Menu

Emotionele verwerking scheiding met EMDR

scheiding verwerken met emdr

De huidige realiteit is dat scheidingen steeds meer voorkomen en dat we ons leven verschillende keren weer op de rails moeten krijgen. Partners raken tijdens en na de scheiding soms verwikkeld in een heftige strijd, waardoor men elkaar bewust of onbewust pijn doet. Onverwerkte emotionele pijnpunten uit de relatie komen dan weer boven drijven en regelmatig begint de strijd dan weer van vooraf aan. 

Onverwerkte emoties

Het wordt vaak psychisch zwaar als je relaties emotioneel niet verwerkt en afsluit. Dan blijft het als een loden last achter je aanslepen.

Iedereen die gescheiden is herkent het wel in meer of mindere mate. In het begin is er opluchting dat de spanning uit de lucht is. Maar daarna komen vaak de gevolgen naar voren waar je nog last van kunt hebben.

Klachten waar je last van kunt hebben

Waarom ben ik meer verdrietig over bepaalde gebeurtenissen in de relatie en heb ik van andere geen last meer? Als je ervaringen uit de relatie niet verwerkt hebt merk je dit vaak aan de volgende klachten:

  • Je merkt na de relatie dat je bent blootgesteld aan een intense schokkende ervaring en vertoont emotionele reacties zoals angst, hulpeloosheid, machteloosheid of afschuw;
  • Je herbeleeft emoties middels onaangename herinneringen, akelige dromen of flashbacks;
  • Je vermijdt gedachten, gevoelens, activiteiten en plaatsen die bij de relatie hoorden;
  • je hebt last van verhoogde prikkelbaarheid, slaap en concentratieproblemen, overmatige waakzaamheid en schrikreacties;
  • Je ervaart lijden of beperkingen in het sociaal of beroepsmatig functioneren;
  • Je hebt een knagend gevoel: ik kom niet verder in mijn leven;
  • Je durft geen andere relaties aan te gaan;
  • Je blijft de pijn en teleurstelling voelen over wat de ander je heeft aangedaan.

Verwerking emoties na de scheiding

In mijn dienstverlening richt ik me met name op de periode na de scheiding. Hoe krijg je de emotionele littekens verwerkt zodat je de emoties kunt afsluiten en weer meer naar de toekomst durft te kijken én voor jezelf kiest.

Het verdriet van de oude relatie kan blijven doorwerken omdat de pijn en het verdriet niet verwerkt zijn. Veel ouders richten zich dan op de kinderen en geven en ontvangen daar veel liefde van. Toch vergeet je snel dat je moet zorgen dat je zelf ook weer gelukkig bent of wordt. En dat is vaak geen makkelijke weg. 

EMDR

Ik kan je daarbij helpen door EMDR. Een therapievorm die tegenwoordig veel gebruikt wordt voor allerlei trauma’s. Echter voor de trauma’s en pijnlijke herinneringen met betrekking tot relaties wordt deze succesvolle therapievorm nog maar weinig ingezet. Als de ex-partners nog een redelijk goede verstandhouding hebben kan het ook helpend zijn om in een gezamenlijke EMDR sessie dit aan te pakken.

Hans Jacobs

Psycholooghansjacobs.nl

psycholoog Hans jacobs

REAGEER OP DEZE BLOG

Laat ook van je horen!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


vier − = 3




Veel gelezen blogs

Scheiden en nu? Je scheiding aanvragen, hoe doe je dat? Alles wat je wilt weten over alimentatie na je scheiding Partneralimentatie gaat van twaalf naar vijf jaar Alles over partneralimentatie Alles over kinderalimentatie Kinderalimentatie en de nieuwe partner; hier moet je op letten! Alimentatie berekenen 13 tips voor gescheiden ouders 5 super tips voor het opstellen van het ouderschapsplan Co ouderschap, wat houdt dat precies in? Rechten van vader bij de omgangsregeling Toestemmingsformulier om te reizen met kind na scheiding Echtscheiding en hechting bij baby’s en peuters Verwerking van je scheiding Zo heb ik de eenzaamheid na de scheiding overwonnen Wat is een vechtscheiding nou eigenlijk? Wanneer mag ik weer moeder zijn? Frances blogt over ouderverstoting Narcisme in je relatie: herken de 3 fases Gaslighting en narcisme. Hoe ga je daar het beste mee om? Wat doet een mediator nou eigenlijk? Rechten van het kind (12-18 jaar) bij de scheiding Wat is narcisme?

Vlog

Welke omgangsregeling past bij welke leeftijd? Het is een vraag die vaak opkomt wanneer we de complexe wereld van co-ouderschap en omgangsregelingen betreden. Elke situatie is uniek, en het vinden van de juiste omgangsregeling blijft maatwerk. Toch zijn er handvatten om tot weloverwogen beslissingen te komen, gebaseerd op de specifieke behoeften van verschillende leeftijdsgroepen. In Lees verder >
Hoi, ik ben Annelies Hulsker en ik nodig je uit om lid te worden van onze Community om in contact te komen met andere ervarensdeskundigen.
Hoi, ik ben Elske Damen, wij willen je helpen om de periode tijdens en na je scheiding net wat makkelijker te maken, ik wens je veel plezier op deze site.