Menu

3 belangrijke tips om constructief met je ex te discussiëren in plaats van te polariseren

discussieren ex

Het lijkt in deze tijd steeds moeilijker om goed en constructief met elkaar het gesprek of de discussie aan te gaan. En het gesprek met je (aanstaande) ex-partner geeft een extra uitdaging. Emoties zitten dan het goede gesprek in de weg. Emoties (zoals angst) doen iets in onze hersenen: als een emotie de boventoon voert, is het helder en logisch denken eigenlijk altijd verstoord.

In deze blog delen we 3 tips, of eigenlijk gesprekstechnieken, die wij als mediator inzetten in gesprekken om polarisatie en escalatie te voorkomen. Tips waarmee jij, na het lezen, je voordeel kunt doen in het gesprek met je (aanstaande) ex-partner:

1. Open en goed luisteren

Deze eerste tip: luister goed naar de ander, lijkt een open deur. Toch is deze tip waardevoller dan je op het eerste gezicht misschien denkt.

Echt goed luisteren naar de ander is namelijk niet makkelijk. Vaak ben je zelf al met je (eigen) antwoord bezig als de ander aan het woord is. Daardoor kunnen belangrijke details van de ander je compleet ontgaan. Zo ontstaan misverstanden en loert escalatie om de hoek.

Echt goed luisteren houdt in dat je je eigen gedachten even stopzet en je helemaal opent voor het verhaal van de ander. Probeer het maar eens uit en ontdek dan hoe lastig dat is. We hebben dat als mediators in ieder geval moeten leren. Wanneer die gedachten toch de kop op steken dan zetten we die gedachten “gewoon” even in de wacht en concentreren ons op het verhaal van de ander.

2. Check of je hebt begrepen wat de ander zegt

Nadat je het verhaal van de ander hebt aangehoord en je dus goed hebt geluisterd, luidt de tweede tip: reageer niet meteen maar check eerst even of je hebt begrepen wat de ander heeft gezegd door bijvoorbeeld te reageren met: ‘Als ik het goed begrijp zeg je dat…?’. Je hoort van de ander dan meteen of je het goed hebt begrepen of niet. In het laatste geval krijg je waarschijnlijk een correctie van de ander.

Deze check voorkomt dat het gesprek volledig zijn eigen leven gaat leiden en helpt je bij het uitoefenen van tip 1. En het voorkomt dat er misverstanden ontstaan.

3. Praat vanuit de ‘ik’

Een veel gebruikte tip die goed werkt is, om in het gesprek je zinnen te beginnen met ‘Ik voel/ denk/ hoor/ wil… etc.” in plaats van bijvoorbeeld ‘Jij zegt/ doet/ wilt… etc.’. Hiermee voorkom je dat je in verwijten valt.

Zodra de emotie meer naar boven komt, hebben mensen de neiging om dat op de ander af te reageren en de ander verwijten voor de voeten te gooien. Dan krijg je zinnen als “Ja maar, jij wilt ook altijd je zin’, of “Jou kan ik toch niet meer geloven, want…” etc.. Dit gevoel kun je ook op een andere manier verwoorden door bijvoorbeeld te zeggen: “Ik heb er moeite mee dat jij graag je gelijk wilt omdat… en dat frustreert me enorm” of ‘Ik merk dat ik veel moeite heb om jou te vertrouwen en dat doet pijn”.

Door het op deze manier te verwoorden, blijf je uit het verwijt naar de ander, voorkom je dat het gesprek escaleert en heb je een grote kans dat je tot een moedig gesprek komt.

Doe je voordeel met deze tips, de toepassing ervan leidt tot een constructief dialoog.

Gratis e-books

Zoek je begeleiding van een deskundige mediator, die je helpt om een constructief gesprek te voeren? Dan ben je welkom bij één van de mediators van ons Centrum voor Holistische Conflicthantering.

Download onze gratis e-books: Stappenplan Scheiding en/of Conflict tot de dood ons scheidt.

Lees ook de andere blogs van Lieneke en Mariëlle.

REAGEER OP DEZE BLOG

Laat ook van je horen!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


− twee = 3




Veel gelezen blogs

Scheiden en nu? Je scheiding aanvragen, hoe doe je dat? Alles wat je wil weten over alimentatie Partneralimentatie gaat van twaalf naar vijf jaar Alles over partneralimentatie Alles over kinderalimentatie Kinderalimentatie en de nieuwe partner; hier moet je op letten! Alimentatie berekenen 13 tips voor gescheiden ouders 5 super tips voor het opstellen van het ouderschapsplan Co ouderschap, wat houdt dat precies in? Rechten van vader bij de omgangsregeling Toestemmingsformulier om te reizen met kind na scheiding Echtscheiding en hechting bij baby’s en peuters Verwerking van je scheiding Zo heb ik de eenzaamheid na de scheiding overwonnen Wat is een vechtscheiding nou eigenlijk? Wanneer mag ik weer moeder zijn? Frances blogt over ouderverstoting Narcisme in je relatie: herken de 3 fases Gaslighting en narcisme. Hoe ga je daar het beste mee om? Wat doet een mediator nou eigenlijk? Rechten van het kind (12-18 jaar) bij de scheiding Wat is narcisme?

Vlog

Bij een relatiecrisis of conflictscheiding gaat het vaak mis omdat de echte kernproblemen onbesproken blijven, wat leidt tot escalatie en afstand. Met de KernAanpak pakken we juist die onderliggende oorzaken aan. We zorgen ervoor dat de echte issues besproken worden, wat leidt tot beweging en hernieuwde verbinding tussen de partners, of je nu samen verdergaat Lees verder >
Hoi, ik ben Annelies Hulsker en ik nodig je uit om lid te worden van onze Community om in contact te komen met andere ervarensdeskundigen.
Hoi, ik ben Elske Damen, wij willen je helpen om de periode tijdens en na je scheiding net wat makkelijker te maken, ik wens je veel plezier op deze site.