vechtscheiding nou eigenlijk? Wanneer mag ik weer moeder zijn? Frances blogt over ouderverstoting Narcisme in je relatie: herken de 3 fases Gaslighting en narcisme. Hoe ga je daar het beste mee om? Wat doet een mediator nou eigenlijk? Rechten van het kind (12-18 jaar) bij de scheiding Wat is narcisme?

Vlog

Bij een relatiecrisis of conflictscheiding gaat het vaak mis omdat de echte kernproblemen onbesproken blijven, wat leidt tot escalatie en afstand. Met de KernAanpak pakken we juist die onderliggende oorzaken aan. We zorgen ervoor dat de echte issues besproken worden, wat leidt tot beweging en hernieuwde verbinding tussen de partners, of je nu samen verdergaat Lees verder >
Hoi, ik ben Annelies Hulsker en ik nodig je uit om lid te worden van onze Community om in contact te komen met andere ervarensdeskundigen.
Hoi, ik ben Elske Damen, wij willen je helpen om de periode tijdens en na je scheiding net wat makkelijker te maken, ik wens je veel plezier op deze site.