Menu

Ook over de huisdieren moet je afspraken maken bij je scheiding

2 reacties
scheiding en huisdier

Als ik thuiskom is de hond altijd het meest blij. Hij staat al te springen bij het raam van de achterdeur. Het is slechts één van de dingen waar je aan gaat wennen. Hoewel we pas een jaartje deze trouwe viervoeter in ons gezin hebben, ben ik nu al vreselijk aan hem gehecht. Zomaar een punt waar je over na moet denken als je besluit uit elkaar te gaan. Want of je nou een huwelijk beëindigt of je gaat uit elkaar na lange tijd samenwonen, je hebt heel wat met elkaar te bespreken. De meesten denken dan niet meteen aan hun huisdier(en), maar ook hiervoor geldt dat je in een scheidingconvenant met elkaar kunt vastleggen wie wanneer in de toekomst voor jullie dier(en) gaat zorgen. Dat kan ook samen, mits je daarover goede afspraken maakt.

Tafel, bed, bank, kast, kleed en hond

Het klinkt belachelijk, en dat is het wellicht ook, maar huisdieren worden door de wet gezien als object. Net als de tafel, het bed en de bank. In die zin is het dus een kwestie van verdelen als je besluit uit elkaar te gaan. Dat wil zeggen als jullie in gemeenschap van goederen getrouwd zijn en 50/50 recht hebben op jullie gezamenlijk bezit.

Voor diegenen die onder huwelijkse voorwaarden zijn getrouwd of samenwonenden ligt het ietsje ingewikkelder. Vaak wordt dan gekeken wie de rechtmatige eigenaar is van jullie huisdier. Wie heeft de hond of kat gekocht en betaalt of wie is bijvoorbeeld op papier van jullie twee de eigenaar van jullie huisdier. Soms is het prima als huisdieren meegaan met de rechtmatige eigenaar, maar we zien ook vaak dat juist de ander jarenlang heeft gezorgd voor de hond of kat en ook veel meer gehecht is aan dit dierlijke gezelschap.

Omgangsregeling voor een hond?

Wij adviseren altijd goed te kijken naar wat voor het huisdier en voor jullie de beste oplossing is. Het is bovendien goed om mee te nemen of er sprake is van kinderen en hun band met het huisdier waar het om gaat. En je kunt met elkaar tot goede afspraken komen. Het is helemaal niet gek om in een scheidingconvenant meteen de omgangsregeling van de hond vast te leggen als het wenselijk is om jullie huisdier samen te verzorgen. De dagen kunnen dan bijvoorbeeld gelijk vallen met de dagen dat de kinderen bij de één of de ander zijn.

Wij wijzen jullie er wel op dat je ook altijd de kosten met elkaar moet bespreken. Wie betaalt het voer, de dierenarts en de trimmer? Dingen die je maar beter van tevoren vast kunt leggen.

Uit elkaar met huisdieren, wij denken graag met jullie mee voor een passende oplossing!

Onzescheidingscoach.nl

Annegien Hanemaaijer
Scheidingscoach aangesloten bij Succesvol Scheiden Nederland (www.succesvolscheidennederland.nl)

scheidingscoach

REACTIES

Dennis - 4 okt 2018

Ik had juist in de scheidingconvenant een omgangsregeling laten zetten voor onze 1e hond...ze ging er mee akkoord.. En toen ik ernaar vroeg nadat we gescheiden waren deed ze net alsof haar neus bloede en zei ze dat ze het vreemd vond dat ik ineens onze hond wilde zien .

Profielfoto van Jan Willem

Jan Willem (gastheer) - 5 okt 2018

Eerlijk? Ik heb bij de verdeling tegen mijn ex gezegd dat ik 2 dingen wou houden en dat de rest me eigenlijk niks intresseerde. Dat waren de hond en mn computer. Over de kinderen hadden we afspraken namelijk (dont get me wrong). En mn ex ging hiermee akkoord. Uiteindelijk besloten we dat het voor de kat ook beter was om bij mij te blijven vanwege het feit dat hij een buitenkat is hier vooral en dus hier beter op zijn plek zou zijn. Inmiddels woont mn ex vlak bij dus de kat loopt zelfs af en toe bij haar naar binnen. Maar verder, tja. De hond weet ik eigenlijk niet of ze die echt mist. Ik hoor haar er verder ook niet over. Als ze hem echt mist, mag ze gerust langskomen om hem te knuffelen of zelfs uit te laten. Maar dat is eigenlijk nooit echt haar ding geweest.

REAGEER OP DEZE BLOG

Laat ook van je horen!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


8 + twee =




Veel gelezen blogs

Scheiden en nu? Je scheiding aanvragen, hoe doe je dat? Alles wat je wilt weten over alimentatie na je scheiding Partneralimentatie gaat van twaalf naar vijf jaar Alles over partneralimentatie Alles over kinderalimentatie Kinderalimentatie en de nieuwe partner; hier moet je op letten! Alimentatie berekenen 13 tips voor gescheiden ouders 5 super tips voor het opstellen van het ouderschapsplan Co ouderschap, wat houdt dat precies in? Rechten van vader bij de omgangsregeling Toestemmingsformulier om te reizen met kind na scheiding Echtscheiding en hechting bij baby’s en peuters Verwerking van je scheiding Zo heb ik de eenzaamheid na de scheiding overwonnen Wat is een vechtscheiding nou eigenlijk? Wanneer mag ik weer moeder zijn? Frances blogt over ouderverstoting Narcisme in je relatie: herken de 3 fases Gaslighting en narcisme. Hoe ga je daar het beste mee om? Wat doet een mediator nou eigenlijk? Rechten van het kind (12-18 jaar) bij de scheiding Wat is narcisme?

Vlog

Welke omgangsregeling past bij welke leeftijd? Het is een vraag die vaak opkomt wanneer we de complexe wereld van co-ouderschap en omgangsregelingen betreden. Elke situatie is uniek, en het vinden van de juiste omgangsregeling blijft maatwerk. Toch zijn er handvatten om tot weloverwogen beslissingen te komen, gebaseerd op de specifieke behoeften van verschillende leeftijdsgroepen. In Lees verder >
Hoi, ik ben Annelies Hulsker en ik nodig je uit om lid te worden van onze Community om in contact te komen met andere ervarensdeskundigen.
Hoi, ik ben Elske Damen, wij willen je helpen om de periode tijdens en na je scheiding net wat makkelijker te maken, ik wens je veel plezier op deze site.